Nieuws

horeca belgie gerecht olen bistro

‘t Gerecht zit in een fris jasje, en gaat weer open op 22 juni!

Bistro ‘t Gerecht is gehuisvest in een uitzonderlijk pand in Olen. De unieke sfeer dwingt er veel bewondering af, maar zowel jong als minder-jong voelt er zich thuis.  Tijdens de werken in de Geelseweg is geprofiteerd om deze zaak volledig op te frissen. Nu de wegenwerken achter de rug zijn, gaan op 22 juni de deuren van ’t Gerecht weer open! En om dit luister bij te zetten, wordt zomaar een driegangenmenu voor 4 personen weggeschonken. 

‘t Gerecht in de geschiedenis

horeca belgie gerecht skelet hoeve fabry tekeningIn 1615 werd de vakwerkhoeve Fabry, ook bekend als het ‘Het Gerechtshof’, gebouwd op een perceel bij de kogelstraat te Zepperen.

De toekenning van de benaming ‘Gerechtshof’ aan de Fabry-winning te Zepperen berust op aanwijzingen uit de volksmond. Wellicht omdat er lagere rechtspraak werd uitgeoefend of omdat er zittingen van de lokale schepenbank plaatsvonden.

In 1974 werd de hoeve bedreigd met afbraak wegens verkaveling. Maar het zou omwille van de historische waarde heropgebouwd worden in Bokrijk. Wegens onvoorziene omstandigheden heeft men finaal de authentieke houten balken kunnen onderscheppen en werd ‘Het Gerechtshof’ opnieuw opgebouwd in Olen.

Gedurende zowat 30 jaar werd Het Gerechtshof uitgebaat als restaurant ‘Doffenhof’.

Ook een zevental jaar door Philippe van der Byl. Maar in de zomer van 2006 veranderde hij het concept van klassiek restaurant naar Bistro ‘t Gerecht.

Philippe van der Byl

horeca belgie gerecht olen philippeMet zijn 48 lentes (1970) is Philippe, wat men noemt, een klassiek geschoolde kok. Maar het koken – al was het toen nog met onschuldige receptjes uit ‘Zonneland’ – zat er bij hem al in van de lagere school. Zijn opleiding kreeg hij in de hotelschool van Oostende. En hij had het geluk stages te mogen lopen in sterrenrestaurants zoals Clos St Denis, Scholteshof en De watermolen.

Na 4 jaar een bistro in Westerlo te hebben gerund, werd Philippe eigenaar van restaurant ‘Doffenhof’ in Olen, de huidige locatie van Bistro ‘t Gerecht.

Unieke sfeer

In ‘t Gerecht voelt jong en minder-jong zich thuis. De unieke sfeer dwingt er veel bewondering af, want in het gedurfde maar verrassend, stijlvolle interieur wist ‘Jumelle Concepts’ heel verfijnd het oude met nieuwe elementen te combineren.

De keuken

Keuze in overvloed aan de kaart van ’t Gerecht. U vindt er zowel klassiekers met keuze van een lekkere pasta tot culinaire hoogstandjes. Maar de seizoensgebonden keuken van Philippe van der Byl is altijd in beweging. De gerechten veranderen voortdurend. Als hij staat te koken met zijn jong team loopt het veranderingsproces onverminderd door. En op die manier blijft zijn keuken spontaan, speels, vernieuwend.
Voor een vlotte service stelt de chef u ook aan een drie- en een viergangenmenu voor.

WIN EEN DRIEGANGENMENU VOOR 4 PERSONEN 

horeca belgie gerecht werken olen gerechtTijdens de werken aan de Geelseweg werd de bistro volledig opgefrist en ook het terras heraangelegd. Nu de wegenwerken achter de rug zijn, heropent ook ’t Gerecht ook weer de deuren.

Naar aanleiding van de heropening op 22 juni 2018 schenkt Philippe zomaar een driegangenmenu voor 4 personen weg! Klik hier om te weten wat u hiervoor moet doen.

Lounge & Bar

En dan is er de bar waar u in een ontspannen sfeer kan genieten van een glaasje bubbels, wijn, van een cocktail of een uitgelezen digestief na het diner. Er is zelfs een aparte ruimte ingericht als een gezellige rokerslounge.

Het team van ‘t Gerecht

Philippe runt deze horecazaak niet alleen. Bistro ‘t Gerecht heeft een gedreven jong team dat hij uitnodigt om suggesties te doen, mee te denken en te experimenteren.

Meer informatie 

Bekijk het nieuwe menu, en ontdek meer foto’s, de correcte openingsuren en contactgegevens op de website.

Ken je Philippe en het team van Bistro ’t Gerecht? Geef hen dan jouw steun door een leuke recensie te schrijven op hun pagina.


