Custom Text

Deel dit bericht

Alle nieuws / Tips & tricks

Terras: antwoorden op vragen die je niet verwachtte

terras terras horeca belgië

Frank Deboosere moet maar op dinsdag aankondigen dat de kans groot is dat de zon van de partij gaat zijn, en we zetten ons al in terras-modus voor het weekend. Maar waarom eigenlijk? En dan heb je via de zoekmotor van Horeca België een prachtige zaak gevonden met een ruim opgezet terras op het zuiden, topkeuken en vriendelijke service, maar je kan er helaas niet reserveren. Zonde of standaard in de horeca?

Groepsdieren

Als je mensen vraagt waarom ze zo van terrasjes houden, dan zeggen ze de meesten dat het gaat om zien en gezien worden. Daar kan je natuurlijk van alles van denken. Maar de kern is dat mensen groepsdieren zijn. Zonder de groep kunnen we fysiek en mentaal niet overleven. Ons primitieve brein vindt het van belang om te zien wat de rest van de kudde doet. En daarbinnen willen we onszelf een positie geven.

Lifestyle

Volgens Hessel Zondag, docent sociale wetenschappen aan de universiteit van Nijmegen, wordt dit gedrag verder versterkt nu het fenomeen ‘lifestyle’ de rol van de verzuiling definitief heeft overgenomen. De zuil waartoe je behoorde was vroeger allesbepalend: welke partij je stemde, welk dagblad je las en zelfs naar welke winkel je de boodschappen ging doen.
Nu dit als indelingscriterium niet meer zo relevant is, moet iedereen zijn eigen plekje in de samenleving vinden, aldus Zondag.
En dat is blijkbaar lastig. Want je kunt niet meer meeliften met die groep. Je moet het zelf doen, door middel van je uiterlijk en levensinstelling. En in het openbaar. Doen we dit bij slecht weer via de sociale kanalen, van zodra er een paar zonnestralen zijn, benutten we – bewust of onbewust – er graag het terras voor.

Overvol versus leeg terras

Het verklaart namelijk ook waarom sommige terrassen overvol zitten, terwijl andere leeg. Mensen sluiten zich graag aan bij een groep, zoals dieren dikwijls een troep, een kudde of een roedel vormen.
Ik heb me ook wel eens omgedraaid toen ik een restaurant binnenliep waar er niemand zat. Ook al was ik met aangenaam gezelschap, het voelde erg tegennatuurlijk. Dus als je op een leeg terras gaat zitten, dan is dit net alsof je nergens bij hoort. Mensen willen graag ergens deel van uitmaken. En dan bij voorkeur van een winnende, bovenliggende, grote partij. Bij de verkiezingen profiteert ook altijd degene die er in de peilingen goed voorstaat van dit effect. Mensen stemmen met hun voeten, dat werkt op terrassen ook zo.

horeca belgie terras terras terras

Reserveren voor het terras niet mogelijk

En dan heb je via de zoekmotor van Horeca België een prachtige zaak gevonden met een ruim opgezet terras op het zuiden, topkeuken, vriendelijke service, en tientallen positieve recensies, waarvan je zegt, daar wil ik ook naartoe. Maar als je hen belt, lukt het niet om te reserveren. Daar zijn een aantal redenen voor. Iedereen wil wel bij die enkele rare zaterdagavonden of zondagmiddagen dat het in ons landje mooi weer is, genieten van het terras. En daar zijn de plaatsen meestal beperkt. Waardoor elke horeca professional natuurlijk optimaal gebruik wil maken van tafels en stoelen.

Terras-modus

Als we ons in terras-modus verkeren, dan springen we nonchalant om met tijd. We vinden een half uurtje te laat komen helemaal niet zo erg. Soms ‘vergeten’ we de reservatie. En dat is helemaal niet leuk voor horeca-uitbater. Sommige tafels staan dan een half uur of langer na reservatie nog leeg. Andere klanten worden geweigerd. Of vragen zich af waarom ze geen plaats mogen nemen.

Respijttijd als oplossing

Elke zaak maakt voor zichzelf uit of ze reservaties aannemen op het terras. Als je het toch is gelukt om te reserveren, probeer dan op tijd te zijn. Of laat het even weten als je opgehouden bent.

Een oplossing die we hier aanreiken aan de horeca-uitbaters indien de klant niet komt opdagen op het uur van reservatie en niet heeft verwittigd

Laat de reservatie slechts gelden met een respijt van 5 of 10 minuten. Is de klant er na de respijttijd niet, geef dan de tafel aan een nieuwe klant. Laat dit wel even weten aan de klant bij zijn reservatie. Het voordeel van dit systeem is dat je op die manier wel een dubbele service kan maken. Er zijn ook heel wat voorbeelden van horecazaken die enkel reservaties aannemen op vaste uren, ook voor het terras. Bijvoorbeeld om 18u en om 21u. En met vaste menu’s. Dit zijn ook het soort restaurants die via een geautomatiseerd systeem een half uurtje voordien de klanten een herinnering sturen per SMS. En hen wijzen op de respijttijd.

Beccaria glutenvrij terras horeca belgië
Gesponsord

Hou er tenslotte als klant ook rekening mee als je later aankomt, dat het ook al wat kouder kan zijn geworden, of het om de één of andere redenen niet meer zo aangenaam op het terras te vertoeven is. En dat een horeca-uitbater niet én een tafel voor u op het terras reserveert, én een tafel binnen in de zaak.


Bronnen: Hessel Zondag (docent sociale wetenschappen aan de universiteit van Nijmegen), Tom Wuyts

Deel dit bericht

2 reacties

 1. Deze kan ik niet laten liggen…
  Perfect passend bij de 10 terras tips…

  https://www.facebook.com/horeca.belgie.73/posts/296197800839931

  Reply
  • Die waren dit weekend ingepland, maar je bent me te vlug af =D

   Reply

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>