Logo icoon horeca belgie huisstijl (11)

Bondgenoten

5/5
Bondgenoten

Bondgenoten. Dat is het waar ik het vandaag graag over wil hebben. Want in een tijd als deze, waar onduidelijkheid en onzekerheid regeren, is het hebben van de juiste bondgenoten, niet alleen heel handig, maar biedt het ook steun en hulp. Zeker de moeite waard om eens te checken of je wellicht een bondgenootschap aan kunt gaan, waardoor je voordelen en kansen creëert.

Maar wat zijn nu precies bondgenoten?

In principe zijn bondgenoten partijen die dezelfde doelgroep hebben, maar niet hetzelfde product. En daarbij merk ik direct even op dat als je dezelfde doelgroep hebt en ook hetzelfde product, je meestal concurrent bent van elkaar. Wat weer niet betekent dat je met concurrentie niet ook eventueel een bepaalde samenwerking aan zou kunnen gaan…klinkt wat ingewikkeld, dus ik licht het ook even toe met een plaatje:

Middels dit kwadrant zie je dat een klassieke bondgenoot dus een partij is die wel dezelfde doelgroep bedient, maar een ander product. Maar wellicht zijn andere samenwerkingsvormen dus ook mogelijk. Denk aan het samenwerken met leveranciers of een samenwerking met een partij die wel eenzelfde product heeft, maar een andere markt bedient.

De voordelen van het samenwerken met bondgenoten

Hier wordt het pas echt interessant, want uiteraard is een bondgenootschap alleen interessant als je er ook echt voordeel uit hebt. Ik zet ze even op een rijtje

 • Netwerk
  Je kunt gebruik maken van elkaars netwerk, hierdoor kun je vrij gemakkelijk contact leggen met nieuwe gasten/klanten die passen bij jou. Je biedt immers iets aan dezelfde doelgroep.

 • Naamsbekendheid
  Je kunt gebruik maken van elkaars identiteit/brand/imago. Soms hebben mensen uit je doelgroep nog niet echt een klik met je, maar krijgen ze wel interesse als je een samenwerking aangaat met een partij die wel (al) past bij hun eigen identiteit.

 • Acties/combi’s
  Je kunt gezamenlijke acties bedenken waardoor je een combi maakt van je aanbod en hierdoor beiden meer omzet realiseert. Denk bv als horecaondernemer aan het aangaan van een samenwerking met de plaatselijke fietsverhuurder, waardoor je een fietsdagje weg + lunch onderweg kunt aanbieden voor een scherpere prijs.

 • Kennis & vaardigheden
  Je kunt kennis en vaardigheden van elkaar gebruiken. Iets waar jij niet goed in bent of weinig van weet, kan best iets zijn waarin jouw bondgenoot als specialist in is. Waarom het wiel opnieuw uitvinden?

 • Materialen & faciliteiten
  Je kunt wellicht materialen of faciliteiten van elkaar gebruiken (online en offline). Denk hierbij aan bv terrasmeubels, keukenmaterialen, facilitaire ruimtes, online accounts, websites, etc.

 • Overtuigen
  Je kunt gezamenlijk krachtigere boodschappen uiten naar andere instanties, zoals gemeente en andere (overheids)instanties.

 • Risico
  Er is relatief weinig risico, omdat je maar in beperkte mate afhankelijk bent van elkaar. Er is over het algemeen een laag afbreukrisico.

Ik heb de meeste genoemd, wellicht dat jij nog andere voordelen ontdekt, maar dat betekent alleen maar dat mijn lijstje ( zoals vaker) niet compleet is. Sommige voordelen ontdek je ook later of zijn minder specifiek te meten, zoals de steun die je elkaar biedt, en de inspiratie die je wellicht krijgt.

De nadelen van het samenwerken met bondgenoten

Natuurlijk zijn er ook altijd nadelen te noemen bij het aangaan van een samenwerking of bondgenootschap. Je bent afhankelijker van elkaar en dat kan er in de praktijk natuurlijk leiden, dat als afspraken niet worden nagekomen, dit een effect heeft op jou. Let hier dus ook bij het aangaan van een samenwerking. Wat zijn de werkelijke risico’s? Zorg ervoor dat je goed weet wat je met elkaar afspreekt en wat je doet als er iets niet goed blijkt te gaan.

Toch wegen de nadelen bij een goed bondgenootschap nooit op tegen de vele voordelen en daarom raad ik je absoluut aan om ook eens na te denken over het aangaan van een “bondje”

Mijn nieuwe bondgenoot!

Ook ik heb vanaf begin dit jaar voorbereidingen getroffen om een bondgenootschap aan te gaan en vorige week was het zover en hebben we de handtekening gezet! Ik ga namelijk samenwerken met het Horeca Vakcollege en hierdoor heb ik een aantal fijne voordelen waar ook mijn (potentiële) klanten weer gelukkig van gaan worden:

 • Ik kan gebruik maken van de faciliteiten van het Horeca Vakcollege en daardoor ook (digitale) livedagen organiseren, waardoor ik nóg meer ondersteuning kan bieden aan mijn klanten (horecaondernemers)! Superleuk vind ik deze!
 • Ik kan gebruik maken van het netwerk van het Horeca Vakcollege en zij van mijn netwerk, ook heel handig.
 • Zij kunnen gebruik maken van mijn expertise op het vlak van marketing en resultaat/doelgericht werken, vanuit kengetallen.
 • Ik kan gebruik maken van hun expertise op het gebied van lesgeven, leerplannen en andere kennis en vaardigheden die zij in huis hebben.

Vanaf deze week ben ik al flink aan de slag en gaan we voor een lancering medio mei.

vlnr: Chris, Suus en Maarten

We zoeken nog horecaondernemers die in onze eerste pilotgroep willen meedoen, dus heb je interesse? Mail mij dan via suus@horecavakcollege.nl of bel mij via +316 45856789 en wie weet kunnen wij ook als bondgenoten met elkaar optrekken om zo meer resultaat te halen uit jouw horecazaak! Meer info vind je ook HIER.

Fijne dag,

Grz Suus

“Hey! Ik ben Suus en ik begeleid horecaondernemers – ook nu tijdens de lockdown – om meer omzet te creëren, door te focussen op een betere (online) zichtbaarheid en het verbeteren van het bestelaanbod.

MIJN ZAAK ONLINE

Ook een artikel van uw zaak op Horeca België? Of heb je liever dat ons team bij je langskomt voor een persoonlijk bezoek en een leuk gesprek?

Vul dan onderstaand formulier in en wij nemen snel contact met je.

Nieuwe berichten

Onze shop

Meest gelezen