Custom Text

Deel dit bericht

Alle nieuws / Recepten

Tzatziki: overheerlijke frisse Griekse dipsaus

griekse keuken Horeca België

Tijdens de Week van de Wereldkeuken besteden we dit jaar aandacht aan de Griekse keuken. Gisteren kon je al lezen dat eten bij de Grieken een belangrijke plaats inneemt. Ook dat Grieken houden van gezelligheid. En we weten ondertussen ook van Mariane dat koken en samen eten mensen dichter bij elkaar brengen. De komende dagen deelt ze dan ook heel graag enkele recepten uit haar boek. Vandaag is dat Tzatziki.

Griekse keuken

De Griekse keuken kent veel invloeden uit het Midden-Oosten en de omringende landen. Verder kent de Griekse keuken Franse invloeden. De Griekse chef-kok Nikolaos Tselementes, die genoot van een opleiding in Wenen, introduceerde namelijk Franse elementen (o.a.bechamelsaus) in de Griekse keuken. Mogelijk is hij zelfs de bedenker van de moussaka zoals wij die nu kennen.
Ook maken macaroni en spaghetti deel uit van de Griekse keuken. Vrijwel elk restaurant serveert deze gerechten. Ook in de huishoudens wordt veel pasta gegeten, soms op de Griekse wijze klaargemaakt als pastitsio. Maar soms ook op de Italiaanse wijze. De oorspronkelijke gele kaas wordt dan wel vervangen door feta. Bij bijna elke maaltijd wordt een Griekse salade geserveerd.

Week van de Wereldkeuken

Naar aanleiding van De Week van de Wereldkeuken deelt Mariane hier iedere dag een recept uit haar boek waarvan ze er via de Social Media Winactie ook twee weggeeft.

Klik op de foto en tag twee vrienden aan wie we een boekje met het recept van Tzatziki mogen sturen
Klik op de foto en tag twee vrienden aan wie we een boekje mogen sturen

Tzatziki: het recept

Deze overheerlijke frisse saus is voor de Griek wat mayonaise is voor de Belg. Heerlijk bij vers brood! Maar evenzeer een toppertje in een assortiment dips. Of als sausje bij gegrild vlees!

Benodigdheden

Een liter Griekse volle yoghurt, 2 komkommers, 10 tot 12 verse geschilde lookteentjes, 1 bussel dille, 2 tot 3 soeplepels witte azijn, 10cl olijfolie en wat dille en olijven voor de afwerking.

Bereiding

 • Was de komkommers grondig.
 • Rasp de komkommers met een keukenrasp en laat ze uitlekken in een zeef.
Mariane schilt de komkommers niet omwille van de mooie groene tint die ze straks aan de tzatziki zullen geven!
 • Mix de geschilde lookteentjes en de bussel dille met de azijn en de olijfolie in een blender en meng tot een homogene massa. Het mengsel lijkt nu sterk op mayonaise.
 • Voeg dit mengsel voorzichtig bij de yoghurt. Doe het langzaam en bepaal zelf hoeveel mengsel je toevoegt. De gouden regel hierbij is: voeg bij tot je een smeuïge massa verkrijgt.
 • Voeg nu de geraspte en uitgelekte komkommers aan toe. Ook nu weer: volg je gevoel en voeg komkommer toe naar eigen smaak.
 • En dan: proeven! Zolang je de smaak van yoghurt proeft, voeg je met kleine beetjes zout en/of azijn toe. Om de specifieke smaak van tzatziki te bekomen, ga je op zoek naar die juiste balans.
 • Werk tenslotte af met een beetje dille en een olijfje.
 • Serveer met geroosterd brood.

Tip van Mariane

Een Griek eet zijn tzatziki graag met een vork en wat brood. Dus moet hij dikker zijn en meer body hebben dan een dipsaus.

Deel dit bericht

1 reactie

 1. Lekker!

  Reply

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>