Logo icoon horeca belgie huisstijl (11)

JÉROBOAM WIJN VAN DE WEEK (35)

5/5
Barolo Roccheviberti Rocche di Castiglione 2015 horeca belgie (2)
Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email

Zolang de lock-down duurt zetten we elke week een bijzondere wijn in de kijker die verdeeld wordt door een (lokale) wijnhandel en die ook makkelijk on-line te bestellen is.

Noem mij een traditionalist , maar met Pasen gaat er voor mij niets boven een traag gegaarde lamsbout uit de oven, een gerecht waar je nog geduld in proeft en toewijding. Daar nog wat geglaceerde worteltjes bij en bloemige aardappelen, die de saus opslorpen en het gastronomisch plezier vergroten. En natuurlijk een feestelijke fles. Een Barolo bijvoorbeeld met minstens vijf jaar op de teller. Zoals deze Roccheviberti / “Rocche di Castiglione” 2015.

Ik hoor nu al in de verte een aantal wijnliefhebbers steigeren, die vinden dat dat véél te jong is. (Voor hen even deze opmerking: a/ Het mag best een oudere Barolo zijn, maar die gaat u nu waarschijnlijk niet meer vlot in de handel vinden. b/ Een echt grote wijn is ook al in zijn jeugd erg genietbaar en wat past er beter bij de lente dan behoedzaam prille kwaliteiten ontsluieren?

Bon, even terug ter zake: het wijngoed is gelegen in het gehucht Castiglione Falletto in het dorp Rocche. Men bezit in totaal 4, 5 ha wijngaarden, die beplant zijn met Nebbiolo, Barbera en Dolcetto. Het gamma bestaat uit 5 wijnen: 2 Barolo’s, een Barbera d’Alba Superiore, een Dolcetto d’Alba en een Langhe Nebbiolo. “Rocche di Castiglione” , de wijngaard waarvan deze wijn gemaakt wordt , is een smal langgerekt perceel met een lengte van niet minder dan 1,5 km en een totale oppervlakte van 2 ha. Het ligt op een hoogte tussen de 300 en de 350 meter boven de zeespiegel, op een steile heuvelwand en is oost tot zuid-oost georiënteerd.

De voet van de wijngaard is een klif die grenst aan de Perno-rivier. De bodem van de wijngaard bestaat uit kalksteen met een flinke dosis zand en tufsteen. De stokken zijn gemiddeld zo’n 30 jaar oud. De gisting neemt zo’n 25 dagen in beslag en verloopt in thermogereguleerde inox cuves. Ook de malolactische gisting verloopt op inox. Daarna rijpt de wijn nog minstens 2 jaar in grote eikenhouten vaten (Franse eik) met een inhoud van 25 hl. Een jaar flessenrust rondt het geheel af. Dit resulteert in een wijn met een transparant robijnrode kleur met een licht getuilleerde rand. De neus geeft vlezige aroma’s vrij, wat kruiden ook en een vleugje leer . De smaak is robuust met tonen van noordkrieken en goed gedekte tannines in de finale. Een stevige Barolo , die het kan verdragen om nog een aantal jaartjes gekoesterd te worden. Al is dat geen must, natuurlijk. Want het is altijd leuk om de evolutie van een wijn door de jaren heen te ontdekken.

Momenteel zit die nog vol beloften en ook dat vind ik als wijnliefhebber een boeiende insteek om te savoureren. Zorg wel voor een gerecht met voldoende inhoud om tegen de power van de wijn op te kunnen (cfr. ons voorstel hierboven) Score: A+. Prijs: (momenteel) 40 euro/fles. Verdeeld door Made in Piedmont Wines.

Meer info via www.madeinpiedmont-wines.be

#roccheviberti #rochedicastiglione #barolo#piemonte #italiaansewijn #italie #madeinpiedmontwines #wijn #gastronomie nternationalwinecollege #jeroboamwijnmagazine

Dit magazine wordt geschreven door Jéroboam Wijnmagazine verschijnt sinds 2011 en is een onafhankelijk en kritisch wijnmagazine zonder enige commerciële binding.

Bezoek de website.

Op zoek naar meer wijn leveranciers? Bezoek
ONLINE HORECA BEURS

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

MIJN ZAAK ONLINE

Ook een artikel van uw zaak op Horeca België? Of heb je liever dat ons team bij je langskomt voor een persoonlijk bezoek en een leuk gesprek?

Vul dan onderstaand formulier in en wij nemen snel contact met je.

Nieuwe berichten

Meest gelezen