Logo icoon horeca belgie huisstijl (11)

7 redenen om zelf je eigen pasta te beginnen maken

5/5
7 redenen om zelf je eigen pasta te beginnen maken

Pasta, wie houdt er niet van? In al zijn gedaantes is het een heerlijke lekkernij. Van de alom bekende spaghetti bolognese en smeuïge raviolipakketjes tot een troostrijke schotel pruttelende lasagne, we zijn er allemaal dol op. Het is lekker, simpel, goedkoop en in vele gevallen snel klaar. Winkelschappen liggen er vol van, in allerlei soorten en vormen. Wat als we die supermarktpasta nu eens een keertje links lieten liggen en we onze pasta zelf gaan maken? Eens dat je je eigen pasta gemaakt en geproefd hebt, wil je niet meer terug naar het droge spul van de supermarkt, dat garandeer ik. Ik geef je 7 redenen waarom je vanaf nu je eigen pasta moet beginnen maken.

  1. Het is eenmaal investeren in een pastamachine

Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat je best eerst investeert in een pastamachine. Zonder zo’n machine is er eigenlijk geen beginnen aan. Je wil flinterdunne pasta verkrijgen en dat lukt je gewoon niet als je het met een deegroller doet.  

Je hebt automatische pastamachines waar je gewoon bloem en eieren moet indoen, op een knopje drukken en bam, daar komt je pasta uit de machine. In de vorm die jij wil. Dankzij de verschillende beschikbare opzetstukken. Heb je een keukenmachine (zoals een Kitchenaid), dan bestaan daar ook speciale opzetstukken voor die je aan je machine bevestigt en op deze manier gemakkelijk je pasta kan draaien.  Ik heb zelf geen keukenmachine maar ik wil wel mijn pasta voelen terwijl ik ermee werk (met een automatische machine voel je je deeg helaas niet goed aan).

Met een handdraaiertje van Marcato kan ik mijn deeg goed aanvoelen. Die heb ik ooit eens van mijn vader gekregen voor kerst, waar ik ontzettend blij mee was. Of het waar is weet ik niet maar er is mij verteld dat pastadraaiers van Marcato de Rolls Royce zijn onder de pastadraaiers. En dat voor €70. Dat is niet duur voor een Rolls Royce, toch? Ik heb hem al meer dan 10 jaar en hij doet het nog perfect.

2. Je hebt maar 2 ingrediënten nodig

Pastadeeg is, als je naar de verhoudingen kijkt, het makkelijkst te onthouden deeg. Op 100g bloem voeg je 1 ei (50g) toe. Hoe simpel is dat?

De meeste recepten vermelden dat je pasta met ’00-bloem’ moet maken omdat dit hele zuivere bloem is. Het zal vast iets makkelijker werken maar ik maak mijn deeg met gewone bloem uit de supermarkt en mijn eindresultaat is ook steeds voortreffelijk.

Bloem en eieren, meer heb je niet nodig om pasta te maken

3. Het is helemaal niet moeilijk

Als je je deeg met de hand kneedt, zoals ik altijd doe, voelt het in het begin erg stroef aan. Je moet best wat kracht zetten om de bloem en eieren te vermengen met elkaar en het kost wat moeite om het deeg soepel te krijgen. Laat dat je zeker niet ontmoedigen en neem hier gerust je tijd voor. Kneed rustig maar stevig tot je deeg soepel en egaal is. Wikkel het daarna in plasticfolie en laat minstens een uur rusten in de koelkast. Het deeg blijft enkele dagen goed als je het koel houdt.

Tijd nu voor een wijntje, je hebt het verdiend.

4. Het is superleuk om te maken

De echte fun begint bij het draaien van de pasta. Zorg ervoor dat je pastamachine stevig en vastgeklemd op een werkblad staat (no worries, die klem wordt samen met je pastamachine geleverd). Ik heb altijd een schaaltje bloem bij me staan en ik zorg ervoor dat ik enkele vellen bakpapier heb klaarliggen. En dan begint de fun! Scheur een stukje van het deeg en bebloem het een klein beetje. Zorg ervoor dat je machine op stand 1 staat en draai het deeg door de rolletjes. Vouw het deeg dubbel en laat het weer door de machine gaan.

Laat de pasta over je pols glijden terwijl je het door de machine haalt

Vanaf nu is het spelen, zoeken en voelen om van je deeg een pastavel te maken. Word je deeg wat plakkerig? bebloem het dan weer een beetje. Vouw weer dubbel en draai weer door de machine. Plakt je deeg niet meer en voelt het rekbaar aan? Ga dan naar stand 2. Bovenstaande stappen herhaal ik een paar keer. Vanaf stand 3 vouw ik mijn deeg niet meer dubbel en draai ik het meteen door de machine. Daarna ga ik direct over naar stand 4. Ik stop bij stand 7, dan vind ik het deeg dun genoeg. Je kan nog dunner natuurlijk maar dan heb je kans dat je deeg gaat scheuren.

Leg je deegplak op een deegrekje zodat het een beetje kan uitdrogen. Heb je geen deegrekje? No worries, je kan het ook op een stuk bakpapier laten uitdrogen. Na tien minuutjes wel even omdraaien dan.

5. Je kan heel creatief zijn met pastadeeg

Proficiat, je hebt net lasagnebladen gemaakt die je gewoon zo, zonder dat je ze moet koken, in de lagen van je lasagne kunt verwerken. Of je legt er wat vulling en een ander pastavel bovenop zodat je raviolipakketjes krijgt. Met verschillende opzetstukken draai je deze pastavellen zo tot lange slierten spaghetti of tagliatelle. Laat deze, als je ze net gedraaid hebt, een 15-tal minuutjes drogen op een rekje of over een stoel.

Tagliatelle, drogend over een stoel

Tip: zelfgemaakte pasta moet maar een paar minuutjes koken.

6. Het is véél, maar dan ook véél lekkerder dan de droge pasta van de supermarkt

Nadat je veel plezier hebt gehad met je eigen pasta te draaien, je heel creatief bent geweest met je pasta te vormen en je er een heerlijke maaltijd van hebt klaargemaakt, komt natuurlijk de beloning: het proeven van al je harde werk.

Je proeft direct dat deze pasta bijzonder is en veel smakelijker dan de pasta uit de supermarkt. Hij is veel voller van smaak en veel zachter van structuur. Je wil vast nooit meer pasta kopen in de supermarkt want vanaf nu maak je het altijd zelf.

7. Je vrienden en familie en zelfs echte Italianen zullen onder de indruk zijn van je nieuwe vaardigheid

Dat jij nu je eigen pasta kan maken en je weet hoe het smaakt is stof voor hele interessante conversaties. Je mag erg trots zijn op je nieuwe skills, dus pak er maar eens flink mee uit! Je vrienden, familie en je crush zullen het fascinerend vinden als jij ze vertelt dat je je eigen pasta draait. Ze zullen er alles over willen weten en ze komen met veel plezier eens bij je eten.

Redenen genoeg dus om vanaf nu je eigen pasta te beginnen maken.

Joew

Stay safe

Ken


Hey! Ik ben Ken en als culinair fotograaf is het mijn taak om jou honger te laten krijgen. Op kenstoffels.com stel ik mijn werk tentoon, hou ik een blog bij en deel ik zelfs enkele recepten

MIJN ZAAK ONLINE

Ook een artikel van uw zaak op Horeca België? Of heb je liever dat ons team bij je langskomt voor een persoonlijk bezoek en een leuk gesprek?

Vul dan onderstaand formulier in en wij nemen snel contact met je.

Nieuwe berichten

Meest gelezen