Logo icoon horeca belgie huisstijl (11)

Kijk je mee achter de schermen bij unBOXed? Een gastronomische foodbox met creaties van 4 topchefs die samen 8 Michelinsterren hebben.

5/5
Kijk je mee achter de schermen bij unBOXed? Een gastronomische foodbox met creaties van 4 topchefs die samen 8 Michelinsterren hebben.

Wat gebeurt er als vier sterrenchefs de koppen bij elkaar steken? Er ontstaan spetterende smaakbommetjes die hun weg vinden naar een gloednieuw out of the box foodconcept: unBOXed.

Thuis of op kantoor proeven van de creaties van vier culinaire toptalenten, samen goed voor maar liefst acht Michelinsterren? Dat kan! Vanaf 20 mei lanceren topchefs Cyril Molard, David Martin, Nick Bril en Tim Boury gezamenlijk een unieke foodbox. Geniet van een gastronomische restaurantervaring bij jouw thuis!

De gerechten blijven voorlopig nog lekker geheim, maar wij mochten alvast een kijkje nemen achter de schermen bij de try-out van het hoofdgerecht, bedacht door Nick Bril, chef bij The Jane.

foto unboxed – © Pieter D’Hoop

Wat voorafging en hoe het allemaal begon.

Jan Verhelle van Diner Privé Catering, partner van de unBOXed Foodbox, ontvangt ons in hotel Gosset in Groot-Bijgaarden. Zijn team van chefs krijgt vandaag instructies van sterrenchef Nick Bril om het hoofdgerecht voor de foodbox te bereiden. In de keuken worden de nodige voorbereidingen getroffen. Ondertussen vragen we aan Jan of hij ons wat meer kan vertellen over het ontstaan van dit foodboxidee.

Begin dit jaar besloot Jan om corona niet langer roet in het eten te laten gooien. Cateren voor grote evenementen was voor onbepaalde tijd niet meer mogelijk, dus liet hij zijn ondernemersbrein en creatieve geest samenwerken om een alternatief te bedenken. Niet veel later zag een uniek foodboxconcept het licht. In februari werd de eerste foodbox gecreëerd, meteen een groot succes. Er volgde een paasbox en nu is het de beurt aan unBOXed, beschikbaar vanaf 20 mei. Hoofdzakelijk gericht op de B2B-markt, maar tijdens het Pinksterweekend kan je ook als particulier meegenieten! Jan ziet het foodboxconcept met de vier bevriende chefs als iets blijvend, en doelt op drie à vier verschillende boxen per jaar. Een veelbelovende toekomst, met mogelijkheid tot uitbreiding naar het buitenland, waar dan met bijvoorbeeld met een gastchef gewerkt wordt. 

Wie zijn die vier bevriende sterrenchefs en wat is hun bijdrage aan unBOXed?

  • Cyril Molard – tweesterrenchef bij restaurant Ma Langue Sourit in Moutfort-Luxembourg – bedenker van de hapjes
  • David Martin – tweesterrenchef bij restaurant La Paix in Brussel – bedenker van het dessert
  • Nick Bril – tweesterrenchef bij restaurant The Jane in Antwerpen – bedenker van het hoofdgerecht
  • Tim Boury – tweesterrenchef bij restaurant Boury in Roeselare – bedenker van het voorgerecht

What’s in a box?

Jan toont ons een voorbeeld van de fysieke box, ontworpen door artiest Denis Meyers. De box bevat onder andere een aperitief, water, wijn, hapjes, voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht. Alles is op te warmen in de microgolf (of oven), je hoeft zelf alleen nog maar glazen en bestek te voorzien. In de box zitten ook een menukaart, instructies om de gerechten op te warmen én QR-codes die o.a. doorverwijzen naar bijpassende videoboodschappen van de sterrenkoks. Er is zelfs aan achtergrondmuziek gedacht.

De gerechten openbaren zich in een mooi op maat gemaakt en speciaal geplooid wit doosje dat opent als een sprookjesachtige waterlelie.

De unBOXed Foodbox kost 140 euro per persoon en er zijn acht afhaalpunten (thuislevering is mogelijk mits betaling van een supplement).

