Logo icoon horeca belgie huisstijl (11)

Verlenging economische steunmaatregelen tot 30 september 2021

5/5
economische steunmaatregelen
Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email

De meeste van de huidige steunmaatregelen zouden normaal op 30 juni 2021 aflopen. Maar er is goed nieuws: de federale regering besliste om bepaalde lopende steunmaatregelen met een kwartaal te verlengen, dus tot 30 september 2021.

Over welke steunmaatregelen gaat het?

 • Tijdelijke werkloosheid wegens overmacht.
 • Het dubbel crisis-overbruggingsrecht voor de sectoren die nog verplicht gesloten zijn.
 • Het enkel crisis-overbruggingsrecht bij een omzetdaling vanaf 40% als gevolg van de coronacrisis.
 • Individueel uitstel van betaling van belastingen.
 • Het niet toepassen van sancties van de RSZ bij het niet betalen van voorschotten.
 • Bijkomende mogelijkheid tot afbetalingsplannen zonder sancties.
 • Belastingvermindering voor de kwijtschelding van huur.

Voor sectoren die in juni kunnen opstarten – zoals bijvoorbeeld de horeca – zal de federale regering ruim 835 miljoen euro bijkomende steun uittrekken.

 • Tijdelijke btw-verlaging in de horecasector

Vanaf 8 mei – de datum waarop de horeca de terrassen weer mocht openen – geldt een tijdelijke btw-verlaging voor maaltijden van 12% naar 6%. Ook de btw op alle dranken wordt verlaagd en dit van 21% naar 6%.

Ook deze maatregel zou minstens tot 30 september 2021 van kracht zijn.

 • Vrijstelling voor jaarlijkse vakantie in de horeca

In de horecasector wordt vaak met arbeiders gewerkt. Deze ontvangen hun vakantiegeld niet rechtstreeks van de werkgever maar uit een vakantiefonds waarin u als horeca-uitbater moet bijdragen.

De regering heeft beslist dat u deze jaarlijkse bijdrage voor het jaar 2021 niet hoeft te betalen. Deze bijdrage zal dit jaar door de federale regering worden betaald. Uw medewerkers zullen hun vakantiegeld dus gewoon ontvangen terwijl u hiervoor niet hoeft te betalen.

 • Stimulans voor de wedertewerkstelling via RSZ-vermindering

In het derde kwartaal van 2021 zal een RSZ-vermindering worden ingevoerd voor werkgevers die tijdelijk werkloos gestelde werknemers terug aan de slag laten gaan of extra medewerkers in dienst nemen.

Hier hangt echter wel een voorwaarde aan vast: deze RSZ-vermindering zal enkel gelden voor maximaal 5 werknemers in uw horecazaak.

 • Stimuleren van studentenjobs in de horeca

Studentenjobs spelen een belangrijke rol in de horeca. De federale regering heeft beslist om deze de komende maanden te stimuleren.

De uren die een jobstudent in het derde kwartaal van 2021 werkt zullen uitzonderlijk niet worden meegerekend in het jaarlijkse quotum. Normaal gezien mogen studenten jaarlijks maximaal 475 uur werken. Met deze nieuwe maatregel vervalt dit quotum dus gedeeltelijk.

 • Dubbel crisis-overbruggingsrecht

Dat het dubbel crisis-overbruggingsrecht combineerbaar was met de heropstart van de buitenhoreca in mei was al bekend.

Ik wil in dit opzicht ook nog even meegeven dat er bevestigd werd dat horecazaken die vanaf 9 juni hun deuren weer openen ook voor juni dit dubbel crisis-overbruggingsrecht nog krijgen.

 • Betalingsuitstel op de lopende kredieten of een overbruggingskrediet onder staatswaarborg

De Vlaamse regering besliste onlangs ook dat de garantieregeling voor nieuwe kredieten met betrekking tot betalingsuitstel op de lopende kredieten of overbruggingskredieten onder staatswaarborg verlengd wordt tot 31 december 2021.

Goed nieuws dus voor wie van deze mogelijkheid gebruik wil maken. Uiteraard zult u hiervoor contact moeten opnemen met uw financiële instelling.

Ondervindt u moeilijkheden hierbij of heeft uw financiële instelling uw kredietaanvraag geweigerd? De Vlaamse Kredietbemiddelaar kan u hierbij helpen. Meer informatie over deze instelling vindt u op deze pagina.

Het doel van deze bijkomende maatregelen is de horeca helpen om zich te herstellen. Na maandenlange verplichte sluiting is dit meer dan welkom, maar – en hier zult u het vast en zeker met mij eens zijn – ook echt nodig!

Horeca Vlaanderen is tevreden met deze maatregelen. Zolang de horeca niet in vrijheid kan ondernemen zoals voor 14 maart 2020 blijft duurzame ondersteuning cruciaal.

Blijf op de hoogte

Wilt u nog meer tips, heeft u zelf goede ideeën die u wilt delen of wilt u op de hoogte blijven van alle maatregelen en plannen, sluit u dan zo snel mogelijk aan bij de besloten Facebookgroep Horeca na CORONA! Samen wordt het immers ietsje makkelijker om deze crisis te overwinnen.

Wenst u uw huidige situatie te bespreken of heeft u vragen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op.

Vriendelijke groeten,

Gino Vermeulen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

MIJN ZAAK ONLINE

Ook een artikel van uw zaak op Horeca België? Of heb je liever dat ons team bij je langskomt voor een persoonlijk bezoek en een leuk gesprek?

Vul dan onderstaand formulier in en wij nemen snel contact met je.

Nieuwe berichten

Meest gelezen