Custom Text

Deel dit bericht

Alle nieuws / In de kijker

Wijnbespreking door, met en bij een Peter

peter horeca belgië

Bij het binnenwandelen van het visrestaurant Kelderman van Peter Van den Driesschen in Aalst, toont de sommelier ons zo fier als een gieter zijn nieuwe iPad-wijnkaart. Steeds meer restaurants doen beroep op tablet-schermen om hun wijnreferenties stijlvol en goed leesbaar te presenteren aan hun klanten. Why not, men moet toch mee met de tijd?

Peter Bollinger

Aan tafel zit ik met een andere Peter. Peter Bollinger. Of zo noemen ze hem toch. Z’n echte naam is Lauwerens. Maar Peter is al 17 jaar (!) zo sterk door zijn champagnemerk gefascineerd, dat men zou denken dat zijn eerste woordje ‘Bollinger’ was. Nog voor hij ‘auto’ kon zeggen.

Toscaanse rode

Weer een andere – al even legendarische – Peter, de ‘maître’, komt het menu voorstellen. Zijn spreekvaardigheid en overtuigingskracht maakt het bijzonder moeilijk om het groot vismenu niet te aanvaarden. Maar Peter ‘Bollinger’ bracht voor mij een Toscaanse rode wijn mee. En daar zou toch best wat vlees bij passen. Mijn oog valt op een duifje met peulvruchten. Peter knikt: ”Ik doe mee, duif zal heerlijk zijn bij deze wijn op basis van 90% Sangiovese en 10% Cabernet-Sauvignon.”

Sangiovese

Sangiovese is samen met Pinot Noir mijn lievelingsdruif. Ik hou niet zo van die super geconcentreerde konfituur-wijnen. Dan drink ik liever een frisse pint bier. De algemene deler van de Sangiovese-druif is de zuurtegraad die zorgt voor de verteerbaarheid en de finesse. Het is een evenwichtsoefening voor de Toscaanse wijnbouwers om alle facetten van deze druif te laten homogeniseren.

Noorse kreeft met Bollinger Rosé

Alvorens onze fles te proeven starten we ons souper, na de veelvuldige hightech hapjes, met een salade van Noorse kreeft en krab. En daarbij een coupe Champagne Rosé Bollinger. Een schitterend huwelijk van wijn en gerecht, al is de schenktemperatuur van de champagne te fris. Niet de schuld van de sommelier maar van de consument, denk ik dan. Restaurantbezoekers verwachten van champagne dat hij bijna ijskoud wordt opgediend. Al verdienen sommige cuvées enkele graden meer.

Men zegt vaak dat deze champagne te duur is. Maar prijs is relatief. Als men in een blindproeverij wil concurreren met de kwaliteit van Bollinger Rosé moet men al met prestige-cuvées op de proppen komen. En dan is het prijskaartje in de meeste gevallen hoger dan deze rosé zonder jaargang.

horeca belgie sangiovese toscane peter bollinger

Rèmole

Sommelier Chris komt aan met de fles. “Moet er iets met de wijn gebeuren mensen? Decanteren? Karaferen?”, vraagt hij. “Ik heb hem alvast lichtjes koel gezet.” “Gewoon openmaken en serveren zal volstaan”, antwoord ik hem. Deze wijn is absoluut geen Grand Cru, maar eerder een wijntje voor onmiddellijk tafelplezier, weet mijn tafelgenoot te vertellen.

We drinken een Rèmole, Indicazione Geografica Tipica Toscana Italia 2010 Familia Frescobaldi. Een familiaal wijngoed dat al 700 jaar meegaat. En dit sinds 30 generaties. De Frescobaldis bezitten 9 wijnhuizen in Toscana met in totaal meer dan 6000 ha aan wijngaarden. Wat een ramp om in die familie geboren te worden, bedenk ik me. Gedoemd om verder te doen wat alle voorgangers in stand hebben gehouden. En geen recht op mislukken om het patrimonium te vrijwaren, en door te geven aan je nakomelingen.

