Custom Text

Deel dit bericht

Alle nieuws / In de krant

Pi-dag: tijd voor taart

Horeca België pi-dag

Vandaag werk ik reeds 1 jaar als communicatieverantwoordelijke voor Horeca België. Maar het is ook de verjaardag van Albert Einstein. En Pi-dag. Tijd voor taart …

Pi-dag

Op Pi-dag, 14 maart, wordt wereldwijd op verschillende wiskundeafdelingen van universiteiten feest gevierd. Pi-dag wordt op 14 maart gevierd, omdat in de Amerikaanse schrijfwijze voor data 14 maart geschreven wordt als 3/14 en de driecijferige benadering voor pi 3,14 is.

Deze dag wordt op verschillende manieren gevierd. Zo staan sommigen stil bij de rol die π in hun leven gespeeld heeft en proberen zich een wereld zonder π voor te stellen. De viering begint gewoonlijk om 13:59 uur (1:59 PM), omdat de zescijferige benadering van π 3,14159 is. Mensen die de 24-uurs klokindeling gebruiken handhaven een ander begin: 1:59 of 15:09.

Het ultieme π-moment was op 14 maart 1592 om 6:53 en 58 seconden, omdat dit 3/14/1592 6:53:58 in de Amerikaanse schrijfwijze voor data is. Dit komt overeen met de eerste 12 cijfers van π (3,14159265358). Dit moment ging hoogstwaarschijnlijk voorbij zonder dat iemand het in de gaten had, aangezien de meeste mensen toen geen idee hadden wat π was.

Pie

Op verschillende scholen in Amerika wordt π-dag nog gehouden. Er wordt bijvoorbeeld een taart uitgedeeld (een pie). Of er worden etenswaren gemaakt in de vorm van een π-teken. Ook is er een spel aan verbonden, kinderen moeten proberen te raden wat het getal van π is met behulp van een cirkel en hun schoen.

HB campagne Wereldkeuken vierkant

Van pizza tot higgsdeeltje

“Het mooie van pi is dat je het op enorm veel plekken tegenkomt. Zo kan je ermee aantonen dat meerdere kleine pizza’s meer zijn dan een grote pizza en wordt het in de wetenschap gebruikt bij het onderzoek naar het Higgs-deeltje. Het getal is zowel constant als oneindig.”, zo verklaart de Buijsman.

Pi-dag in België

In België kent (bijna) niemand de π-dag. Sommige docenten proberen dat te veranderen door op deze dag speciale (wiskundige) π-activiteiten voor hun leerlingen te organiseren. Ook worden er hier en daar lezingen gehouden en gaf Universiteit Leiden in 2017 een symposium.

Deel dit bericht

1 reactie

  1. Ik ben dan ook super fier dat we een team vormen. Je doet het fantastisch! Geweldig trots op onze unieke samenwerking!!

    Reply

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>