Yasmine schrijft en deelt SEO artikels over voeding, gastronomie en horeca.

Yasmine schrijft en deelt SEO artikels over voeding, gastronomie en horeca.


 

horeca belgie Bistro Brasserie Grand Café Tearoom

Bistro, Brasserie, Grand Café en Tearoom: wat zijn de verschillen?

In het restaurantwezen wordt kwistig gestrooid met termen als Bistro, Brasserie, Grand Café en Tearoom. Maar wat betekenen die termen eigenlijk? En waarin verschillen deze horecazaken van elkaar?

Bistro

Informeel en laagdrempelig. Zo zou je een Bistro – soms geschreven als Bistrot – misschien het beste kunnen onderscheiden van een restaurant. Een Bistro ligt eigenlijk een beetje tussen een restaurant en een café en beschikt over een bar. Andere termen voor Bistro zijn: petit-restaurant, eetcafé of taverne.
De naam Bistrot komt oorspronkelijk uit Rusland. Het Russische woord ‘bystrò’ betekent namelijk ‘snel’. En Franse soldaten die na de Napoleontische oorlogen in 1815 terugkeerden uit Rusland, zouden het concept met snelle gerechten voor het eerst hebben geïntroduceerd in Frankrijk. Daar waar tot dan alleen restaurants voor rijke burgers bestonden, werd de Bistro een eetgelegenheid voor ieders beurs.

Dit zijn de leukste Bistro’s

Brasserie

Een Brasserie lijkt op een Bistro. Ook dit is een relaxed eethuis. Maar er zijn verschillen. Over het algemeen kan je hier de hele dag tot laat in de avond terecht om te eten.
Het is het Franse woord voor brouwerij. De naam vindt haar oorsprong in het Duitse Brauhaus, een brouwerij waar het bier ter plekke kon worden geconsumeerd. Dergelijke brouwerijen met café bestonden ook in de Elzas, waar ze de Franse naam Brasserie kregen. Nogal wat Elzassers openden eind 19de Eeuw een Brasserie in Parijs. Soortgelijke gelegenheden waar zelf geen bier meer werd gebrouwen, gebruikten op den duur ook die benaming. Zo ontstond de typisch Parijse Brasserie.

Dit zijn de leukste Brasseries

Grand Café of Tearoom

Waar een café zo’n plek is waar je schaamteloos dronken kan worden, heeft een Grand Café of Tearoom wat meer stijl. Hier ga je juist overdag en ‘s avonds – dus niet ‘s nachts, zoals in een café – van een maaltijd of drankje genieten. Soms met een krantje of tijdschrift erbij die veel Grand Cafés en Tearooms klaar hebben liggen.
En, heel belangrijk: een Grand Café of Tearoom heeft een ruime keuze aan gebak, pannenkoeken en wafels. Soms ook wel ijsjes en zeker een mooi assortiment koffie en thee. Je kan er ook terecht voor ontbijt, broodjes, soepen, salades en burgers.

Dit zijn de leukste Grand Cafés en Tearooms

horeca belgie terras

Antwoorden op terrasvragen die je niet verwachtte

Frank Deboosere moet op donderdag maar aankondigen dat de kans groot is dat de zon van de partij gaat zijn, en we zetten ons al in terras-modus voor het weekend. Maar waarom eigenlijk? En dan heb je via de zoekmotor van Horeca België een prachtige zaak gevonden met een ruim opgezet terras op het zuiden, topkeuken en vriendelijke service, maar je kan er helaas niet reserveren. Zonde of standaard in de horeca?

Groepsdieren

Als je mensen vraagt waarom ze zo van terrasjes houden, dan zeggen ze de meesten dat het gaat om zien en gezien worden. Daar kan je natuurlijk van alles van denken. Maar de kern is dat mensen groepsdieren zijn. Zonder de groep kunnen we fysiek en mentaal niet overleven. Ons primitieve brein vindt het van belang om te zien wat de rest van de kudde doet. En daarbinnen willen we onszelf een positie geven.

Horeca Belgie terrasLifestyle

Volgens Hessel Zondag, docent sociale wetenschappen aan de universiteit van Nijmegen, wordt dit gedrag verder versterkt nu het fenomeen ‘lifestyle’ de rol van de verzuiling definitief heeft overgenomen. De zuil waartoe je behoorde was vroeger allesbepalend: welke partij je stemde, welk dagblad je las en zelfs naar welke winkel je de boodschappen ging doen.
Nu dit als indelingscriterium niet meer zo relevant is, moet iedereen zijn eigen plekje in de samenleving vinden, aldus Zondag.
En dat is blijkbaar lastig. Want je kunt niet meer meeliften met die groep. Je moet het zelf doen, door middel van je uiterlijk en levensinstelling. En in het openbaar. Doen we dit bij slecht weer via de sociale kanalen, van zodra er een paar zonnestralen zijn, benutten we – bewust of onbewust – er graag het terras voor.

