‘DONDERDAG GEZONDERDAG’

5/5
Donderdag gezonderdag Foto HSB Het Nieuwsblad (2)

LOKAAL, DUURZAAM EN LEKKER: in Leuven doen ze het al!

Donderdag Gezonderdag. Zo heet een nieuw initiatief van enkele Leuvense restaurants om lokale en duurzame voeding in de kijker te zetten. Donderdag Veggiedag bestond al, maar nu is er dus ook Donderdag Gezonderdag. “Het idee kwam er door de klimaatmarsen op donderdag”, zegt Fabian Deckers van restaurant Improvisio in de Brusselsestraat. “Mijn kinderen vroegen me naar aanleiding van die marsen, wat ik eigenlijk als volwassene deed voor het klimaat. Dat zette me aan het denken. Ik werk al vaak met streekproducten in mijn zaak, maar wil daar meer op inzetten. Als mensen meer lokaal gaan consumeren, gaat de CO2-uitstoot dalen aangezien er minder transport nodig is. Dat leek me reden genoeg om dit project op poten te zetten.”

Fabian Deckers van Brasserie Improvisio.

De bedoeling is dat de restaurants elke donderdag een dagmenu gaan samenstellen dat uitsluitend bestaat uit ecologisch verantwoorde producten uit de streek. En daarbij wordt lokaal geproduceerd vlees – in tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten van een ecologische maaltijd – niet genegeerd. “Vlees waarvan je weer dat het op een correcte manier behandeld wordt, kan ook gezond zijn”, zegt Deckers. “Ik ben ervan overtuigd dat we op deze manier meer mensen kunnen bereiken dan door te stellen dat gezonde voeding per se vegetarisch of veganistisch moet zijn. En door dat bij ons te zien, gaan ze misschien thuis ook bewuster met hun aankopen om.”

Boeren en klimaat geholpen

Fabian Deckers kreeg al vier andere restaurants mee in het project, en hoopt dat dat aantal snel stijgt. FOTO: HSB
Bron:Het Nieuwsblad

Op 13 juni starten vijf Leuvense restaurants: Improvisio, Tafelrond, Taste, de Jacht en de Hoorn met het project. Op termijn is de bedoeling dat meer Leuvense zaken er mee in stappen. Ook de provincie springt mee op de kar en post op de Facebookpagina van Straffe Streek elke donderdag een menu samengesteld uit streekproducten ter inspiratie.

“Vorig jaar werd een lokale voedselstrategie uitgewerkt door heel wat partners uit het Leuvense. Dat gaat over productie, consumptie, afvalverwerking en distributie van voedsel. Dit is een schitterend idee om daaraan bij te dragen”, zegt schepen van handel Els Van Hoof (CD&V). Ze beschouwt het project als een hefboom voor een duurzame lokale economie. “Door de aandacht die Leuvense chefs zullen geven aan gezonde, nabije producten, zal ook de consument zich hier meer bewust van worden. Dat is de beste garantie dat de smaakvolle producten van onze lokale boeren, telers, imkers, brouwers en anderen ook de huiskamers kunnen veroveren. Dit helpt onze boeren én het klimaat, twee vliegen in één klap.”

Bron: Het Nieuwsblad 

Donderdag Gezonderdag. Zo heet een nieuw initiatief van enkele Leuvense restaurants om lokale en duurzame voeding in de kijker te zetten. Deze zaken nemen reeds deel aan het initiatief.  De Jacht HeverleeBrasserie ImprovisioTafelrond – The FourthDe Hoorn en Taste
www.straffestreek.be/…/lokaal-duurzaam-en-lekker-hier-doen-…

MIJN ZAAK ONLINE

Ook een artikel van uw zaak op Horeca België? Of heb je liever dat ons team bij je langskomt voor een persoonlijk bezoek en een leuk gesprek?

Vul dan onderstaand formulier in en wij nemen snel contact met je.

Nieuwe berichten

Onze shop

Meest gelezen

Vegetarische Restaurants in België: Een Groene Revolutie in de Gastronomie

België staat bekend om zijn rijke culinaire tradities, met iconische gerechten zoals wafels, chocolade en frieten. In de afgelopen jaren is er echter een duidelijke verschuiving zichtbaar in de Belgische eetgewoonten, met een groeiende belangstelling voor plantaardige voeding en vegetarisch eten. Deze trend is niet alleen te danken aan gezondheidsbewuste consumenten, maar ook aan een groeiend milieubewustzijn en de wens om ethische keuzes te maken op het gebied van voeding. Het resultaat? Een explosie van vegetarische restaurants die zich richten...

Lees meer