Custom Text

Deel dit bericht

Alle nieuws / Dranken

JÉROBOAM WIJN VAN DE WEEK (28)

JÉROBOAM WIJN VAN DE WEEK (28)

Zolang de lock-down duurt zetten we elke week een bijzondere wijn in de kijker die verdeeld wordt door een (lokale) wijnhandel en die ook makkelijk on-line te bestellen is. Zuid-Afrika associeer je als wijnliefhebber niet zo direct met Riesling en toch komen er daar een aantal zeer fraaie wijnen vandaan, gemaakt uit dit druivenras. Neem nu de Vrede en Lust “Early Mist” Riesling 2018 uit de cool climate zone van Elgin.

Vrede en Lust is een wijngoed met een uiterst rijke geschiedenis, die teruggaat tot 1688. Toen kende de gouverneur van de Kaap 66 ha land toe aan Jacques de Savoye, een Vlaming die op de vlucht was voor religieuze vervolging (en ook een beetje voor zijn schuldeisers na een faillissement). De Savoye greep zijn tweede kans met beide handen. In 1692 had hij met behulp van een aantal slaven al 55 ha in cultuur gebracht. Vrede en Lust was toen nog wel een gemengde boerderij met het accent op graanteelt en een veestapel van zo’n dertig stuks, maar er was toch ook al een wijngaard van 10.000 stokken. Nog geen honderd jaar later , in 1780 was dat aantal al gestegen tot 80.000. Doorheen de eeuwen wisselde Vrede en Lust herhaaldelijk van eigenaar , tot het op 6 oktober 1996 in handen kwam van Dana Buys, een zakenman die fortuin gemaakt had in de computerbusiness. Hij investeerde veel in de restauratie van de gebouwen en de heraanplant van de wijngaarden en slaagde erin door de aankoop van de Wolve Kloof farm ( die in het verleden tot het landgoed had behoord maar in de loop der jaren weer verkocht was) om Vrede en Lust in zijn originele glorie te herstellen.

Rond Vrede en Lust kwamen 35 ha wijngaarden in exploitatie, merendeels beplant met blauwe druiven als daar zijn Shiraz, Cabernet-Sauvignon, Malbec, Petit Verdot, Merlot en Grenache. Wat voor ons verhaal vandaag nog belangrijker is, is echter de aankoop van de Casey’s Ridge farm in het zuid-westen van Elgin in 2005. De temperatuur ligt hier gemiddeld 6 tot 8 graden beneden die in de wijngaarden rond het moederbedrijf, wat perspectieven opende voor een heel ander gamma aan druivenrassen. De aanplant bestaat hier dan ook hoofdzakelijk uit witte rassen, met name Sauvignon Blanc, Chardonnay, Chenin, Sémillon, Pinot Grigio en Viognier. Van de 90 ha land zijn er ondertussen zo’n 60 ha omgevormd tot wijngaarden. Etienne, de broer van Dana Buys , plantte in 2010 2 ha Riesling aan in een bodem van Tafelberg-zandsteen. Een jaar later werden nog eens 2 ha bijgeplant, deze keer in een bodem van de zogenaamde Bokkeveld leisteen. De eerste oogst gebeurde in 2014. Sinds oktober 2017 is de getalenteerde Karlin Nel keldermeester bij Vrede en Lust. Zij behaalde haar diploma oenologie aan de universiteit van Stellenbosch en liep verschillende stages in Europa (o.a. in Piemonte en Bourgogne). Alvorens ze bij Vrede en Lust aan de slag ging, werkte ze een tijdje voor Rupert & Rothschild. Zij liet de most gisten bij lage temperaturen in inox cuves en componeerde een wijn met een lichtgele kleur met een groenige schijn erin en een verleidelijk intens aroma waarin al op deze jonge leeftijd een onmiskenbare pétrolé-toets vrij spel krijgt. De smaak is elegant en fruitgedreven met volop citrustonen, een flinke dosis mineraliteit en complexe slanke noordelijke zuren. Een wijn met een mooie lengte en een grote toekomst. Score: A+. Prijs: 12 euro/fles. Verdeeld door Château Brillant in Pollare. Meer info via www.chateaubrillant.be#vredeenlust#riesling #2018 #elgin#wineoforigin#zuidafrikaansewijn#zuidafrika#chateaubrillant#pollare#wijn#gastronomie#karlinnel#internationalwinecollege#jeroboamwijnmagazine

Dit magazine wordt geschreven door Jéroboam Wijnmagazine verschijnt sinds 2011 en is een onafhankelijk en kritisch wijnmagazine zonder enige commerciële binding.

Bezoek de website.

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>