Overvol versus leeg terras

Het verklaart namelijk ook waarom sommige terrassen overvol zitten, terwijl andere leeg. Mensen sluiten zich graag aan bij een groep, zoals dieren dikwijls een troep, een kudde of een roedel vormen.
Ik heb me ook wel eens omgedraaid toen ik een restaurant binnenliep waar er niemand zat. Ook al was ik met aangenaam gezelschap, het voelde erg tegennatuurlijk. Dus als je op een leeg terras gaat zitten, dan is dit net alsof je nergens bij hoort. Mensen willen graag ergens deel van uitmaken. En dan bij voorkeur van een winnende, bovenliggende, grote partij. Bij de verkiezingen profiteert ook altijd degene die er in de peilingen goed voorstaat van dit effect. Mensen stemmen met hun voeten, dat werkt op terrassen ook zo.

Reserveren voor het terras niet mogelijk

horeca belgie terras terras terrasEn dan heb je via de zoekmotor van Horeca België een prachtige zaak gevonden met een ruim opgezet terras op het zuiden, topkeuken, vriendelijke service, en tientallen positieve recensies, waarvan je zegt, daar wil ik ook naartoe. Maar als je hen belt, lukt het niet om te reserveren. Daar zijn een aantal redenen voor. Iedereen wil wel bij die enkele rare zaterdagavonden of zondagmiddagen dat het in ons landje mooi weer is, genieten van het terras. En daar zijn de plaatsen meestal beperkt. Waardoor elke horeca professional natuurlijk optimaal gebruik wil maken van tafels en stoelen.

Terras-modus

Als we ons in terras-modus verkeren, dan springen we nonchalant om met tijd. We vinden een half uurtje te laat komen helemaal niet zo erg. Soms ‘vergeten’ we de reservatie. En dat is helemaal niet leuk voor horeca-uitbater. Sommige tafels staan dan een half uur of langer na reservatie nog leeg. Andere klanten worden geweigerd. Of vragen zich af waarom ze geen plaats mogen nemen.

Respijttijd als oplossing

Elke zaak maakt voor zichzelf uit of ze reservaties aannemen op het terras. Als je het toch is gelukt om te reserveren op het terras, probeer dan op tijd te zijn. Of laat het even weten als je opgehouden bent.

Een oplossing die we hier aanreiken aan de horeca-uitbaters indien de klant niet komt opdagen op het uur van reservatie en niet heeft verwittigd: laat de reservatie slechts gelden met een respijt van 5 of 10 minuten. Is de klant er na de respijttijd niet, geef dan de tafel aan een nieuwe klant. Laat dit wel even weten aan de klant bij zijn reservatie. Het voordeel van dit systeem is dat je op die manier wel een dubbele service kan maken. Er zijn ook heel wat voorbeelden van horecazaken die enkel reservaties aannemen op vaste uren, ook voor het terras. Bijvoorbeeld om 18u en om 21u. En met vaste menu’s. Dit zijn ook het soort restaurants die via een geautomatiseerd systeem een half uurtje voordien de klanten een herinnering sturen per SMS. En hen wijzen op de respijttijd.

Hou er tenslotte als klant ook rekening mee als je later aankomt, dat het ook al wat kouder kan zijn geworden, of het om de één of andere redenen niet meer zo aangenaam op het terras te vertoeven is. En dat een horeca-uitbater niet én een tafel voor u op het terras reserveert, én een tafel binnen in de zaak.


Bronnen: Hessel Zondag (docent sociale wetenschappen aan de universiteit van Nijmegen), Tom Wuyts (CEO Horeca Belgiê en auteur van de 12 terrastips)


 

 

horeca belgie flexitarier

De gastronomische toekomst is aan de flexitariër

De tijd dat groenten in de gastronomie louter ter decoratie of bordvulling dienden, is definitief verleden tijd. Heel wat chefs, met en zonder sterren in de Michelin of punten in de Gault&Millau pleiten voor een keuken met meer groenten. Maar ze willen het eten van dierlijke producten wel niet afschaffen. Deze nieuwe generatie chefs – flink aangemoedigd door de groentechef Frank Fol – plaatst groenten op gelijke hoogte met vlees en vis. En creëert hiermee een hoogstaande keuken voor de flexitariër.  

Nieuwe generatie chefs

Plantaardige restaurants of groenterestaurants rijzen als paddenstoelen uit de grond. De extra inspanningen van deze nieuwe generatie Belgische chefs loont de moeite. Maar liefst eenentwintig Belgische restaurants wisten een plekje te verdienen in de top honderd beste groenterestaurants van 2018. En het tweede beste groenterestaurant ter wereld ligt in België. Begin mei wist chef Michael Vrijmoed met zijn tweesterrenzaak de zilveren medaille binnen te halen op de We’re Smart World Day, een initiatief van Frank Fol waarbij organisaties worden samengebracht die gezond en duurzaam bezig zijn. En niet alleen in de horeca of voedingssector.

