Voedsel weggooien = geld weggooien!

5/5
Voedsel weggooien = geld weggooien!

Hoewel consumenten zich de afgelopen dertig jaar steeds milieubewuster gaan gedragen leven we vandaag de dag in geïndustrialiseerde landen nog steeds in een wegwerpmaatschappij. Dit is niet alleen heel belastend voor ons milieu, maar ook voor onze portemonnee. Mijn grootmoeder zaliger drukte mij altijd op het hart: voedsel weggooien is geld weggooien. Gelijk had ze en heeft ze nog steeds. Elk product dat u in de vuilnisbak gooit betekent – zowel thuis als in de horeca – verlies. Vaak is het weggooien van voedsel niet te vermijden, maar toch kunt u heel wat doen om dit verlies te beperken.

De menukaart

Zet niet te veel gerechten op uw menukaart. Hoe meer gerechten u aanbiedt, hoe meer producten u in huis moet halen.

Geef uw gasten de mogelijkheid hun porties zelf te kiezen. Niet alle klanten zijn immers grote eters en als een gerecht slechts voor de helft opgegeten wordt, belandt dit uiteraard bij het afval.

Een andere belangrijke maatregel is uw menukaart regelmatig evalueren. Gerechten die niet populair zijn en geen marge opleveren, schrapt u beter.

De aankoop

Ga zoveel mogelijk voor seizoens- en streekproducten. Seizoensproducten zijn niet alleen goedkoper in aankoop, maar zullen door uw gasten ook vaker gekozen worden. Op een koude winteravond zal een kom erwtensoep beter in de smaak vallen dan een koude gazpachosoep. Streekproducten hebben dan weer als voordeel dat u met leveranciers uit eigen streek flexibeler kunt samenwerken.

Serveer bij de koffie zelfgebakken koekjes. Voorverpakte koekjes zorgen immers voor heel wat afval. Houdt u het toch liever bij voorverpakte koekjes, zorg dan dat op de verpakking het soort koekje vermeld staat. Zo vermijdt u verspilling als de gast het koekje niet lust en wordt ook de verpakking niet weggegooid.

Serveer bij de koffie zelfgebakken koekjes. Voorverpakte koekjes zorgen immers voor heel wat afval. Houdt u het toch liever bij voorverpakte koekjes, zorg dan dat op de verpakking het soort koekje vermeld staat. Zo vermijdt u verspilling als de gast het koekje niet lust en wordt ook de verpakking niet weggegooid.

Controleer de producten die geleverd worden op houdbaarheid zodat u deze nog wat kunt bewaren als u ze niet meteen gebruikt.

De voorraad

Zorg in de eerste plaats voor een beperkte voorraad en hanteer het principe ‘First in first out’ of ‘First expired first out’. Zo voorkomt u uiteraard dat u producten die overtijd zijn moet weggooien.

Als er verse producten geleverd worden, kijk dan goed of deze er nog vers uitzien. Behandel de producten voorzichtig en bewaar deze zoals ze moeten bewaard worden.

Label uw producten zodat u altijd weet welke producten u in huis heeft.

De bereiding

Probeer zoveel mogelijk van de producten die u bruto aankoopt, te verwerken. Zo kunt u niet alleen creatiever zijn in het bereiden van uw gerechten, maar creëert u ook minder afval.

Maak op een doeltreffende manier gebruik van alle ingrediënten. Een bepaald ingrediënt kunt u voor heel wat gerechten gebruiken. Zo kunt u bijvoorbeeld tomaten gebruiken als groente in een salade, op een broodje, maar u kunt er net zo goed een soepje of sausje van bereiden.

Een prachtig versierd bord ziet er natuurlijk oogstrelend uit, maar gebruik geen garnituren die niet opgegeten kunnen worden. Alles wat op een bord ligt moet door de klant gegeten kunnen worden, zo niet komt dit in de afvalbak terecht.

De aanpak

Maak uw medewerkers duidelijk waarom er zo weinig mogelijk afval geproduceerd moet worden en maak hen hiervan bewust. U kunt uw zaalmedewerkers vragen om de suggestie van de dag bij de klanten aan te bevelen. Uw keukenpersoneel kunt u vragen om overschotten zo creatief mogelijk te verwerken.

Als gasten niet alles opgegeten hebben, probeer dan het waarom na te gaan. Was het niet lekker? Was het teveel? Werd het gerecht te snel koud? Als u hier een verklaring kunt voor vinden, dan zult u ongetwijfeld minder afval hebben.

Respecteer tot slot altijd de voedsel veiligheidsregels. Zorg ervoor dat de ingrediënten altijd op de juiste temperatuur zijn, zowel tijdens de levering, de opslag als de bereiding. Producten op een verkeerde temperatuur bewaren kan bederf in de hand werken, waardoor u deze ongebruikt zult moeten weggooien. 

Wilt u weten hoe ik als horecaconsultant u kan begeleiden met uw horecazaak? Neem dan volledig vrijblijvend contact met mij op.

MIJN ZAAK ONLINE

Ook een artikel van uw zaak op Horeca België? Of heb je liever dat ons team bij je langskomt voor een persoonlijk bezoek en een leuk gesprek?

Vul dan onderstaand formulier in en wij nemen snel contact met je.

Nieuwe berichten

Onze shop

Meest gelezen

Efficiënter werken in de horeca: 3 tips

Er wordt steeds meer van horecaondernemingen verwacht. De werkdruk ligt enorm hoog en vaak moeten bedrijven het met veel minder personeel zien te stellen. Dat vraagt nogal wat van je. Gelukkig is het ook heel dankbaar werk en is het fantastisch om telkens weer gasten terug te zien en blij te zien met jullie diensten. Daarnaast staan de ontwikkelingen binnen deze sector niet stil. Er worden steeds meer innovaties bedacht om efficiënter te kunnen werken met minder personeel. Dat leidt...

Lees meer