Custom Text

Deel dit bericht

Alle nieuws / Starters

Inrichten van een restaurantkeuken: tips en missers

Horeca België restaurantkeuken

Een restaurantkeuken op de juiste manier inrichten is een hele klus. Laat je hierbij goed adviseren. Jouw dagelijkse bedrijfsvoering staat of valt met de efficiëntie van je keuken. Dit zijn enkele tips en de veel voorkomende missers bij het inrichten ervan.

Restaurantkeuken

Bij een restaurantkeuken denk je algauw aan een ruimte waar het eten bereid wordt. Maar er is zoveel meer. Een restaurantkeuken bestaat namelijk uit meerdere delen:

  • De productieruimte: de koude keuken, de warme keuken, de afwasruimte;
  • De personeelsruimte: wc, kleedkamer en eventueel een kantine;
  • De stockageruimte voor de droogwaren;
  • De ruimte voor de reinigingsmaterialen en onderhoudsproducten;
  • De reserve voor keukengereedschappen, schalen en serveermaterialen.

Tips voor het inrichten van de restaurantkeuken

– Zorg dat je keuken voldoet aan de wettelijke eisen op het gebied van de HACCP-wetgeving. De naleving hiervan wordt gecontroleerd door het FAVV. Twijfel je? Contacteer de voorlichtingscel of ga te rade bij een gespecialiseerde firma.

– Koop apparatuur die handelingen van de medewerkers kunnen overnemen of het hen gemakkelijker maken. Investeer liever iets meer in materiaal. Want als je bv straks veel groenten wilt (laten) snijden, kan een robot je veel tijd of geld besparen. Dus erg belangrijk voor de kostprijs van de gerechten. Je kan nieuwe keukenapparatuur aanschaffen, maar er is ook heel wat tweedehands op de markt.

Veelzijdige hoge snelheid groentesnijder voor plakjes snijden, raspen, in blokjes hakken, chippen en julienne snijden. Ergonomisch ontwerp voor comfortabel gebruik. Geleverd met een cilindrische invoerbuis voor uniforme eindproducten en grote halvemaanvormige invoerbuis voor een snellere doorvoer. Schakelt automatisch uit wanneer het deksel wordt geopend. Snijschijven worden apart verkocht

– Schoonmaken is een vervelende klus waarop niemand zit te wachten. Er worden hygiëne-eisen gesteld aan de restaurantkeuken. Dus is het handig om apparatuur te kopen die eenvoudig schoon te maken is.

– Een open keuken krijgt meer uitstraling en sfeer als je gebruikmaakt van veel roestvrij staal. Ga voor advies over de inrichting van een restaurantkeuken naar gespecialiseerde leveranciers.

Missers in de keuken

– Een veelvoorkomend probleem in een (kleine) restaurantkeuken is een gebrek aan loopruimte voor de koks. De apparatuur is vaak zo dicht bij elkaar geplaatst dat er maar één persoon bij kan staan.

– Ook een veelgemaakte fout is het installeren van te weinig koeling. Doordat het gebruik van convenience-producten steeds populairder wordt, zijn grote koelruimtes vrijwel noodzakelijk geworden. Je vindt allerlei koeling zowel nieuw als tweedehands.

– Vaak blijkt na ingebruikname van de nieuwe restaurantkeuken dat er te weinig ruimte is om materiaal neer te zetten en te rangschikken. Een veel geziene noodgreep is het monteren van een extra wandplank. Maak daarom vooraf een lijstje met al het materiaal dat je zal nodig hebben in je keuken.

– Het is lastig om je kookkunsten te tonen in een ruimte waar je niet door de rook en dampen heen kunt kijken. Een goede afzuigkap is een must. Maar de benodigde capaciteit wordt nogal eens onderschat. Dus koop een dampkap die groot genoeg is. Maar die ook voldoende krachtig de dampen wegzuigt.

– Een restaurantkeuken inrichten is een hele investering. En het inrichten ervan wordt sterk onderschat. Laat je begeleiden door een ervaren installateur of vraag advies bij een consultant. Vertel er alvast bij of je links- of rechtshandig bent. Want dat verandert de routing totaal.


Bronnen en foto’s: Restaurantkrant, Passie voor Horeca

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>