Logo icoon horeca belgie huisstijl (11)

JÉROBOAM WIJN VAN DE WEEK (29)

5/5
Vinha do Cercado Branco 2018 Wine of Portugal 1 horeca belgie

Zolang de lock-down duurt zetten we elke week een bijzondere wijn in de kijker die verdeeld wordt door een (lokale) wijnhandel en die ook makkelijk on-line te bestellen is. Achter het etiket van de Vinha do Cercado / Branco 2018 / Wine of Portugal schuilt een merkwaardig verhaal.

De drijvende krachten achter deze Portugese wijn zijn namelijk een Belgisch koppel: Wim Liekens en Christel Govaerts. Wim en Christel zijn zeker geen onbekenden in de Vlaamse wijnscène want ze plantten in 2002 de Wijngaard de Langenberg aan in Kasterlee. Daar maakten ze wijnen op basis van hybride rassen als Bianca, Phoenix en Johanniter in wit en Rondo en Regent in rood en hun “Kastelse Rode” prijkte zelfs op de wijnkaart van klasserestaurants als De Pastorie in Lichtaart en De Watermolen in Kasterlee. Bovendien stond Wim in 2015 mee aan de wieg van de vzw “Belgische Wijnbouwers”.

Toen ze in 2016 naar de Portugese zilverkust trokken, stond die vakantie eigenlijk niet in het teken van de wijn. Ze waren eerder van plan om links en rechts wat rond te kijken of er zich geen opportuniteit aandiende voor een tweede verblijf. Maar kijk, soms leiden in een leven alle wegen uiteindelijk naar de wijn en een jaar later was ons duo eigenaar van een bouwgrond annex wijngaard in Torres Vedras, op zo’n 30 kilometer ten noorden van Lissabon. “Eigenlijk was het meer een wijngaard annex bouwgrond,” lacht Wim “want van de bouwplannen is voorlopig nog niets in huis gekomen.” Het perceel van 1,5 ha was beplant met vijftien jaar oude stokken, die onwaarschijnlijke rendementen opleverden en waarvan de wijn naar de plaatselijke coöperatie werd gebracht.

Vinha do Cercado Branco 2018 Wine of Portugal Horeca Belgie

Het eerste werk van Wim en Christel was om via rigoureuze snoeitechnieken het rendement weer in toom te houden, zodat er kwaliteit kon geproduceerd worden. Die wijn wilden ze dan onder eigen etiket op de markt brengen. Daarvoor gingen ze op zoek naar plaatselijke wijnboeren, die in hun accommodatie infrastructuur en stockageruimte op overschot hadden, waar zij dan gebruik konden van maken. Nadat ze een tiental domeinen bezocht hadden, viel de keuze uiteindelijk op de familiale wijnbouwers van Félix Rocha en de jonge oenoloog Pedro Marquez van Vale da Capucha.

“We vinden het belangrijk om in deze fase in de eerste plaats te investeren in de wijngaard en de know-how, “ zegt Wim. “

In de huidige situatie is het geen drama als we moeten downsizen en we kunnen makkelijk kwaliteitsvol druivenmateriaal bijkopen als we willen upsizen. “ In dat verband heeft het koppel trouwens nog maar pas in oktober 2 ha wijngaard bij aangekocht op zo’n 5 km van hun huidige standplaats. Hun druivenpalet bestaat in rood uit o.a. Tinta Roriz, Caladoc en Syrah en in wit uit Chardonnay, Sauvignon en Arinto. Daarvan maken ze in totaal zes verschillende cuvées. De witte 2018 die we hier proeven is een blend van 40% Chardonnay, 40% Sauvignon en 20 % Arinto.

Van de 2018 werden 2.500 flessen geproduceerd. In ons glas komt een wijn met een ondersteunde groengele kleur met diep koperen reflecties. In het aroma geeft de Chardonnay de neus een flinke dosis vettigheid mee. Een vleugje banaan ook en een kruidige toets. De smaak wordt gekenmerkt door wat body, een aangename citrusachtige frisheid en een vleugje limoen. Een uitgelezen glas bij deze lente-achtige temperaturen. Score: A. Prijs: 9,75 euro / fles. Verdeeld door Wijnen De Bleek in Diest. Meer info via www.wijnendebleek.be#vinhadocercado#branco #2018 #wineofportugal#wimliekens#christelgovaerts#portugal#portugesewijn#wijnendebleek#diest#internationalwinecollege#jeroboamwijnmagazine

Dit magazine wordt geschreven door Jéroboam Wijnmagazine verschijnt sinds 2011 en is een onafhankelijk en kritisch wijnmagazine zonder enige commerciële binding.

Bezoek de website.

MIJN ZAAK ONLINE

Ook een artikel van uw zaak op Horeca België? Of heb je liever dat ons team bij je langskomt voor een persoonlijk bezoek en een leuk gesprek?

Vul dan onderstaand formulier in en wij nemen snel contact met je.

Nieuwe berichten

Onze shop

Meest gelezen