Custom Text

Deel dit bericht

Alle nieuws / In de krant

Prijs asperges zo laag dat oogsten niet meer loont

prijs asperges horeca belgië

‘Prijs asperges is zó laag dat het niet loont om ze te oogsten’, kopt AD vandaag.

De prijs die aspergetelers voor hun groente krijgen is dramatisch laag. Dat zegt Toon Hendriks uit Overloon, die asperges keurt. En ze voor de telers naar de veiling brengt. Volgens hem zijn er al telers die de asperges niet meer van het land halen.

Prijs asperges gehalveerd

De kosten van het oogsten wegen niet op tegen de opbrengsten. Volgens Hendriks krijgen de aspergeboeren voor de beste kwaliteit slechts €3,5 per kilo. Maar normaal brengen hun asperges rond deze tijd van het jaar zo’n €6 à 7 op.

asperges horeca belgië aspergeboer

De consument merkt overigens maar weinig van de lage prijzen die de telers voor hun producten krijgen. Dat komt volgens veilingbedrijf ZON fruit & vegetables in Venlo omdat slechts een deel van de oogst naar de Nederlandse supermarkten gaat. En er meer geëxporteerd wordt.

Pessimisme

Teler Antoon Willemssen uit Overloon denkt dat hij een deel van zijn asperges laat staan. “Niemand werkt om er geld bij te leggen”, zegt hij. Volgens Willemssen is het aantal hectaren asperges in heel Europa de laatste jaren gigantisch toegenomen. En is de markt verzadigd.

Horeca België adverteren prijs asperges

Pessimisme in de branche? Niet bij aspergeteler Henk Goossens uit Sint Agatha, al geeft hij toe dat het bedrag dat hij voor zijn product krijgt op dit moment niet echt hoog is. Het huidige overschot aan asperges komt volgens hem vooral voort uit het feit dat ‘de markt er nog niet klaar voor was’.  Restaurants waren mogelijk verrast door de vroege levering.

Lees meer over de crisis bij de aspergeboeren via AD.nl

Meer over asperges

Met het grote aanbod aan goedkope asperges wordt het nog moeilijker om die als hét witte goud te verkopen in je zaak. Lees hier hoe het je wel lukt.


Bron: AD.nl

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>