Zolang de lockdown duurt zetten we elke week een interessante wijn in de kijker die verdeeld wordt door een lokale wijnhandelaar en ook makkelijk online te bestellen is. Deze week selecteerden we voor u een bijzondere rode wijn uit Zuid-Afrika. Het is de Nicolas Van der Merwe / Red 2015 /Stellenbosch WO.
Nicolas Van der Merwe is een bezige bij. Hij werkte eerst 26 jaar als wijnmaker bij het wijngoed Saxenburg in Stellenbosch en profiteerde van het verschil in seizoenen om ook in Europa aan de slag te gaan bij Château Capion in het zuiden van Frankrijk. Maar daaraan had hij blijkbaar nog niet genoeg , want in 1999 besloten hij en zijn vrouw Petra om hun eigen wijn uit te brengen : de Mas Nicolas. Een tijd lang viel dit wijnavontuur nog te combineren met zijn werk bij Saxenburg, maar uiteindelijk besloot Nico om voltijds voor zijn boutique winery te kiezen. Mas Nicolas is vandaag nog steeds de flagship wine, maar ondertussen zijn er nog verschillende ondermerken bijgekomen: Cape Elements, Robert Alexander en Five to Nine en er zit ook een schuimwijn in het gamma
Nico legt de lat hoog. Wijnen die niet aan zijn standaard voldoen, worden doorverkocht als anonieme bulkwijn. Dat gebeurde bijvoorbeeld in 2016. In augustus 2005 kocht het koppel Mooi Uitsig, zo genoemd vanwege het adembenemend panorama dat zich uitstrekt van Cape Hangklip tot de Tygerberg Hills. Daar worden de wijnen nu gevinifieerd en de bezoekers (op afspraak) ontvangen. De aanplant bestaat uit Sauvignon Blanc, Sémillon en Steen in wit en uit Shiraz, Cinsault, Grenache, Merlot, Cabernet-Sauvignon en Cabernet-Franc in rood.Die laatste drie vormen de blend voor deze Red 2015 en wel in een verhouding van 64% Merlot, 30% Cabernet-Sauvignon en 6 % Cabernet Franc. De druiven worden met de hand geplukt . Elk ras wordt apart vergist in tanks, waarbij gebruik gemaakt wordt van verschillende types gist. Om meer complexiteit te bereiken blijft de wijn in wording twee weken in contact met de schilletjes. De drie loten blijven nog verder apart ontwikkelen. Ze krijgen nu een rijping van 18 maanden op eerste of op 2dejaars Franse eikenhouten vaten. Pas voor de botteling vindt dan de finale blend plaats.
Al deze goede zorgen resulteren in een wijn met (na 5 jaar) nog steeds een inktachtige blauwpaarse kleur en een gedrongen diep karmijnrode rand. De neus is dens met zalige aroma’s van cassis en framboos. In de smaak biedt deze blockbuster een suave textuur met tonen van kers, framboos opnieuw en ook wat pruimen. Een vleugje vanille in de finale maakt het helemaal af. Een karaktervolle krachtige wijn die vraagt om karaktervolle krachtige gerechten. Score: AA. Prijs: 17,90 euro/fles. Verdeeld door Wine at Heart in Oelegem. Meer info via: www.wineatheart.be
Dit magazine wordt geschreven door Jéroboam Wijnmagazine verschijnt sinds 2011 en is een onafhankelijk en kritisch wijnmagazine zonder enige commerciële binding.