Ideaal wijntje voor de komende zomermaanden

Onze wijn vertoont een jeugdige kleur met een mooie diepgang, en zo goed als geen evolutie. In de neus ruikt hij krokant, jong en sappig. Wat gebaseerd op het rood fruit zonder gebruik van eikenhout. In de mond is deze wijn vlezig en eenvoudigweg lekker, zonder complexen. Een wijn die technisch in orde is, en geniet van die typische Sangiovese zuren. De iets koelere schenktemperatuur gaat hem goed. Dus een ideaal wijntje voor de komende zomermaanden.

Duifjes lust Peter wel

De duifjes worden aan tafel gebracht. Mooi saignant en losgemaakt van het karkas. Onze wijn brengt het gerecht de nodige ondersteuning. En we genieten er met volle teugen van. De ‘maître’ van het huis komt ons alweer het gerecht voorstellen. Net luid genoeg, en met een bepaalde rust in z’n stem. Die man verdient een radioprogramma op Radio 2. Zijn ‘performance’ lijkt wel een monoloog. En wij zijn het publiek.

peter horeca belgië visrestaurant Kelderman

Toen Belgocatering het restaurant overnam, is al het personeel vervangen, met uitzondering van ‘maître’ Peter. Die dacht te vertrekken, maar dit huis begon te wenen, weet de sommelier Chris te vertellen. Vandaag is Peter de eigenaar van dit topadres, dat ondertussen een ster verdiende met chef Peter Aesaert. Weer een Peter! Volg je nog?

“Dit restaurant doet me denken aan de tijd dat ik zelf nog als jonge snotneus in de zaal stond van de ‘Sir Anthony van Dijck’. Ik ging er na school elke dag werken. Tijdens mijn legerdienst bij de Zeemacht mocht ik dienst doen als steward van de commandant”, vertelt mijn tafelgenoot Peter Bollinger.

Beste prijs/kwaliteitsverhouding

“Wat denk jij van de wijn, Chris?”, vraagt Peter ‘Bollinger’ nog aan de sommelier. “Eenvoud siert!”, is het antwoord. Het is inderdaad geen topper maar een eenvoudige vlotte wijn zonder fouten. Soms moet een wijn ook niet meer zijn dan dat.

De wijnkeuze van vandaag heeft trouwens te maken met het verdere verloop van de carrière van Peter ‘Bollinger’. Na zijn legerdienst ging hij aan de slag in het Antwerpse Keizerhotel. En later in het Theaterhotel waar hij tweemaal het geluk had om met Willem Asaert – een befaamde culinaire en wijncriticus – te mogen samenwerken. “We stelden samen de wijnkaart op. En de Rèmole is één van de referenties die ik onthouden heb als de beste prijs/kwaliteitsverhouding”, besluit Peter.

De Rèmole is voor de horeca en wijnhandelaren te koop bij deze wijnimporteur.

Uit Message in a Bottle (Andy De Brouwer)

Deel dit blogartikel!

Ken jij andere professionals die ook wat kunnen hebben aan dit artikel? We zouden het heel leuk vinden dat je het deelt in jouw netwerk. Dank je wel! Heb je ook een interessant artikel of topic, stuur het ons.


Foto’s: Andy De Brouwer – Peter ‘Bollinger’ Lauwerens – Pittig!

Deel dit bericht

Hallo, ik ben Yasmine Gerard en zelfstandige Social Media Community & Communication Manager voor horecazaken en horeca-gerelateerde bedrijven zoals Horeca België. Wenst u de online communicatie van uw zaak of merk te vergroten? Heeft u hiervoor (een beetje) ondersteuning nodig? Aarzel niet om me om hulp te vragen.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Horeca België is het platform voor horeca-uitbaters, horecaleveranciers, horecamedewerkers, en voor iedereen die de horeca een warm hart toedraagt.

REGISTREER JE GRATIS

en ontvang naast alle nieuws van, door en met passie voor de horeca, 10 punten als welkomstgeschenk in het getrouwheidsprogramma.