Custom Text

Deel dit bericht

Alle nieuws / Trending

Drie winkeltips voor een duurzaam afvalbeheer

Horeca België afvalbeheer

Afvalbeheer blijft een actueel topic binnen bedrijven. Want een goed afvalbeheer draagt niet alleen bij aan een beter milieu, maar bespaart ook kosten. Ook iets voor jouw bedrijf? Bekijk dan onderstaande drie tips hoe je afvalbeheer op het werk aanpakt.

Afvalproductie en recyclage in België

Belgen produceren jaarlijks gemiddeld meer dan 360 kg afval per persoon. Hiervan recycleren we 55%. Beter dus dan onze Noorderburen (50%), maar nog altijd slechter dan de Duitsers die het met 65% een stuk beter doen. Toch laat het wel zien dat het federale beleid voor (duurzaam) afvalbeheer zijn vruchten afwerpt.

Regels voor afvalscheiding bedrijven

Ook binnen de werkomgeving produceren we veel afval. Hiervoor ligt de verantwoordelijkheid voor het verzamelen van bedrijfsafval bij de organisatie zelf. Er zijn vanuit de verschillende gewesten in België dan ook regels rondom het hoe en wat. Zo kiest Vlaanderen resoluut voor het sorteren van afvalstoffen aan de bron. Het is voor Vlaamse bedrijven dan ook verplicht om een contract af te sluiten met een afvalverzamelaar. Lees meer hierover op de website van Ovam.

Het goed aanpakken van afvalbeheer staat gelukkig dan ook voor steeds meer bedrijven hoog op de agenda. Want naast economische redenen is het ook vanuit duurzaam perspectief belangrijk om een goed beleid rondom afvalverwerking te hebben.

Winkeltips voor een succesvol afvalbeheer

Tip 1: verminder de afvalproductie

Dit doe je bijvoorbeeld door een sterker of dikker product te gebruiken. Zo gebruik je minder materiaal en produceer je dus ook minder afval. Kies bijvoorbeeld voor dikkere papieren handdoekjes of handdoekrollen. En zijn de handen van je gasten of medewerkers sneller droog met één handdoekje. Hierdoor belandt er een stuk minder afval in de afvalbak.

afvalbeheer
Gesponsord

Tip 2: afval sorteren en scheiden voor recyclage

Elk bedrijf heeft binnen zijn afvalbeheer de wettelijke verplichting om zelf afval te scheiden. De Vlaamse overheid helpt hierbij met informatie over afvalscheiding van bedrijven. Zo behoren papier, karton, plastic en lampen niet tot restafval. En dient deze afvalstoffen gescheiden ingezameld te worden. Hierdoor blijven kostbare grondstoffen bespaard én behouden. Dit resulteert in minder energieverbruik en een duurzaam afvalbeheer.

Er zijn verschillende systemen voor afvalscheiding en inzameling. Denk hierbij aan afvalbakken voor gescheiden afval, speciale papierbakken, bekerverzamelaars en kleur-gecodeerde recyclagestations. Maar ook voor batterijen, tl-buizen en ontvlambaar afval zijn verzamelaars verkrijgbaar.

afvalbeheer
Zorg bijvoorbeeld tijdens cateringopdrachten op locatie voor symbolenstickers en pictogrammen die duidelijk aantonen welk afval in welke zak moet.

Tip 3: maak duidelijke afspraken over afvalscheiding

Vergeet niet duidelijke afspraken te maken met je (tijdelijke) medewerkers omtrent je afvalbeheer. Zorg bijvoorbeeld tijdens cateringopdrachten op locatie voor symbolenstickers en pictogrammen. Die tonen duidelijk aan welk afval in welke zak moet. Zo minimaliseer je de kans op afval dat alsnog verkeerd terecht komt. En kan iedereen zijn of haar steentje bijdragen.

Meer weten?

De campagne Green Horeca Week helpt je graag op weg naar een duurzaam afvalbeheer. Neem ook een kijkje in ons productassortiment voor afvalbeheer.

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>