Frank Fol

Horeca Belgie Frank Fol flexitariërAl dertig jaar zoekt Frank Fol naar manieren om mensen meer groenten te doen eten. In zijn sterrenzaak Sire Pynnock te Leuven serveerde hij jarenlang creatieve groentegerechten. En via allerlei workshops en coachings probeert hij nu collega’s te inspireren om hetzelfde te doen. Frank helpt de collega’s om een betere balans op hun borden te vinden. En daarbij wordt vlees en vis bewust niet uit het menu geweerd.

Met zijn organisatie probeert Frank Fol ook elk jaar nieuwe ambassadeurs te creëren. Want alleen kan je wel staan roepen, maar het gaat sneller als er meer stemmen zijn, schreef hij me nog enkele dagen geleden via een Facebookbericht. Ook Seppe Nobels is nu zo’n ambassadeur.

Flexitariër

Flexi-wat? Er is best een grote kans dat je al een tijdje flexitariër bent zonder het te weten. Maar liefst 44 procent van de Belgen eet bovendien nu minder vlees dan een jaar geleden, zo bleek uit een recente studie.

Eet jij minstens eens per week geen vlees, vis, vleeswaren of vleessnacks? Dan ben ook jij flexitariër! Flexitariërs laten het vlees af en toe staan. Niet alleen bij de avondmaaltijd, maar ook tussendoor! Sommigen zijn flexitariër zonder het te beseffen, maar voor steeds meer mensen is het een bewuste keuze. Wil je weten wanneer je jezelf een flexitariër kan noemen? Lees het hier!

Waarom flexitariër worden?

Er zijn veel verschillende redenen om flexitariër te worden. Kiezen voor minder vlees en vis is beter voor je gezondheid, dierenwelzijn en voor het milieu. Bovendien draagt het bij aan een eerlijke verdeling van het voedsel in de wereld. En natuurlijk is het lekker en leuk om te variëren met je weekmenu.

banner groenterecept van de week RitaOok Horeca België helpt een handje

Horeca België wil flexitariërs graag een handje helpen in hun zoektocht naar lekkere en gevarieerde groentebereidingen. Iedere week stelt Lady Chef Rita Buysens in deze blog een gemakkelijk recept met groenten voor.


Bronnen en foto’s: Weekend Knack, Natuur en Milieu, Pixaby, We’re Smart World, Rita Buysens


Yasmine schrijft en deelt SEO artikels over voeding, gastronomie en horeca.

Yasmine schrijft en deelt artikels over voeding, gastronomie en horeca.

 

horeca belgie koks

5 tips van koks om de hete zomertemperaturen te doorstaan.

De zomer komt eraan, met soms wel hittegolfdagen zoals tijdens de afgelopen weken. En iedereen die moet werken, komt tot de constatering dat we bij temperaturen hoger dan 25 graden niet veel meer zijn dan met zweet doordrenkte watjes. Er is eigenlijk maar één soort mens dat ons kan leren hoe we onze gesmolten boterlijven bij elkaar moeten rapen. En dat zijn koks. Hier zijn 5 tips van ervaren chefs die we ook wel kunnen toepassen buiten de keuken als we gaan verhitten.

De koks

Koks staan elke dag tien tot twaalf uren lang te beuken en te zweten boven een dampende grillplaat. Of naast een pizza-oven van vierhonderd graden. En in ruimtes waar het gemiddeld dertig en op sommige dagen gemakkelijk 55 graden wordt. Hoe gaan die het best om met tropische temperaturen zonder productiviteit te verliezen? Hier zijn 5 tips van ervaren koks.

Zet een pot Snake Brand Prickly Heat Cooling Powder in de keuken.

In de keuken van Julius Schenk staat er standaard een pot Snake Brand Prickly Heat Cooling Powder. Dat is om de bekende ‘Chef’s Ass’ te voorkomen. Het is een fris mentholpoeder dat rijkelijk tussen de billen wordt gestrooid om warmte-uitslag te voorkomen. Het poeder voelt alsof er een fris winterbriesje door je broek waait. En als je het over je volledige lijf strooit, geeft het een verkoelend effect. Alsof je uit de douche komt. Het absorbeert ook het zweet. Julius strooit het in zijn schoenen en kruipt er vervolgens zonder sokken in. Dan heeft hij geen last van zweetvoeten. Voor Julius is dit poeder dé oplossing voor al zijn hitteproblemen.

horeca belgie koks koks koks koks bandanaToom de zweetdruppels op je hoofd in.