Het ideale relatiegeschenk dus tijdens een online businesslunch. Of geniet van vier sterrenrestaurants tegelijk bij je thuis.

foto unboxed – © Pieter D’Hoop

De try-out van het hoofdgerecht

Wanneer we een kijkje mogen nemen in de keuken is de vaste kookploeg van Diner Privé Catering samen met sterrenchef Nick Bril al druk in de weer. Gaartijden bespreken, ingrediënten exact afwegen … Elk detail is belangrijk. De drie vaste koks moeten Nicks recept straks zelf zo perfect mogelijk kunnen klaarmaken. Binnenkort moeten ze de gerechten immers in grote hoeveelheden bereiden. Een andere ploeg staat in voor het dresseren van de gerechten.

Deze try-out kooksessie vereist dus de opperste concentratie, maar tussen al het koken door kon ik chef koude keuken Patricia even strikken voor een kort woordje uitleg.

Ben je zenuwachtig? Hoe voelt het om de creatie van een sterrenchef voor de eerste keer klaar te maken, onder zijn streng maar rechtvaardig toezicht?

“Ik ben niet echt zenuwachtig, want wij zijn het gewend om met sterrenchefs samen te werken. Maar voor dit concept zijn het er vier, dus dat zorgt wel voor wat extra druk (lacht). Met een foodbox heb je geen controle over wat de mensen doen met hun eten, dus het moet echt af zijn en dat vergt wel extra concentratie. Ik schrijf al de recepturen op en werk een stappenplan uit dat we ophangen in de keuken, zodat er zeker nooit stappen vergeten worden.”

Wat vind je van dit hoofdgerecht naar de hand van topchef Nick Bril?

“Super! Ik heb zelfs iets nieuws ontdekt: een simpele, superlekkere olie die Nick maakte, boordevol smaak.”

Patricia reikt me een proeflepeltje aan met wat olie. Mijn smaakpapillen tintelen van plezier. Zelfs in een eenvoudige olie proef je het talent van een topchef die elke ster waard is.

Ik vraag aan Nick waar hij zijn inspiratie voor dit gerecht haalde.

“Ik ben klassiek geschoold, maar heb veel door Azië gereisd. Door een bepaalde Asian touch kan ik spanning creëren in dit gerecht. Ik had ook de lente en de zomer in gedachten toen ik dit recept bedacht. Ik moest ook denken vanuit een catering-mindset. Je moet bij de creatie van zo’n foodbox ook nadenken over de productionele kant.”

foto unboxed – © Pieter D’Hoop

Een ongeëvenaard 3D-dessert

Sterrenchef David Martin, bedenker van het nagerecht voor unBOXed, kwam na afloop ook even langs. Ik profiteerde van de gelegenheid en stelde hem dezelfde vraag voor zijn gerecht.

Waar haalde je de inspiratie voor het dessert?

“De vogel is gebaseerd op het logo van mijn restaurant La Paix. Een eetbare 3D-print van minder dan 1mm dik is ongezien en uniek. Nog nooit eerder maakte iemand zoiets.”

Ik ben benieuwd hoe unBOXed zich binnenkort ontplooit, jij ook?

Meer info over dit originele foodconcept op www.be-unboxed.com

deschoneschrijfster.be

De Schone Schrijfster

-waar woorden ontwaken-

Als freelance tekstschrijver bied ik horecazaken eerste hulp bij (her)schrijven of corrigeren van teksten. Menukaarten, recepten, flyers, folders, affiches, website, sociale media … Ik doe met veel plezier een check op taalfouten en haal zo de haren uit de soep. Of ik mix jouw woorden tot een heerlijke tekst die je klanten doet likkebaarden. Bel of schrijf me. Kijk als voorsmaakje op mijn website www.deschoneschrijfster.be en volg me op facebook

MIJN ZAAK ONLINE

Ook een artikel van uw zaak op Horeca België? Of heb je liever dat ons team bij je langskomt voor een persoonlijk bezoek en een leuk gesprek?

Vul dan onderstaand formulier in en wij nemen snel contact met je.

Nieuwe berichten

Onze shop

Meest gelezen