Custom Text

Deel dit bericht

Alle nieuws

Help, een vegan in mijn zaak! 5 tips voor een vlotte gang van zaken

Vegan Horeca Belgie

Help, een vegan in mijn zaak!

In 2019 vond de consument steeds vlotter zijn weg naar een plantaardig dieet. In januari zullen traditioneel gezien nog meer mensen zich voornemen minder vlees te eten, of de overstap maken naar een volledig vegan voedingspatroon. Een nobele beslissing, maar voor horeca-uitbaters nog steeds beangstigend om zo’n vreemd beest over de vloer te hebben. Vegans: wie zijn ze, wat doen ze, maar vooral: hoe kan je hen zo goed mogelijk servicen?

1. Weet wie voor je zit: wat betekent het om vegan te zijn?

Veganisten eten geen enkel product dat van dierlijke afkomst is. Concreet betekent dit dat ze geen vlees, vis, eieren, melk, boter – of andere afgeleiden van melk – eten. Ook honing is niet vegan, net als sommige soorten wijn, waarbij in het productieproces dierlijke hulpstoffen worden gebruikt. Iemand kan om verschillende redenen vegan zijn, waaronder dierenwelzijn, het milieu, of omwille van gezondheidsredenen.

2. Blijf kalm, ze gaan je niet opeten! (want ze zijn natuurlijk vegan)

Wie als veganist uiteten gaat in een niet-vegan zaak, zit daar vaak al met een klein hartje. Hij of zij is het helaas gewend om regelmatig op onbegrip te stuiten en bijgevolg geen of een schamele maaltijd voorgeschoteld te krijgen. Het feit dat een veganist aan jou de vraag stelt of er iets plantaardig gegeten kan worden, is eigenlijk een compliment: het betekent dat hij of zij jouw zaak ziet als een moderne, gastvrije plek. Het is begrijpelijk dat je even schrikt van de vraag, omdat je je op dat moment misschien realiseert dat je helemaal ‘niets in huis hebt’ om te serveren. Het is echter belangrijk om op zo’n moment vriendelijk, gastvrij en eerlijk te reageren. Wanneer de vegan klant merkt dat zijn of haar verzoek serieus wordt genomen en niet wordt afgewimpeld met “dat gaat zomaar niet hoor!”, zal de rest van de avond een stuk aangenamer verlopen.

Vegetarisch restaurant de levensboom hasselt op horeca belgie (15)
Bloemkool Tempura

3. Er zit meer in je keuken dan je denkt

Kijk welke ingrediënten je al in huis hebt. Heel veel is natuurlijk al gewoon vegan! Je kan zeker heel toffe, interessante combinaties maken. Een volwaardige veganistische maaltijd kan bijvoorbeeld bestaan uit een combinatie van groenten, rijst, peulvruchten en noten. Als de keuken al veel verse, pure ingrediënten gebruikt, hoef je je echt geen zorgen te maken. Een vegan klant vindt het vaak ook niet erg als je hem of haar om tips vraagt voor de keuken, hij of zij is immers een beetje expert en vindt het leuk om die kennis te delen.

4. Vegan op de kaart

Meestal staan er al enkele vegetarische opties op de kaart. Veganisten kunnen deze optie vaak moeilijk kiezen omdat er al kaas of melk in het recept verwerkt zit. Een gemakkelijke oplossing hiervoor is om van het vegetarische gerecht op de kaart automatisch een vegan gerecht te maken. Vegetariërs die dan graag nog kaas toevoegen, kunnen voor die optie kiezen. Op die manier is er voor iedereen wat wils!

Cheese Cake

5. Een vegan is een sociaal beestje

Gelijkgestemden zoeken elkaar op, en om die reden bestaan er talloze online groepen waarin vegans reclame maken voor restaurants die vegan friendly zijn. Dat brengt natuurlijk weer nieuwe klanten én een volledig nieuw doelpubliek naar je zaak. Bovendien komt iemand zelden alleen eten: een veganist brengt misschien haar niet-vegan ouders mee, die op hun beurt weer terugkomen met hún vrienden. Hoe fijn zou het zijn om te weten dat mensen jouw zaak zien als een plek waar iédereen lekker kan eten, gezellig samen met familie en vrienden? Allen daarheen!

