Custom Text

Deel dit bericht

Alle nieuws / In de kijker

Sperziebonen en prinsessenbonen groente van het jaar

sperziebonen Horeca België

Gedurende de Week van Groenten en Fruit van 6 tot 12 mei spoort ook Horeca België de Belgische horecazaken aan om groentegerechten en fruitspecialiteiten extra in de kijker te zetten. We’re Smart World, de initiatiefnemer van de week riep dit jaar prinsessenbonen en sperziebonen uit tot groente van het jaar.

Week van Groenten en Fruit

De Week van Groenten en Fruit is een organisatie van We’re Smart World. Het bedrijf van Frank Fol, ook gekend als De Groentekok, wil mensen en bedrijven samen brengen die gezond, ecologisch en duurzaam bezig zijn.
Samen met de Awards die elk jaar worden uitgereikt, creëerde We’re Smart World ® de Green Guide, een online gids met daarin de beste groenterestaurants ter wereld. In deze gids die constant wordt aangevuld en bijgewerkt, vind je meer dan 500 chefs die groenten in de hoofdrol plaatsen. De gids volgt zowel de actualiteit in de culinaire groentewereld als in de nutritionele wereld.

Groente van het jaar

Ieder jaar zet Frank Fol een groente in de kijker. En dit jaar zijn het prinsessenbonen of ook wel sperziebonen genoemd. Deze lekkere groente is een peulgewas net zoals erwten. Maar wist je dat bonen pas na 1550 in onze contreien binnengebracht werden vanuit Peru en het zuiden van de VS. De vrucht is een peul, langwerpig, recht of gebogen. En naargelang het ras kan die glad of ruw, hard of zacht zijn. De peulen bevatten eivormige tot niervormige zaden. Onrijpe peulen hebben een vlezige vruchtwand. Maar bij volledige rijpheid wordt die dun en vliezig.

Sperziebonen en prinsessenbonen

Bij prinsessenbonen wordt de peul intact gelaten en in zijn geheel gestoofd. Ze worden ook wel sperziebonen, slabonen of soms ook herenbonen genoemd. En boterbonen of wasbonen zijn prinsessenbonen met gele peulen. Prinsessenbonen hebben witte, groene of bruine zaden. Doordat sperziebonen jong geplukt worden, hebben ze minder voedingswaarde dan andere peulvruchten. Toch bevatten ze veel vitamine A, kalium, ijzer en calcium.

prinsessenbonen sperziebonen horeca belgië

In de keuken

Prinsessenbonen zijn niet geschikt om rauw te eten. Want in rauwe bonen en peulvruchten komt van nature een giftige stof voor die door het koken van de bonen onwerkzaam wordt. Was de bonen voor gebruik, snijd of breek de puntjes er af en breek ze eventueel in stukken. Je kan bonen blancheren, koken, stoven, stomen en koud verwerken in een salade. Zie maar alle mogelijkheden om sperziebonen op een originele manier te bereiden.

Ieder jaar wordt tijdens de Week van Groenten en Fruit een groente in de kijker gezet. Dit jaar zijn het sperziebonen of ook prinsessenbonen genoemd.
Doe mee met de gratis campagne!

Meedoen met de campagne

Heb je een horecazaak? En wens je deel te nemen aan deze campagne door groenten en fruit extra in de kijker te zetten? Dan kan je nu GRATIS inschrijven door ons een mailtje te sturen. Volg de campagne met groenten en fruit in de hoofdrol hier en via onze facebookpagina.

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>