Zet een koksmuts op of knoop een bandana om je hoofd. Loop af en toe naar de wastafel en hou je hoofd en je polsen een tijdje onder koud water. Dat kan je ook doen als je voelt dat je niet meer productief bent. Van het water word je wakker, helder en koeler. En je spoelt er je zweet mee weg. Droog je erna wel goed af. Knijp je bandana uit en zet die weer op je hoofd. Niemand heeft zin in een ‘lekkende’ collega naast zich.

Drink water met een beetje zout.

Het cliché is waar: als het zo warm is, moet je veel drinken. In de keuken van James Parrott drinken ze eigenlijk altijd water met een beetje zout om actief te blijven. Als je veel zweet, verlies je veel zout en dan zie je er aan het eind van de dag lijkbleek uit. Doe dus een half theelepeltje zout in een literfles water. Je proeft het niet echt. En het is net als water drinken met het zweet van je bovenlip proeven. In de keuken van Cas van de Pol hebben ze op elk moment van de dag ook een grote fles water voor hun neus staan. Op kamertemperatuur. En verder komen ze in de keuken ook de dag door met citroenlimonade en een Zuid-Amerikaans citroendrankje dat Ting heet. Je hebt water nodig, zout, maar ook een beetje frisse suikers.

Stop je hoofd nooit in de koelkast.

Als je te veel zweet, is het niet slim om je hoofd in een koelkast te stoppen. Ik ging vroeger wel eens in de grote koelruimte staan. Maar door zo’n extreme temperatuurwisseling ga je je helemaal niet lekker voelen. En je zweet bevriest! Niet doen, dus!

Hou de sfeer goed.

Bij de James Parrot staat de muziek aan in de keuken. En verder doen ze moeite om elkaar wakker te houden. Ze halen grapjes met elkaar uit, en peppen elkaar op in plaats van te klagen. Met andere woorden, ze zorgen voor een uitstekende teamspirit!


Bron : Munchies


 

horeca belgie tapasbars

Dit zijn de gezelligste tapasbars van Horeca België

In Spanje maar ook in België waardeert men de tapasbars. Door gebruik te maken van producten van hoge kwaliteit zijn de soms relatief simpele gerechten er erg populair. Tegelijkertijd is er een nieuwe generatie van tapaskoks die hun best doen om niet alleen kwaliteit, maar ook presentatie, smaak en eigenheid van de tapas tot een hoger niveau te tillen.

horeca belgie tapas tapas tapasbars Tapas

Een tapa – meervoud: tapas – is de naam voor een Spaans aperitiefhapje. Traditioneel is een tapa een eetlustopwekkend hapje dat in Spaanse cafés bij een glas bier, wijn of sherry wordt genuttigd. Soms worden in Spaanse cafés, vooral in Andalusië en in het binnenland van Spanje bij een drankje automatisch één of meerdere tapas gratis geserveerd.

Oorsprong

Het woord tapa en tapas is afgeleid van het Spaanse werkwoord ‘tapar’, hetgeen afdekken of bedekken betekent. ‘Tapa’ is dan ook letterlijk te vertalen als ‘deksel’. Op basis van deze betekenis wordt vaak verondersteld dat tapas zijn ontstaan uit de gewoonte om een drankje letterlijk horeca belgie tapas tapas tapasbars tapasbarsmet een stuk brood en/of een plakje ham af te dekken, dit om te voorkomen dat er bijvoorbeeld vliegen in het glas zouden komen.

Gastronomische waarde van de tapasbars

In Spanje waardeert men de tapasbars. Maar ook in België. Door gebruik te maken van producten van hoge kwaliteit zijn de soms relatief simpele gerechten er erg populair. Heel wat tapaskoks doen hun best om niet alleen kwaliteit, maar ook presentatie, smaak en eigenheid tot een hoger niveau te brengen.

Maaltijd

horeca belgie tapas tapasbars tapas tapasHoewel de tapa oorspronkelijk een tussendoortje was, worden ze ook wel gegeten als maaltijd. Al lijken de niet-Spaanse  versies van tapas niet altijd op wat men in Spanje tapas noemt. En zelfs in Spanje zijn er trendy tapasbars die tapas hebben gebaseerd op uitheemse keukens.

Gezellige tapasbars

In deze tapasbars kan je er terecht met de groeten van Horeca België.

 


Ken jij ook nog een gezellige tapasbar? Laat het ons weten in de Comments of vertel er over in de Community.


 

horeca belgie cocktailbars cocktailbars cocktailbars cocktails bars brussel vlaanderen belgie horeca

Deze 15 trendy cocktailbars zijn helemaal hip.

