Custom Text

Deel dit bericht

Alle nieuws / In de krant

Ontbijt in de horeca vraagt meer aandacht

ontbijt Horeca België

Het ontbijt in de horeca kan vanuit verschillende invalshoeken benaderd worden. Voor hotels maakt het deel uit van de service. Maar er zijn ook ontbijtrestaurants: horecazaken die alleen of voornamelijk een ontbijtdienst aanbieden.  

Ontbijt in businesshotel

In businesshotels willen de gasten meestal een gezond ontbijt dat in vrij korte tijd kan worden genuttigd. Hier spelen volkorenbrood, granen, fruit en vers vruchtensap een voorname rol. Uit een studie blijkt dat vooral dames gevoelig zijn voor suikerarme of suikervrije producten, volkoren ontbijtgranen, vers fruit en bioproducten. Voor vroege vertrekkers wordt meestal een ‘early bird’-ontbijt voorzien. Dit is een ontbijt dat wat eenvoudiger is. Mini-viennoiserie, granen of granenrepen, fruit, vers fruitsap en verder koffie en thee.    

Ontbijt in een leisurehotel

In een leisurehotel maakt een uitgebreid ontbijt deel uit van de totaalbelevenis. De gasten zijn met vakantie en hebben tijd. En willen al tijdens het ontbijt gastronomisch verwend worden. Dat wil zeggen: kwaliteit, en een aanbod van streekgebonden producten. Hier is ook frontcooking aan de orde: spek, eitjes op verschillende manieren bereid, worstjes en pannenkoeken zijn maar enkele suggesties. Voor een hotel is het aan te bevelen om een automaat te installeren die voortdurend vers sinaasappelsap perst in het zicht van de gasten. Heb je vooral veel buitenlandse gasten, dan moet het aanbod aangepast zijn. Fransen zijn misschien tevreden met croissants, stokbrood, boter en confituur. Maar een Duitser wil ’s morgens een uitgebreide keuze aan broodjes, worsten en eieren. En voor de Engelsen vul je dit best nog aan met gerookte schelvis, spruitjes, bonen in tomatensaus en gebakken paddenstoelen.  

Het wordt steeds ingewikkelder

In hotels met een internationaal publiek moet je rekening houden met allerlei culturele en religieuze voorschriften. Schik bijvoorbeeld producten die varkensvlees bevatten apart op een schotel en gebruik merkplaatjes. Voor de vegetarische en veganistische klanten kan je best een apart buffetje voorstellen. Ook dien je meer en meer rekening te houden met argumenten die betrekking hebben op de gezondheid. Glutenvrij brood en graanproducten of lactosevrije producten zijn een must. In de meerderheid van de hotels is het aanbod van suikerarme producten ondermaats. Nochtans is het niet moeilijk om met wat zoetstof, pectine en de diepvriesfruitpurees uit de horecagroothandel in enkele minuten een voorraad lekkere, huisgemaakte suikerarme confituur te bereiden.

Onnodige verpakkingen

Voor de ontbijtdienst zet de horeca veel individueel verpakte porties in: confituur, boter, paté, kaas, … Is het hygiënisch, het is ook een zware belasting voor het milieu. Vandaag dient iedereen inspanningen te leveren om de afvalberg, en dan vooral met plastics, in te perken. Daarom is het interessanter, en goedkoper, om zoveel mogelijk producten in bulk in te zetten. Boter in blokjes op ijswater, confituur in grote kommen met daarnaast bio-afbreekbare schaaltjes of kommetjes,… En het oogt nog beter ook. Kleine RVS-afvalbakjes op tafel, zoals in Duitsland of Oostenrijk, zijn praktisch, en de tafels blijven ook tijdens het ontbijt netjes.  Presenteer ook de kaas en de fijne vleeswaren op kleine schotels en vul regelmatig bij in plaats van alles op het ontbijtbuffet te plaatsen. Op die manier gaat er veel minder verloren.

De ontbijtkeuken

Een horecazaak moet vandaag meer aanbieden dan enkel maar wit en grijs brood op het ontbijt. Hier biedt bake-off de ideale oplossing. Eerlijk gezegd: de kwaliteit ervan wordt steeds beter en het aanbod breder. Afbakken kan in een combisteamer. Maar de meeste producenten bieden een goedkopere lijn, de zogenaamde afbakovens of snackovens die de klus ook perfect klaren. Daarnaast heb je toch een of meerdere magnetrons nodig, een goed en snel koffiezettoestel, (inductie)vuren voor het bakken van eieren, spek, en pannenkoeken, bain-maries,…

Indien mogelijk installeer richt je best een aparte ontbijtkeuken in. Zo interfereert het ontbijt niet met de voorbereiding van de lunch. Wat servies en bestek betreft: kies dit niet te zwaar (en te duur). Gasten zijn immers geen geoefende bordendragers. 

Ontbijtrestaurants

In ontbijtrestaurants verschilt de aanpak met de hotels. Hier wordt zelden voor de buffetvorm gekozen, maar voor bediening aan tafel. Maison Blanche is de referentie in Hasselt als het om ontbijten gaat. Het was ruim 15 jaar geleden al een succesvolle voortrekker. Sinds twee jaar staat Ulrich Bervoets er aan het roer: “Aanvankelijk was dit huis alleen open voor ontbijt en lunch, op zondag was het gesloten”, vertelt hij ons. Onze gasten kunnen nu ook bij ons terecht tijdens het weekend voor lunch en diner. Maar het ontbijt is wel heel belangrijk gebleven.” 

Maison Blanche onderscheidt zich door kwaliteit en raffinement. Bervoets: “Het interieur moet verzorgd zijn. Je moet ziel in de zaak brengen. Op de yoghurt een extra muntblaadje, een streepje fruitcoulis, en het oogt heel anders.” In Maison Blanche komen het vlees en de fijne vleeswaren van de beste ambachtelijke slager van de stad die bewust levert wanneer de zaak open is. Zo zien de gasten dat er voor kwaliteit gekozen is. Hetzelfde geldt voor eieren en zuivel. Gluten- of lactosevrij, light and healthy zitten vanzelfsprekend in het aanbod. En uiteraard cava en champagne, die aan tafel wordt uitgeschonken zodat de klant ziet wat hij in het glas krijgt.  “Een ontbijtrestaurant biedt ook voordelen wanneer het gaat om personeel aan te trekken. De openingsuren zijn aantrekkelijk, en je kan het werkrooster heel goed met flexwerkers invullen. Zeker omdat we tijdens de week om 15 uur sluiten”, besluit Ulrich Bervoets. 

Bron: Horeca Magazine

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>