Logo icoon horeca belgie huisstijl (11)

128 Antwerpse Smaakmeesters pakken uit met culinair lekkers in oktober

5/5
128 Antwerpse Smaakmeesters pakken uit met culinair lekkers in oktober

Unieke proevertjes en kookworkshops tijdens openingsweekend 5 en 6 oktober

Van zaterdag 5 tot en met vrijdag 18 oktober organiseert de stad Antwerpen in samenwerking met gepassioneerde horecaondernemers de vijfde editie van het culinaire festival ‘Smaakmeesters’. Twee weken lang kunnen Antwerpenaars en bezoekers genieten van lekker eten en drinken in de deelnemende zaken en er de Smaakmeesterssuggesties ontdekken. Tijdens het openingsweekend serveren de 128 Antwerpse horeca- en speciaalzaken heerlijke proevertjes en is er in de binnenstad heel wat culinair plezier te beleven.

Op zaterdag 5 en zondag 6 oktober, telkens van 12 tot 18 uur, geven de Smaakmeesters het startschot voor 14 dagen culinair genieten in Antwerpen. Ze serveren proevertjes (3, 5 of 8 euro) in hun zaak en een tiental Smaakmeesters geeft een kookworkshop op de Groenplaats. De Groenplaats is ook het infopunt voor het culinaire festival, dat opnieuw plaatsvindt in het historisch centrum, op het Eilandje en op het Zuid.

Een culinair programma en animatie voor jong en oud tijdens het openingsweekend

Naast de proevertjes en de kookworkshops valt er nog heel wat meer te beleven tijdens het openingsweekend.

foto’s Jef Boes
  • Op zowel zaterdag 5 als zondag 6 oktober leiden enthousiaste gidsen bezoekers op 4 wandelroutes langs verschillende deelnemers.
  • Op beide dagen kan al wie dat wil zijn brein en zintuigen op de Groenplaats laten prikkelen door chocolade of een chocoladetattoo laten zetten, en in de Wilde Zee genieten van een act met levende suikerspinnen. Op zaterdag 5 oktober bedienen twee praatgrage serveuses passanten op het plein vóór het Museum voor Schone Kunsten op het Zuid. Hier staat ook een kinderfoodtruck, waarin kinderen gezonde fastfood kunnen maken. Op zondag 6 oktober verhuizen de serveuses en de kinderfoodtruck naar de Hanzestedenplaats aan het MAS op het Eilandje.
  • Op zaterdag 5 oktober landt het Smaakmuseum aan het MAS, waar bezoekers meer dan 50 bijzondere eetbare planten kunnen proeven en een glaasje kruidenwater kunnen drinken. Op zondag 6 oktober is het Smaakmuseum te vinden op het plein vóór het Museum voor Schone Kunsten.
  • Op zondag 6 oktober vindt op het Zuid de eerste van 4 bijzondere cocktailavonden plaats, waarbij bartenders van horecazaken uit andere steden op uitnodiging bij een Smaakmeester aan het werk zijn en hun creaties laten proeven.
  • Wie wil, kan tijdens ‘Smaakmeesters’ met een bon in de brochure gratis de expo ‘Antwerpen à la carte’ in het MAS bezoeken – dit kan ook nog na het openingsweekend.
  • Tussen de drie zones (het Zuid – historisch centrum – het Eilandje)is in gratis vervoer voorzien met een toeristentram, elektrische tuktuks en fietstaxi’s.

Smaakmeesterssuggesties, cocktailavonden en culinaire wandelingen na het openingsweekend

Ook na het openingsweekend valt er bij de Smaakmeesters te genieten:

  • Twee weken lang kunnen bezoekers in de deelnemende horeca- en speciaalzaken speciaal geselecteerde Smaakmeesterssuggesties kiezen. Deze gerechten en dranken vertellen het verhaal van het vakmanschap van de Antwerpse Smaakmeesters.
  • Op donderdag 10, vrijdag 11 en zaterdag 12 oktober vinden er nog 3 cocktailavonden plaats bij telkens een andere Smaakmeester.
  • In het weekend van 12 en 13 oktober organiseert Culinaire Wandelingen vzw ook wandelingen met gids langs verschillende Smaakmeesters.

Meer dan 120 deelnemende horeca- en speciaalzaken

De 128 horeca- en speciaalzaken die deelnemen aan ‘Smaakmeesters’ zijn zowel brasseries en restaurants, koffiebars, wijn-, cocktail- en jeneverbars als bakkers en patissiers, chocolatiers, ijssalons en tearooms, slagers, traiteurs en andere speciaalzaken (lijst op de ftp-server).

Koen Kennis, schepen voor middenstand en toerisme: “Met de vijfde editie vieren we het lustrum van ‘Smaakmeesters’: ondertussen is het festival niet meer weg te denken uit de Antwerpse nazomer. Antwerpen zit dankzij de volgehouden inspanningen van de horecasector en de stad culinair in de lift. Dat merk je niet alleen aan de kwaliteit op je bord, maar ook aan het aantal en de kwaliteit van de evenementen. Ook dit jaar valt het openingsweekend van ‘Smaakmeesters’ samen met de maandelijkse winkelzondag en met het Antwerp Fashion Weekend. 5 en 6 oktober beloven dus supergezellig te worden in de stad.”

Tatyana Beloy

Praktische info

Het volledige programma van het culinaire festival, de deelnemers per categorie en hun Smaakmeesterssuggesties zijn te vinden op www.smaakmeesters.be. Tijdens het openingsweekend zijn brochures met alle info beschikbaar op het infopunt op de Groenplaats, bij alle Smaakmeesters zelf en in de bezoekerscentra van Visit Antwerpen (Grote Markt en station Antwerpen-Centraal). In de brochure zijn ook enkele wandelroutes opgenomen, zodat bezoekers op hun parcours geen enkele Smaakmeester moeten missen. Waar van toepassing staat aangegeven of de proevertjes en Smaakmeesterssuggesties vegan of vegetarisch zijn.

De partners van deze vijfde editie van Smaakmeesters zijn ATV, Culinaire Ambiance, Gazet van Antwerpen, Njam en Nostalgie.

Bron: Persdienst Antwerpen

MIJN ZAAK ONLINE

Ook een artikel van uw zaak op Horeca België? Of heb je liever dat ons team bij je langskomt voor een persoonlijk bezoek en een leuk gesprek?

Vul dan onderstaand formulier in en wij nemen snel contact met je.

Nieuwe berichten

Onze shop

Meest gelezen