Een pintje in je favoriete café tijdens het weekend kan deugd doen. Al mag het soms net dat tikkeltje meer zijn. Cocktailbars zijn helemaal hip en ‘the place to be’ voor een sfeervol avondje uit met vrienden. Of voor een romantische date. Hier vind je de 15 meest trendy cocktailbars van Horeca België. Cheers!

Wat te drinken in een cocktailbar?

In cocktailbars kan je natuurlijk de klassieke cocktails drinken. Een cocktail  is een mengsel van minimaal drie ingrediënten, waarvan er twee drinkbaar moeten zijn en één alcohol moet bevatten. Dus zo bezien is een bloody mary, bestaande uit wodka, tomatensap, Worcestersaus, tabasco en specerijen een cocktail. En een rum-cola is geen cocktail, maar een mixdrank. Maar ook dit kan je wel op de kaart van cocktailbars vinden.

horeca belgie cocktailbars cocktail bloody mary

De Bloody Mary is terug!

Trendy cocktails

In trendy cocktailbars wordt nu het sap van fruit vervangen door dat van groenten. Dit is een gevolg van de gezondheidsbeweging. En ze worden dan gegarneerd met een stuk groente in plaats van een schijfje sinaasappel of een aardbei.

En je vindt er ook alcoholvrije cocktails, die dan wel mocktails of virgin cocktails worden genoemd. Zoals bv een niet-alcoholische, ambachtelijk gemaakte gin-tonic met botanische extracten en natuurlijk gezoet. Dus het drinken van een alcoholvrij drankje kan minstens even elegant zijn als een cocktail.

Koffiecocktails

horeca belgie cocktailbars gin caffèEn dan zijn er ook de koffiecocktails. De klassieker bij uitstek is de Expresso Martini. Deze koffiecocktail heeft bijna altijd de smaak van onvervalste, donker-gebrande en sterk-gezette espressokoffie.

Maar er is ook een heerlijk mixdrankje dat je zeker eens moet proberen: Caffè Tonics, ook wel Black Tonics genoemd. Het staat al een tijdje op de kaart in de trendy cocktailbars van Tokio, Toronto, Stockholm en Helsinki. Maar stilaan begint het ook zijn weg te vinden naar onze contreien. Het recept is simpel: een shot espresso wordt zachtjes over een glas tonic met ijs gegoten. Om een schuim-explosie te voorkomen moet het in deze volgorde gebeuren.

Waar vind je trendy cocktailbars?  

Wij geven je hier 15 adressen van trendy cocktailbars: 5 in Brussel en 10 in Vlaanderen. Je kan er alvast met onze complimenten naartoe!

Ken je ook nog een leuke adresjes van cocktailbars, of heb jezelf een cocktailbar? Vermeld ze hieronder in het commentaar of vertel erover in onze community. Bij de volgende update van de lijst, staan deze er dan gegarandeerd ook bij. Cheers!

horeca belgie bier en chocolade

Speel mee, en maak kans op het bierboek ‘Bier & chocolade’

Het is alweer wel meer dan een jaar geleden dat Geroen Vansteenbrugge, Claudia Delbaere en Koen Dewettinck tijdens de Belgian Beer Awards de gouden medaille ontvingen voor hun bierboek ‘Bier & chocolade’. Maar het thema bier en chocolade blijft populair. Geroen toert nu het land rond met deze twee producten die België op de wereldkaart plaatsen omwille van hun superieure kwaliteit.

Horeca Belgie bierboek bier en chocoladeBierboek

Het boek ‘Bier & chocolade’ werd in 2017 uitgeroepen tot ‘Beste boek van het jaar’ uit de 22 genomineerden op de vijfde editie van het Belgian Beer Awards Digitaal Festival in Brugge. Het concept – foodpairing van bier en chocolade – bestaat al langer, maar het is het allereerste boek dat zich volledig toespitst op het gecombineerd proeven van beide Belgische topproducten.
Bierkenner Geroen Vansteenbrugge sloeg hiervoor de handen in mekaar met chocolade-experts Professor Koen Dewettinck en Claudia Delbaere van Cacaolab – een spin-off van de Universiteit Gent.

40 tongstrelende combinaties

Aan de hand van veertig tongstrelende combinaties word je in het boek wegwijs gemaakt in de food-pairings-mogelijkheden van bier en chocolade. “Heel wat van deze combinaties kunnen perfect het klassieke dessert vervangen na een etentje”, aldus Geroen Vansteenbrugge, “je kan vrienden en familie hiermee aangenaam verrassen.” Claudia Delbaere beaamt: “We krijgen steevast de opmerking dat mensen bier en chocolade apart wel lusten, maar zich niet spontaan zouden wagen aan de combinatie. Maar eenmaal men de kans krijgt om het uit te proberen, is iedereen helemaal gewonnen voor het idee.”

