Custom Text

Deel dit bericht

Alle nieuws / In de krant

Restaurants bestaan nog niet zolang

restaurants horeca belgië

Iemand voor je laten koken is al duizenden jaren oud. Maar restaurants bestaan opvallend genoeg nog niet zo lang. Onno Kleyn vertelt er over in zijn culinaire colleges. We lichten hier een tipje van de sluier.

Zo oud als de cultuur

Niet zelf jouw eigen eten klaar maken en dat iemand anders laten doen waarvoor je betaalt, is zo oud als de cultuur zelf. Sinds er steden zijn, laten mensen anderen voor zich koken. Neem het oude Rome. Het zag er toen ongeveer uit zoals nu. Met veel woningen van wel zes of zeven verdiepingen hoog. Daar mocht men niet koken vanwege het brandgevaar. Dus veel mensen kochten hun eten op straat. Het streetfood dat we nu kennen, bestond toen al. In de ruïnes in Pompeï is dat nog steeds te zien. Wie door de restanten van de straten kuiert, stuit steeds op fastfood-keukens uit de eerste eeuw na Christus.

Herbergen

Je kon vroeger toch ook overnachten in een herberg en daar eten. Maar in die eenvoudige gelegenheden kon men niet kiezen. In de grote Franse steden kon men een abonnement nemen. En dan at men in een gelegenheid elke dag op een vaste plek. Ook in dat geval had je geen keus; de dagschotel avant la lettre. Die zaken waren daarom nog geen restaurants.

Tweede helft van de 18de Eeuw

In aristocratische families werd goed gegeten. Maar het raakte in de mode om je zwak, ziek en misselijk te voelen. De gedachte daarachter was dat als je een rijk geestelijk leven had, het met het lichaam minder goed gaat. Het was cool om een teer gestel te hebben. Of zich zwak voor te doen. Als versterkend middel serveerde men een soort bouillon.

Consommé

De consommé die werd gebruikt was alleen veel sterker van smaak dan deze die wij nu maken. Het was zeer sterk geconcentreerd. Dus vlees werd meegekookt met de groenten. Het vlees werd eruit gehaald. Dan liet men weer nieuw vlees in de bouillon koken. Dat gebeurde wel drie of vier keer. Dat brouwsel werd iets dat het lichaam herstelde, of op zijn Frans ‘restaurant’. Het onvoltooid deelwoord van het Franse werkwoord ‘restaurer’. De geschiedenis zal zich herhalen. We gaan in de toekomst weer meer naar restaurants gaan om ons te restaureren.

Vlees werd meegekookt met de groenten.

Restaurants 

De consommé werd in heel chique lokalen geserveerd. Die eethuizen waren versierd met spiegels, zoals je die ook ziet in Versailles. En ze hadden individuele tafeltjes waar men kon gaan aanzitten. In herbergen waren alleen lange tafels waaraan iedereen naast elkaar zat. Deze chique zaken waren 24 uur per dag, 7 dagen per week open. Als een soort medisch toevluchtsoord. Voelde men zich zwak? Dan ging men gauw een kop ‘restaurant’ halen. En al snel werden de zalen restaurants genoemd.

600 à €700

Omdat mensen die zwak waren, werden begeleid door mensen die zich prima voelden, kwam er ook ander aanbod in de restaurants. Die lijsten met gerechten werden peperdure menu’s van omgerekend zo’n 600 à €700. De allerbeste restaurants kwamen in de Michelingidsen van die tijd. En langzamerhand transformeerde de restaurants zich tot meer toegankelijke eethuizen.


Bron: Onno Kleyn; wijnkenner, foodjournalist en auteur van talloze culinaire boeken.

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>