Custom Text

Deel dit bericht

Alle nieuws / In de krant

Spaghetti Bolognese bestaat niet volgens burgemeester

Horeca België spaghetti bolognese

Een stad waarin je geen spaghetti Bolognese kan vinden, die bestaat zonder twijfel niet op planeet aarde. Maar eigenlijk bestaat het gerecht niet. Het is een gigantische portie ‘fake news’ volgens de burgemeester van Bologna, Virginio Merola.

Oproep burgemeester

De Italianen menen het serieus met hun keuken. Ze is verrukkelijk en vol van traditie, en laat geen enkele vervalsing toe, ook al is het een van de meest gekopieerde en vervormde keukens ter wereld.

Virginio Merola, de burgemeester van Bologna, is zonder twijfel een van de meest vertegenwoordigde voorbeelden van deze onbuigzame gastronomie. “Beste inwoners, ik ben foto’s aan het verzamelen van spaghetti bolognese van over de hele wereld in het kader van fake news”, schreef die op Twitter om duidelijk te maken dat hij vecht tegen de grootste case van namaaketen ter wereld. “Kunnen jullie me ook jullie foto’s sturen?”

Geen Bolognese, wel ‘Al ragù’

In het boek met echte traditionele Italiaanse pastarecepten, zal je er geen vinden voor bolognesesaus. Je zal er een recept vinden uit Bologna, pasta al ragù, dat je wel aan bolognesesaus doet denken. Maar de methode om snel passata bij gehakt te roeren om met spaghetti en kaas te serveren? Dat staat er nergens!

Horeca België bolognese pasta

Virginio Merola verklaarde dat ook aan het Italiaanse televisiestation RAI: “Spaghetti bolognese bestaat niet, maar het gerecht is toch beroemd over de hele wereld. Wij willen dat de wereld ook weet dat Bologna tagliatelle, tortellini en lasagne uitgevonden heeft.”

Italiaanse Culinaire Academie

En effectief, bolognesesaus is overal. Je moet het maar gewoon intikken in Google en de Wikipedia-pagina vertelt je dat het een saus is die heel bekend is in de regio van Bologna. En vooral wordt bereid op basis van tomatensaus, uien en rundsvlees.

Maar toen de Italiaanse Culinaire Acedemie in 1982 het recept bij de Bolognese Kamer van Koophandel binnenbracht, was het veel langer en complexer dan nu. Je mag absoluut geen room, look of tijm in je saus mengen. Langs de andere kant, mag je (en dat is zelfs aangeraden) wel pancetta, melk en veel wijn bij de saus doen.

Niet ons gerecht

“Het is raar om beroemd te zijn in de hele wereld voor een gerecht dat niet eens van jou is”, legde de burgemeester uit aan de Britse krant The Telegraph. “Natuurlijk zijn we gelukkig dat het gerecht de aandacht naar onze stad trekt, maar we zouden toch liever bekend zijn voor de kwaliteit van het eten dat ook echt tot onze culinaire traditie behoort.”

Merola heeft ook aangekondigd dat hij alle foto’s die hij via het internet ontvangt, zal verzamelen. Hij maakt er ook een tentoonstelling van die te zien zal zijn in een nieuw gebouw in de stad, FICO Eataly World, dat het grootste themapark rond voedsel ter wereld moet worden.

Hartaanval

The Telegraph benadrukt dat toeristen die in Bologna een spaghetti bolognese bestellen, vaak verwarde uitdrukkingen zien. En het duidelijk geïrriteerde antwoord krijgen dat het gerecht niet bestaat. In Bologna praat men over tagliatelle al ragù of over tagliatelle bolognese. Het belangrijkste daar is dus dat je dat helemaal niet met spaghetti eet. Maar wel met tagliatelle, een andere soort pasta.

En als je daar nu over je ‘studentenbolognese’ praat, die waar je keiveel kaas op doet, bestaat het risico dat je bij de arme mensen in Bologna een hartaanval veroorzaakt. In elk geval, wanneer je de echte saus al ragù proeft, zal je ook wel zeggen dat de Italianen niet helemaal ongelijk hebben om zo streng te zijn als het op hun gastronomie aankomt.

Bron: Fien Vandenberghe

Deel dit bericht

1 reactie

  1. Leuk om weten.

    Reply

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>