Laagdrempelig

“Het boek ‘Bier & chocolade’ is laagdrempelig en goed doordacht. En bovendien een erg gelukt en smakelijk concept. De smaakbeleving zit perfect.”, aldus bierexpert Jan-Machiel van Braght.
horeca belgie bier en chocolade spelHet boek met ISBN 978-90-8977-639-6 is een uitgave van INNI publishers. En wordt onder andere te koop aangeboden in de Standaard Boekhandel. Maar ook in enkele Prik en Tik verkooppunten, alle 48 winkels van Valentino Chocolatier en Chocolaterie Stijn Vanhoutte. En in de brouwerij Duvel-Moortgat. Kijk, straks ook in onze webwinkel!

Een gesigneerd exemplaar winnen?

Speel mee met onze wedstrijd! Surf naar Culina Belgica op Facebook. Plaats als reactie in het vastgezet bericht een leuke foto met bier en chocolade als thema. Nodig vervolgens vrienden en kennissen uit om jouw foto leuk of geweldig te vinden. De wedstrijd loopt tot vrijdag 18 mei 12u. Wie de meeste duimpjes en/of hartjes verzamelt, wint een gesigneerd exemplaar van het boek ‘Bier & chocolade”. In geval van ex aequo zal Geroen de winnaar aanwijzen.

Degustaties bier en chocolade

De meeste mensen geloven dit nauwelijks tot ze het zelf proberen: bier en chocolade.
Het zijn dé producten die België op de wereldkaart plaatsen omwille van hun superieure kwaliteit. Maar bier en chocolade of pralines samen proeven klinkt misschien als vloeken in de kerk. Maar het smaakt hemels! Meer zelfs, ze kunnen de perfecte vervanger zijn
van het klassieke dessert. Of als afsluiter van een etentje met familie en vrienden.

Geroen werkt steeds op maat van de vereniging, firma of horecazaak die hem boekt.  Géén enkele namiddag of avond is identiek. Tijdens de degustatie worden 4 of 5 minder bekende bieren voorgesteld met 5 origine chocolades en 5 heerlijke verse pralines. Het is een ware sensatie om dit samen te beleven. Als het ware, het boek in de praktijk.


Bron : Geroen Vansteenbrugge


 

10 tips voor een gezond leven als Bourgondiër

Velen denken dat men voor een gezond leven heel veel moet laten. Dat een gezond dieet saai is. En een bourgondisch leven ongezond. Maar dat is niet noodzakelijk zo. Dankzij deze 10 tips zit je goed.

1. Een gezond leven begint met een goed ontbijt.

Sla het ontbijt nooit over, want dat is de eerste maaltijd na een lange nacht. Voor een gezond leven heeft je lichaam energie nodig om de dag te beginnen. En dankzij het ontbijt komen je darmen en de spijsvertering op gang. Als je niet ontbijt, is de verleiding groter om later op de dag ongezonde tussendoortjes te nemen.

2. Drink voldoende water.

Een glas water voor het eten is gezond en bevordert de spijsvertering. Bovendien is water drinken belangrijk om de gif- en afvalstoffen uit je lichaam te spoelen. Schenk vaker een glas water in als je frisdrank wilt nemen. En drink ’s ochtends eerst een glas water voordat je aan melk, fruitsap of thee begint. Een glaasje wijn of een glas bier mag ook af en toe. Zonder overdaad.

3. Eet langzaam.

Volgens sommigen is langzaam eten hét geheim van een gezond leven. Kleine porties en vooral langzaam eten. Schep dus minder op je bord aan het selfservice buffet. Laat je ogen niet groter zijn dan je buik. Je hebt echt veel minder nodig dan je denkt. En iets meer nemen kan later ook nog. Eet rustig, kauw langzaam. En geniet bewust van elke hap.

4. Eet regelmatig.

Voor je spijsvertering is het belangrijk om regelmatig te eten. Drie hoofdmaaltijden per dag is een goede basis. Maar het kan ook helpen om vaker op een dag een minder grote maaltijd te nemen. Zo voorkom je dat je tussendoor ineens een vreetbui krijgt. En een heel pak koekjes soldaat maakt.

5horeca belgie gezond leven schijf van vijf. Eet gevarieerd.

Gezond eten is gevarieerd eten. Door de variatie krijg je veel verschillende voedingsmiddelen binnen. En zo krijg je genoeg van alles binnen. Om meer variatie in je menu te brengen is het handig om de schijf van 5 te gebruiken. Probeer in ieder geval niet iedere dag hetzelfde te eten.

6. Eet evenwichtig.

Gevarieerd eten betekent ook dat je af en toe iets ongezonds mag nemen. Belangrijk is dat je dit weer in balans brengt. Heb je ’s middags een pak frieten met veel mayonaise gegeten? Zorg dan dat je ’s avonds iets lichter eet. En minder ongezond of vet eten. Alles mag, zolang je het maar weer in evenwicht brengt.