Over Jolien Bruyninckx:

Jolien Bruyninckx is vegan welzijnscoach, pilates instructor en social influencer. Ze blogt via haar Instagrampagina @jolien_brx over hoe je gezond en vooral happy kan leven. Ze is gepassioneerd door alles wat te maken heeft met welzijn. Via haar website www.veganproof.be vind je meer informatie over coaching voor particulieren, bedrijven en scholen.
Ze is gepassioneerd door alles wat te maken heeft met welzijn.

Ze blogt via haar Instagrampagina @jolien_brx over hoe je gezond en vooral happy kan leven.

Via haar website www.veganproof.be vind je meer informatie over coaching voor particulieren, bedrijven en scholen.

En je kan haar volgen via Youtube.

Eens vegan gaan eten?

Laat bij het artikel een leuke reactie na. Wij selecteren iemand die een volledige menu vegan mag gaan eten in restaurant DE LEVENSBOOM

Bij De Levensboom eet je lekker én gezond. Hun hoofdingrediënten? Groenten! In alle kleuren en op het ritme van de seizoenen, rechtstreeks van lokale boeren. Geen geraffineerde suikers of dierlijke producten. Ze koken volledig plantaardig. Bijna alles is huisgemaakt: van limonades tot groenteburgers en kimchi. Verwacht je aan een verfijnde keuken in een huiselijke setting.

We vinden het belangrijk om met biologische ingrediënten te werken. Niet enkel voor de impact op ons leefmilieu en onze gezondheid, maar ook voor de intense smaak. Zegt eigenaar en chef Hans Van Der Fraenen

Dat proef je.

Deel dit bericht

7 reacties

 1. Jolien, top artikel. Een vegan op restaurant is geen raar beestje. Elke bekwame kok kan met verse groenten een lekker vegan gerecht op tafel toveren.

  Reply
  • Dag Sofie, kan je ons je email adres bezorgen? Zo kunnen we je cadeau van De Levensboom doormailen.

   Smakelijk!

   Reply
   • Oh super dat ik gewonnen heb! Ik heb via messenger mijn emailadres doorgestuurd.

    Reply
 2. Ik ga niet rond de pot draaien…..
  Dit zou ik heel graag winnen 😍

  Reply
 3. Heel leuk artikel, en vooral een goed hulpmiddel voor veel zaken die nog niet zo bekend zijn met het bereiden van vegan gerechten! 😊 Ben ondertussen zelf 16j vegetariër waarvan intussen ook alweer 6j veganist en ben ontzettend blij met de vooruitgang die al geboekt is in die periode. Toen ik pas vegetarisch at (laat staan veganistisch) werd ik vaak heel raar bekeken. Tijden veranderen gelukkig en daarmee evolueert het aanbod ook. En dit soort artikels kan daar alleen maar positief aan meedragen! 🌱

  Reply
  • Er is helaas nog een lange weg te gaan voor vegans op restaurant. Hopelijk helpen artikels als deze al een beetje! Trouwens nog eentje om toe te voegen aan puntje 1 waar veel mensen niet aan denken: gelatine! (Trouwens niet eens vegetarisch) Ook tegen bouillon wordt vaak gezondigd. En wat ik als mama van twee kindjes met allergieën (waaronder ook melk en ei) echt geweldig zou vinden is dat elk restaurant bij elk gerecht op de kaart de allergenen zou kunnen vermelden. Ook handig voor vegans!

   Reply
 4. Knappe insteek heb je, Jolien! No shame, no blame, we just change the game! Ik hoop dat de winnaar van het etentje in De levensboom een vleeseter is. Want ik ben er rotsvast van overtuigd dat lekker vegan eten mensen overstag doet gaan. Ik zelf wil dus niet winnen, want ik eet al 40 jaar vegetarisch/vegan. Of… wacht eens… neen hoor, ik doe wel mee om te winnen! Ja zeker, want ik ken genoeg vleeseters die ik met een beetje “lekkere” hulp zoals een etentje in De Levensboom zeker op het vegan pad kan brengen. Moest je nieuwsgierig zijn naar mijn insteek om de vleesetende mensen te “bereiken”, je bent altijd welkom op mijn website http://www.ca1000.be. Veel succes hé!

  Reply

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>