Custom Text

Deel dit bericht

Alle nieuws / Horeca / In de kijker / Restaurants / Tips & tricks / Trending

Wat met ongewenste bezoekers?

ongediertebestrijding

Het is volop zomer en ik hoop van harte dat uw horecazaak begint te bloeien zoals voor de coronapandemie. Uw vaste klanten hebt u vast en zeker al mogen verwelkomen en ik hoop dat u ook al tal van nieuwe klanten over de vloer hebt gekregen.

Misschien kwamen er ook al ongewenste bezoekers naar uw horecazaak en naarmate het warmer wordt zullen deze wel vaker de weg naar uw horecazaak vinden.

Onwelkome gasten?

Een kolonne mieren die over uw aanrecht of uw tafels ten strijde trekt, een zwerm wespen die uw frisdranken aanvalt, fruitvliegjes die zich tegoed doen aan de fruitsla, vliegen die rond het hoofd van uw klanten zoemen,… U ziet deze gasten vast en zeker liever niet in uw horecazaak!

Een ongediertebestrijdingsplan

In de HACCP-wetgeving is bepaald dat elk horecabedrijf een autocontrolesysteem moet hebben ter bevordering van de voedselveiligheid.

Een belangrijk punt in deze autocontrole is het ongediertebestrijdingsplan. Ongedierte is een CCP (critical control point) en moet dus constant in het oog worden gehouden.

Algemene regels

  • Zorg voor een goed uitgewerkt reinigingsplan waarbij u op geregelde tijdstippen – ook de kleinste hoekjes van de keuken en bijhorende ruimten – grondig reinigt.
  • Neem preventieve maatregelen die de aanwezigheid van ongedierte kunnen voorkomen. Laat deuren niet onnodig openstaan en sluit verpakkingen altijd goed af. Vermijd niet afgesloten opslag van voedingsmiddelen.
  • Maakt u voor de bestrijding van ongedierte soms gebruik van biociden, dan moet er een aparte kast voorzien worden voor de opslag ervan en moeten alle technische en veiligheidsfiches aanwezig zijn in uw zaak. Voorkom vooral dat deze middelen in contact komen met voedsel. In de keuken is vergif niet toegestaan! Een lijst van toegelaten biociden kunt u terug vinden op de website van de FOD Volksgezondheid onder volgende rubriek https://www.health.belgium.be/nl/lijst-van-toegelaten-biociden-en-jaarverslag
  • Sluit u uw horecazaak, verwijder dan alle voedsel uit de keuken en andere lokalen.
  • Voorzie horren aan ramen en buitendeuren.
  • Laat de ongediertebestrijding bij voorkeur over aan hiervoor getrainde personen of gespecialiseerde firma’s..
  • Soms kan ongedierte via de aangevoerde grondstoffen (bloem, groenten, …) binnenkomen. Ga altijd goed na of dit niet het geval is.
  • Afval dient snel uit de productielokalen verwijderd te worden. Vuilnisbakken, afvalcontainers en zones voor opslag van afval moeten regelmatig gereinigd worden.
  • Zorg voor een lokalisatieplan van lokazen en vallen.
  • Gebruik insectenvallen op basis van UV-lampen om vliegend ongedierte te bestrijden.

Enkele nuttige tips

Vliegen

  • Vliegen houden niet van azijn. Als u uw ramen poetst doe dan een scheutje azijn in het water. Zo voorkomt u dat vliegen op uw ramen gaan zitten.
  • Ook een zakje voor driekwart gevuld met water ophangen in een deur- of raamopening kan voorkomen dat vliegen uw horecazaak binnen vliegen. Hoe meer het zonlicht weerkaatst wordt, hoe minder leuk vliegen dit vinden.
  • Zakjes gevuld met kruiden zoals gedroogde lavendel, munt, rozemarijn en tijm kunnen ook het bezoek van vliegen beperken. Vliegen waarderen ook de geur van uien, kruidnagel, verse basilicum en citroenmelisse niet.

Mieren

  • Een mengsel van citroen en afwasmiddel is heel doeltreffend om mieren te weren. Ook de sterke geur van azijn kan helpen, maar het nadeel is dat ook uw klanten dit zullen ruiken.
  • Kaneel is giftig voor mieren en daarmee een heel efficiënt en milieuvriendelijk bestrijdingsmiddel. Een beetje kaneelolie of kaneelextract op een kolonie mieren doodt het hele leger meteen.
  • Strooi wat babypoeder of teken een dikke streep met een krijt op plaatsen waar mieren binnenkomen. Hier zit een bepaalde stof in waar mieren een hekel aan hebben.
  • In gebruikt koffiegruis zit een stof die het geurspoor van mieren ontregelt. Mieren kunnen hierdoor als het ware ‘de weg kwijtraken’. Weet u waarlangs deze ongewenste gasten binnenkomen strooi dan wat koffiegruis in de openingen.

Wespen

  • Gebruik vooral geen wespenval want de zoete geur trekt juist meer wespen naar uw terras.
  • Wespen houden niet van rook. Wierookstokjes aan de ingang van uw terras of uw horecazaak kunnen deze vervelende bezoekers tegenhouden.
  • Ook wespen houden niet van de doordringende geur van azijn. Wat azijn in het water waar u de tafels mee schoonmaakt kan hen afweren.
  • De geur van kruidnagel vinden wespen vreselijk. Zet op uw terrastafels een bordje met een schijfje citroen of sinaasappel met hierin een kruidnagel en wespen zullen uw klanten niet meer lastigvallen.

Fruitvliegjes

  • In tegenstelling tot vliegen, mieren en wespen vinden fruitvliegjes de geur van azijn wel fijn. Ze hebben echter wel een hekel aan de geur van salie, basilicum en lavendel. Enkele plantjes van deze kruiden in uw horecazaak staan altijd leuk.
  • Net zoals wespen houden fruitvliegjes niet van kruidnagel. Ook de geur van knoflook vinden ze vreselijk. Een bordje met kruidnagel of knoflook in de buurt van uw fruit kan een oplossing zijn om fruitvliegjes weg te houden.

Blijf op de hoogte

Wenst u uw huidige situatie te bespreken of heeft u vragen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op.

Vriendelijke groeten,

Gino Vermeulen

Deel dit bericht

De laatste jaren profileer ik me als horeca consultant. Niet toevallig, want ik ken de sector door en door. Ik werkte vroeger bij gerenommeerde restaurants in België en Frankrijk. Daarna richtte ik zelf horecazaken op. Nu begeleid ik horecaprojecten en geef ik advies aan horecazaken. Niets is leerrijker dan de praktijk. Met meer dan 25 jaar ervaring in elk onderdeel van het vak, kan ik mij als consultant inleven in elk aspect en een meerwaarde betekenen binnen uw bedrijf.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>