Custom Text

Deel dit bericht

Alle nieuws / Horeca / In de kijker

Smartphone protocol en stacking op restaurant.

Smartphone protocol en stacking op restaurant.

Als we een restaurantbezoek graag gezellig willen houden, moet de smartphone op stil.

Vervelend tijdens het eten

Acht op de tien Belgen vindt vervelend wanneer iemand tijdens het eten naar zijn gsm grijpt. En dus wordt er al eens een ‘smartphone protocol’ geïntroduceerd. Kwestie van het gezellig te houden. In bed vinden we scrollen en swipen net iets minder ongepast, zo blijkt uit de rondvraag.

Smartphone protocol

Voor 4 op de 5 Belgen zou gsm-gebruik tijdens het eten verboden moeten worden. 72 procent van de bevraagden voert – weliswaar ongeschreven – regels in voor de kleinsten.

Ouders bepalen of én hoeveel de kinderen hun gsm aan tafel mogen gebruiken. Bij koppels legt bijna de helft (48 procent) vast of er al dan niet een smartphone mag aangeraakt worden tijdens het eten. Hier lijken regels net iets minder noodzakelijk. Slechts 19 procent – of bijna 1 op de 5 – geeft toe tijdens het middag- of avondeten wel eens naar de smartphone te grijpen.

Phone Stacking

Phone Stacking gaat als volgt. Elk lid van het gezelschap aan tafel legt zijn of haar gsm of smartphone met het scherm naar beneden op de tafel, voor zich of in het midden op een hoopje, stacking genaamd.

De bedoeling is om vervolgens je gsm te negeren zolang het etentje duurt, hoe erg hij ook piept of rinkelt. De eerste die zich niet meer kan inhouden en toch zijn gsm pakt en omdraait, verliest het spel en moet de rekening betalen. Is er niemand die bezwijkt, dan is iedereen een winnaar en betaalt iedereen zijn eigen eten. Ook op café kan je phone stacking spelen, en dan betaalt de verliezer een rondje.

Smartphone in een kluisje

In ’t Hoeveke in Westende kan je ook je gsm bij de deur achterlaten. Wie zijn smartphone in een kluisje legt, krijgt een ­gratis fles wijn. Volgens de zaakvoerder Mike Willems babbelden zijn klanten niet meer met elkaar en keken enkel nog op hun smartphone tijdens het eten. Hij wilde daar iets aan doen, maar dan moest ik ervoor zorgen dat ze hun toestel veilig konden wegleggen. Dus liet hij 25 kluisjes installeren. De klanten hebben nog steeds de keuze: de smartphone binnen handbereik houden, of de gsm een avond achter slot en grendel. Gasten die voor die laatste optie kiezen, worden beloond. Het is geen verplichting. Maar als heel de tafel ervoor kiest de gsm weg te leggen, krijgen ze een gratis fles wijn.

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>