Logo icoon horeca belgie huisstijl (11)

Exclusieve preview: Bistro Belge, authentieke restaurants in België

5/5

GESPOT – 11.10.2019

Volgende maand komt het eerste en langverwachte june.-boek uit: Bistro Belge, authentieke restaurants in België (Uitgeverij Luster). Je kunt je gesigneerde exemplaar nu al vooruit bestellen én je inschrijven voor een exclusief diner in Bistrot du Nord in Antwerpen (1*). Een voorpublicatie.

‘…Toen ik jaren geleden op woensdagmiddag van school naar huis fietste, was mijn enige verlangen zo snel mogelijk aan tafel te zitten. Dat had vast met de wind te maken, of de slagregen. In mijn herinnering was het altijd winter op de fiets. Mijn haast was echter vooral culinair geïnspireerd. Ik was op weg naar het beste restaurant ter wereld. En de chef was mijn grootmoeder.

Op sommige woensdagen trok oma ’s morgens een bouillon van doorregen rundvlees. Daar werd tomatensoep van gemaakt. Het zachtjes gegaarde vlees werd rond een uur of twaalf in de kissende boter gelegd en rondom krokant gebakken met fijngesneden sjalot. Ik weet nog hoe het rundvet in de pan langzaam geel kleurde en ten slotte helemaal versmolt met het braadvocht. Op andere woensdagen placht ze in de voormiddag een varkenstong te koken. Het delicate vlees werd ontvliesd, met witte peper bestrooid en opgediend met een klonterige aardappelpuree waarin zij savooiekool stampte. Ik was op mijn tiende al een fan van stamppot.

Later namen mijn ouders mij mee op restaurant, waar in een salonnetje Campari-orange of misschien zelfs Pisang Ambon werd gedronken – dat laatste probeer ik te vergeten, of minstens toch een afzonderlijk hoekje te geven in mijn herinneringen. We waren vaste gasten in het inmiddels al lang teloorgegane restaurant Don Pepe, in Merelbeke, waar de obers mij met ‘mijnheer’ aanspraken en wisten hoe ik mijn biefstuk het allerliefste lustte: met braadjus, en de frietjes apart…’

Lees het gehele artikel op JUNE

Toni De Coninck

Niet zonder trots mag ik aankondigen dat in november mijn nieuwe boek verschijnt: ‘Bistro Belge, authentieke restaurants in België’ (Uitgeverij Luster). Dit is ook het allereerste boek waarvoor ik zowel tekst als fotografie heb verzorgd, en dat ik dus een klein beetje ‘my baby’ mag noemen.

De voorbije maanden reed ik België rond, van Moeskroen tot Sint-Truiden, van Blankenberge tot Bouillon, om de ziel en ambiance van zowat 40 authentieke restaurants vast te leggen. Heel vaak gaat het daarbij om instituten, restaurants die al generaties tot dezelfde familie behoren, en waar de edele kunst van de brasseriekeuken tot in de perfectie wordt uitgevoerd. Ik heb honderden palingen gezien, heelder cocottes stoofvlees, smakelijke karrenvrachten mosselen. Ik heb verfijning gezien in soms eeuwenoude interieurs, en rustieke ambacht in de mooiste plekjes van ons land. In de Vlaamse en de Waalse Ardennen. Aan de kust, in hartje Brussel, in de Westhoek en het Meetjesland.

Volgende maand in de boekhandel, in het Nederlands en Engels. Meer info en hoe te verkrijgen: https://lnkd.in/gcRxAc3

MIJN ZAAK ONLINE

Ook een artikel van uw zaak op Horeca België? Of heb je liever dat ons team bij je langskomt voor een persoonlijk bezoek en een leuk gesprek?

Vul dan onderstaand formulier in en wij nemen snel contact met je.

Nieuwe berichten

Onze shop

Meest gelezen