Logo icoon horeca belgie huisstijl (11)

7 Trends voor het ontwerpen van een menukaart in 2024

5/5
horeca menukaart trends

De menukaart speelt een cruciale rol in de eetervaring van een gast, het optimaliseren hiervan verbeterend niet alleen de ervaring van de gast, maar zorgt ook voor een betere eerste indruk. In dit blog vertellen we je hoe jij je menukaart kan verbeteren met deze 7 menukaart ontwerp trends.

1. Minimale menukaart ontwerp

In 2024 geldt: minder is meer. Strakke, eenvoudige ontwerpen met veel witruimte verbeteren de leesbaarheid en geven de menukaart een moderne, elegante uitstraling. Dit soort ontwerpen helpt de focus te leggen op de gerechten zelf en verhoogd dit de omzet van je restaurant. Deze stijl past heel goed bij high end restaurants.

Tips voor minimale menukaartontwerpen:

 • Gebruik witruimte: Zorg voor voldoende witruimte om de menukaart overzichtelijk te houden en de leesbaarheid te verbeteren.
 • Beperk kleurgebruik: Kies voor een beperkt kleurenpalet dat past bij de sfeer van je restaurant.
 • Eenvoudige indeling: Gebruik een duidelijke en eenvoudige indeling om klanten gemakkelijk door de menukaart te laten navigeren.

2. Interactieve Menukaarten

Digitale elementen zoals QR-codes, waarmee klanten video’s van de gerechten kunnen bekijken of direct via de menukaart kunnen bestellen, worden steeds gebruikelijker. Dit verhoogt de betrokkenheid van de klant en biedt een moderne eet ervaring.

Tips voor interactieve menukaarten:

 • Gebruik QR-codes: Plaats QR-codes naast gerechten voor extra informatie, video’s of bestelmogelijkheden.
 • Incorporatie van tablets: Overweeg het gebruik van tablets of digitale schermen voor een dynamische en interactieve menukaartervaring.
 • Eenvoudige navigatie: Zorg ervoor dat de digitale menukaart gebruiksvriendelijk is en gemakkelijk te navigeren.

3. Storytelling in Ontwerp

Menukaarten die het verhaal van het restaurant en de gerechten vertellen, winnen aan populariteit. Dit kan door middel van foto’s, anekdotes en beschrijvingen van de oorsprong van de gerechten. Het geeft een persoonlijke touch en verbindt klanten meer met het restaurant.

Tips voor storytelling in ontwerp:

 • Gebruik anekdotes: Vertel korte verhalen over de oorsprong van gerechten of speciale ingrediënten.
 • Incorporatie van foto’s: Voeg foto’s toe van de oprichters, het personeel of de herkomst van de ingrediënten.
 • Verbinding met het merk: Zorg ervoor dat de verhalen passen bij de merkidentiteit van je restaurant.

4. Typografie als Blikvanger

Grote, gedurfde letters en unieke typografie worden gebruikt om belangrijke informatie te benadrukken. Een goed gekozen lettertype kan de stijl en sfeer van het restaurant weerspiegelen en helpt bij het creëren van een herkenbare merkidentiteit. bekijk Google Fonts voor inspiratie.

Tips voor typografie:

 • Kies een passend lettertype: Gebruik een lettertype dat past bij de stijl en sfeer van je restaurant.
 • Speel met grootte en kleur: Gebruik verschillende groottes en kleuren om belangrijke informatie te benadrukken.
 • Leesbaarheid: Zorg ervoor dat de tekst goed leesbaar is, zelfs in gedimde verlichting.

5. Focus op Fotografie

Hoogwaardige foto’s van gerechten zijn een must in 2024. Ze prikkelen de eetlust van klanten en helpen hen bij het maken van een keuze. Zorg ervoor dat de foto’s professioneel zijn en de gerechten op hun best presenteren.

Tips voor fotografie:

 • Professionele fotografie: Investeer in een professionele fotograaf om de gerechten op hun best vast te leggen.
 • Consistente stijl: Zorg voor een consistente fotografiestijl die past bij de branding van je restaurant.
 • Realistische weergave: De foto’s moeten een realistische weergave van de gerechten bieden om teleurstellingen te voorkomen.

6. Thema-gebaseerde Ontwerpen

Een menukaart die aansluit bij het thema van je restaurant kan een samenhangende en memorabele ervaring creëren. Of je nu een vintage bistro, een modern café of een exotisch restaurant hebt, zorg ervoor dat het ontwerp van je menukaart het thema weerspiegelt.

Tips voor thema-gebaseerde ontwerpen:

 • Kleurenschema’s: Gebruik kleuren die passen bij het thema van je restaurant.
 • Decoratieve elementen: Voeg decoratieve elementen toe die het thema versterken, zoals vintage illustraties of moderne grafische elementen.
 • Samenhang: Zorg ervoor dat alle aspecten van het ontwerp, van typografie tot afbeeldingen, het thema ondersteunen.

7. Illustraties en Handgetekende Elementen

Illustraties en handgetekende elementen voegen een uniek en ambachtelijk gevoel toe aan de menukaart. Dit kan variëren van kleine iconen naast gerechten tot uitgebreide tekeningen die de hele kaart sieren, waardoor een authentieke en persoonlijke uitstraling ontstaat.

Tips voor illustraties en handgetekende elementen:

 • Gebruik unieke illustraties: Overweeg om een kunstenaar in te huren voor unieke en op maat gemaakte illustraties.
 • Integratie van iconen: Voeg kleine handgetekende iconen toe naast gerechten voor een speelse touch.
 • Kwaliteit van tekeningen: Zorg ervoor dat de tekeningen van hoge kwaliteit zijn en goed passen bij de algehele stijl van de menukaart.

Het ontwerpen van een menukaart is meer dan alleen het opsommen van gerechten en prijzen. Het is een kans om de identiteit van je restaurant uit te drukken en de eetervaring van je klanten te verbeteren. Door op de hoogte te blijven van de laatste trends en zorgvuldig aandacht te besteden aan details, kun je een menukaart creëren die zowel functioneel als visueel aantrekkelijk is. Volg deze trends en tips om je menukaart in 2024 naar een hoger niveau te tillen en je klanten een onvergetelijke ervaring te bieden.

Hulp nodig? We snappen dat het ontwerpen van een menukaart een uitdaging kan zijn, we helpen je hier graag mee zodat jij je kan focussen op het runnen van je horecazaak! Benieuwd hoe wij uw menukaart ontwerpen? Lees dat dit blog, en neem contact met ons op.

MIJN ZAAK ONLINE

Ook een artikel van uw zaak op Horeca België? Of heb je liever dat ons team bij je langskomt voor een persoonlijk bezoek en een leuk gesprek?

Vul dan onderstaand formulier in en wij nemen snel contact met je.

Nieuwe berichten

Onze shop

Meest gelezen

7 Trends voor het ontwerpen van een menukaart in 2024

De menukaart speelt een cruciale rol in de eetervaring van een gast, het optimaliseren hiervan verbeterend niet alleen de ervaring van de gast, maar zorgt ook voor een betere eerste indruk. In dit blog vertellen we je hoe jij je menukaart kan verbeteren met deze 7 menukaart ontwerp trends. 1. Minimale menukaart ontwerp In 2024 geldt: minder is meer. Strakke, eenvoudige ontwerpen met veel witruimte verbeteren de leesbaarheid en geven de menukaart een moderne, elegante uitstraling. Dit soort ontwerpen helpt...

Lees meer