7. Eet voldoende groente en fruit.

Dat groente en fruit een bijdrage leveren aan een gezond leven, is geen verrassing. We schreven het eerder al. Vooral groente bevat veel goede stoffen zoals vitaminen en mineralen. Bovendien bevatten ze weinig calorieën. En geven ze een vol gevoel. Voor een gezond leven mogen groente en fruit dus niet ontbreken. Je kan nooit teveel groente eten.

8. Eet bewust.

Een goede manier om gezond te eten is door je bewust te zijn van wat je eet. Sta daarom vaker stil bij wat je eet. Is het wel zo verstandig om die zoete chemische snoepjes te eten? Draagt al die goedkope bewerkte vleeswaren wel bij aan een gezond leven? De kwaliteit van je eten is belangrijker dan de kwantiteit. Als je vaker bewust nadenkt over wat je je lichaam voor voedsel geeft, ga je vanzelf gezonder eten.

9. Beweeg.

Geef je lichaam de mogelijkheid om het voedsel te verwerken. Bewegen is hiervoor heel belangrijk. Begin na het avondeten niet meteen aan een toetje. Maar ga eerst een ontspannende wandeling maken. Of doe nog even iets in de tuin. Eet ook niet vlak voor het slapen gaan. Want dan kan het lichaam het voedsel niet goed verteren. Doordat je gaat liggen, gaan je organen namelijk ook in de slaapstand. En dat is niet goed als je net met een halve maaltijd in je maag hebt.

10. En geniet!

Je lichaam heeft voedsel nodig om te overleven. Maar eten is ook iets waar je van moet genieten. En genieten is weer goed voor het lichaam. Ga juist wél een keer met een hongerige maag naar de supermarkt. En verbaas jezelf over hoeveel lekkere dingen er te koop zijn! Het zal je opvallen dat er genoeg mogelijkheden zijn om lekker, gezond en gevarieerd te eten. Dus ook genieten is goed voor een gezond leven!


Bron : Gezondheid.be


 

banner groenterecept van de week Rita

Lekker veel recepten met groenten

Om je goed in je vel te voelen is het belangrijk dat we iedere dag al onze organen voeden. En dat doen we vooral door groenten, veel groenten te eten. Je kan nooit teveel groenten eten! Om je te helpen stelt Lady Chef Rita je hier wekelijks een gemakkelijk te bereiden recept met lekker veel groenten voor.

Basis van alle bereidingen

Groenten zijn bij voorkeur de basis van alle bereidingen, want ze zorgen voor het evenwicht tussen de eiwitten (vlees, vis, ei, …) en de koolhydraten (brood, pasta, granen,…).  Omdat alle groenten verschillende eigenschappen bevatten, is het belangrijk om verschillende groenten te combineren in eenzelfde maaltijd of per dag. Elke bereidingswijze geeft een andere smaak en energie. Combineer in eenzelfde maaltijd steeds een korte, een middellange en een lange bereidingswijze. Dit geeft je een groter voldaan gevoel en je gaat hierdoor ook minder de neiging hebben tot snacken en snoepen in de namiddag.

Rita Buysens en vrouwelijke chefs in de keuken 

Vrouwen zijn sterk ondervertegenwoordigd in de culinaire wereld en treden daardoor ook minder vaak in de spotlight. Nochtans zijn het vooral de moeders die thuis dagelijks in de keuken staan. En die de kinderen de smaak van lekker en gezond eten meegeven. Sinds 1991 organiseert Green Seed samen met Culinaire Ambiance de verkiezing van de “Lady Chef of the Year”. In 1993 werd Rita Buysens, toen cheffe van restaurant Bel Air in Koksijde uitverkoren.

Horeca België moedigt deze verkiezing aan, maar ondersteunt liever alle vrouwen zonder onderscheid van rang, leeftijd of niveau die in de professionele keuken werken of hebben gewerkt via de Belgian Female Chefs & Cooks Community.

Recepten met groenten

Lady Chef Rita stelt u hier wekelijks een gemakkelijk te bereiden recept met lekker veel groenten voor.

Stoofpotje van pastinaak, witloof en wortelen (05-2018)

Aardappelsalade met asperges en coeur-de-boeuf-tomaten (05-2018)

Pesto van radijsloof met radijzen (05-2018)

Gepofte aardappelen met mascarpone en kruiden (05-2018)

Gegratineerde bloemkool met penne en drie kazen (06-2018)

Stoofpotje van gele raapjes en champignons (06-2018)

 


Lady Chef Rita Buysens deelt sinds 2016 ook andere recepten uit de dagelijkse keuken. Klik HIER en breng haar een virtueel bezoekje.