In 2016 riepen de Verenigde Naties 18 juni uit tot de Dag van de Duurzame Gastronomie.
Op die dag promoten de Verenigde Naties duurzaamheid in restaurants en roepen zij de horeca op om ‘groener’ eten te serveren. Hiermee willen ze benadrukken dat iedereen kan bijdragen aan duurzame ontwikkeling.
Duurzame gastronomie kan helpen om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen te bereiken. Er bestaan in totaal 17 SDG’s of ‘Sustainable Development Goals’. Deze doelstellingen zijn verbonden met ontwikkelingen in de landbouw, de voedselveiligheid, gezonde en gevarieerde voeding, duurzame voedselproductie en het behoud van de biodiversiteit.
De financiering om deze doelstellingen te realiseren komt uit verschillende bronnen. Denk bijvoorbeeld aan:
- belastinggelden van landen zelf en eerlijke internationale belastingheffingen;
- handel en investeringen;
- ontwikkelingshulp;
- bijdragen van verschillende bedrijven.
Maar ook als horecabedrijf kunt u helpen om – weliswaar op kleine schaal – deze doelstellingen te bereiken.
Producten uit eigen land – en het liefst ook uit eigen streek – bieden een hele reeks voordelen op vlak van duurzaamheid.
Transportkosten
Wist u dat het gebruik van regionale grondstoffen maar liefst tot 70% transportbesparing en reductie van CO2-uitstoot oplevert ten opzichte van grondstoffen van de ‘wereldmarkt’?
Regionale producten verdienen zelfs de voorkeur boven biologische producten die over lange afstanden worden vervoerd.
Denk hierover even goed na als u een dessert wilt maken met biologisch geteelde exotische vruchten. Waarom deze niet vervangen door verse aardbeien en braambessen uit eigen streek. Een duurzaam alternatief en net zo kleurrijk en smakelijk! Bovendien kunt u het dessert veel goedkoper aanbieden omdat producten uit eigen streek nu eenmaal veel goedkoper zijn.
CO2-uitstoot
Vlees is allesbehalve een goede keuze qua duurzaamheid en gezondheid. In België ligt de vleesconsumptie te hoog. Meer dan de helft van de Belgen eet te veel dierlijke eiwitten
Deze overconsumptie leidt logischerwijze tot overproductie en dat brengt het milieu op verschillende manieren schade toe.
De uitstoot van broeikasgassen uit de Belgische landbouw vertegenwoordigt ongeveer 9% van de Belgische emissies. Twee derde daarvan komt rechtstreeks van de veeteelt.
Steeds meer mensen kiezen bewust om minder vlees te eten. Dit betekent niet dat we met z’n allen vegetariër of veganist geworden zijn en dat hoeft ook niet. Maar door uw gasten de mogelijkheid te geven om te kiezen voor een vegetarisch of veganistisch gerecht werkt u als horeca-uitbater wel mee aan een ‘groenere’ wereld.
Vandaag de dag zijn er tal van smakelijke alternatieven voor vleesgerechten. Laat uw chef-kok er gerust mee experimenteren.
Uiteraard hoeft u helemaal niet alle vleesgerechten van uw menu te schrappen. Dat zouden veel van uw klanten trouwens niet op prijs stellen. Onthoud echter wel dat bij dierlijke producten een lage prijs vaak een lage kost voor de producent betekent. Om kosten te drukken worden er vaak keuzes gemaakt die slecht zijn voor het dier en voor het milieu.
Kies bij voorkeur voor vleesproducten van lokale boeren. De dieren worden er vaak buiten grootgebracht en voeden zich met gras uit de weide. Dit is niet alleen diervriendelijker en milieuvriendelijker, maar het verschil zullen echte vleesliefhebbers ook proeven. Uw biedt uw klanten een smakelijker stuk vlees aan en u draagt hierbij uw steentje bij aan een duurzamere en schonere wereld.
Blijf op de hoogte
Wenst u uw huidige situatie te bespreken of heeft u vragen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op.
Vriendelijke groeten,
Gino Vermeulen