JÉROBOAM WIJN VAN DE WEEK (27)

5/5
JÉROBOAM WIJN VAN DE WEEK (27)

Zolang de lock-down duurt zetten we elke week een bijzondere wijn in de kijker die verdeeld wordt door een (kleinere) wijnhandel en ook makkelijk on-line te bestellen is. Deze week graag uw aandacht voor de Odisseia / “Reserva Vinhas Velhas” 2016 / Douro DOC.

De spectaculaire Douro-vallei wordt bij ons toch nog altijd in de eerste plaats geassocieerd met Port-wijnen. Maar dat is eigenlijk wat onrecht aandoen aan het groeiend aantal producenten, dat hier interessante stille wijnen voortbrengt, zowel in wit, rood als rosé. Eén van de pioniers op dat vlak is zeker Jean-Hugues Gros. Gros is, zoals zijn naam laat vermoeden, een Fransman. Hij studeerde oenologie in de Bourgogne en behaalde zijn diploma in 1992. Vlak daarna kreeg hij de kans om gedurende 16 maanden te werken voor het beroemde porthuis Sandeman in Oporto.

Zijn wijnomzwervingen brachten hem in de daaropvolgende jaren o.a. in de Champagnestreek en in Californië tot hij in 1999 ging werken voor de Quinta do Convento de São Pedro das Ãguias , een klein porthuis. Momenteel is Jean-Hugues naast wijnproducent ook consultant bij verschillende wijngoederen in de Douro-vallei. Onder het Odisseia-label brengt hij een tiental verschillende cuvées op de markt: twee witte, één rosé en zeven rode, waarbij hij werkt met ingekochte druiven. De wijngaarden die druiven aanleveren voor die wijnen zijn beplant met Viosinho, Rabigato en Codega de Larinho in wit en Tinta Barroca, Tinta Roriz, Touriga Franca en Touriga Nacional in rood. Die laatste drie gaan in de blend voor de wijn die we hier proeven.

De wijngaarden situeren zich op de golvende oevers van de Torto en de Távora, twee bijrivieren van de Douro, die ook mee in aanmerking komen voor de appellatie. De ouderdom van de “Vinhas Velhas” ligt boven de 20 jaar. De gisting vindt plaats in roestvrij stalen tanks bij een temperatuur van 24 à 25 °C. Daarna volgt de malolactische gisting , ook in roestvrij stalen tanks. De vatrijping voor deze reserva varieert naargelang het millésime tussen de 6 en de 9 maanden. In 2016 werd er geopteerd voor een rijping van 6 maanden op grote vaten van Franse eik met een inhoud van 500 liter elk. In ons glas komt een indrukwekkende wijn met een dense, diep blauwpaarse kleur met een gedrongen karmijnrode rand. De neus is gul en extravert met volop cassis en vanille. De smaak ligt in het verlengde van het aroma met ook hier wat cassis, een vleugje framboos en fijne zuren. Daar bovenop nog een beetje zoethout en retronasaal een retour van de vanille-impressies.

Met amper 0,6 g restsuiker per liter ontsnapt deze wijn bovendien aan de sucrositeit, die sommige Portugese wijnen wel eens kenmerkt. Van de “Wine Advocate” kreeg de 2015 een score van 90/100. Wij geven deze 2016 van harte een A+. Prijs: 23,95 euro/fles. Verdeeld door Pin’Art in Zemst. Meer info via www.pinart.be# odisseia #jeanhuguesgros#vinhasvelhasreserva#douro#tinta roriz #tourigafranca#touriganacional#portugal#portugesewijn#pinart#zemst#wijn#gastronomie#internationalwinecollege#jeroboamwijnmagazine

Dit magazine wordt geschreven door Jéroboam Wijnmagazine verschijnt sinds 2011 en is een onafhankelijk en kritisch wijnmagazine zonder enige commerciële binding.

Bezoek de website.

MIJN ZAAK ONLINE

Ook een artikel van uw zaak op Horeca België? Of heb je liever dat ons team bij je langskomt voor een persoonlijk bezoek en een leuk gesprek?

Vul dan onderstaand formulier in en wij nemen snel contact met je.

Nieuwe berichten

Onze shop

Meest gelezen

Vegetarische Restaurants in België: Een Groene Revolutie in de Gastronomie

België staat bekend om zijn rijke culinaire tradities, met iconische gerechten zoals wafels, chocolade en frieten. In de afgelopen jaren is er echter een duidelijke verschuiving zichtbaar in de Belgische eetgewoonten, met een groeiende belangstelling voor plantaardige voeding en vegetarisch eten. Deze trend is niet alleen te danken aan gezondheidsbewuste consumenten, maar ook aan een groeiend milieubewustzijn en de wens om ethische keuzes te maken op het gebied van voeding. Het resultaat? Een explosie van vegetarische restaurants die zich richten...

Lees meer