Custom Text

Deel dit bericht

Recepten

Moussaka: het recept van Mariane

moussaka Horeca België

Tijdens de Week van de Wereldkeuken besteden we dit jaar aandacht aan de Griekse keuken. Je kon eerder deze week al lezen dat eten bij de Grieken een belangrijke plaats inneemt. Ook dat Grieken houden van gezelligheid. En we weten ondertussen ook van Mariane dat koken en samen eten mensen dichter bij elkaar brengen. Gisteren deelde ze al haar recept van Tzatziki. Vandaag bereiden we haar recept van Moussaka.

Griekse keuken

De Griekse keuken kent veel invloeden uit het Midden-Oosten en de omringende landen. Verder kent de Griekse keuken Franse invloeden. De Griekse chef-kok Nikolaos Tselementes, die genoot van een opleiding in Wenen, introduceerde namelijk Franse elementen (o.a.bechamelsaus) in de Griekse keuken. Mogelijk is hij zelfs de bedenker van de moussaka zoals wij die nu kennen.
Ook maken macaroni en spaghetti deel uit van de Griekse keuken. Vrijwel elk restaurant serveert deze gerechten. Ook in de huishoudens wordt veel pasta gegeten, soms op de Griekse wijze klaargemaakt als pastitsio. Maar soms ook op de Italiaanse wijze. De oorspronkelijke gele kaas wordt dan wel vervangen door feta. Bij bijna elke maaltijd wordt een Griekse salade geserveerd.

Week van de Wereldkeuken

Naar aanleiding van De Week van de Wereldkeuken deelt Mariane hier iedere dag een recept uit haar boek waarvan ze er via de Social Media Winactie ook twee weggeeft.

Klik op de foto en tag twee vrienden aan wie we een boekje met het recept van Tzatziki mogen sturen
Klik op de foto en tag twee vrienden aan wie we een boekje mogen sturen

Moussaka: het recept

Moussaka kan je gerust beschouwen als het nationale gerecht van Griekenland. Deze stevige ovenschotel is wereldberoemd vanwege de volle en karakteristieke smaak. Het wordt wel eens vergeleken met Lasagne, maar dan met lamsgehakt, aardappelen en aubergine. Het gerecht vraagt wat werk en best veel tijd. Maar deze Griekse klassieker moet je vast en zeker een keer geprobeerd hebben. Mariane helpt je op weg!

Benodigdheden

1,5 kg aubergines, 3 grote aardappelen geschild en in schijfjes gesneden, 300gr fetakaas, gemalen kaas om te gratineren.

Voor de spaghettisaus: 1 paprika, 1 grote ui, teentje look, 25cl salsa of 1 soeplepel tomatenpuree opgelost in 5cl water, 1kg lamsgehakt of gemengd gehakt, een bussel peterselie, zuiderse kruiden, lookpeper, zwarte peper en zout.

Voor de bechamelsaus: 50gr boter, 50gr bloem, ongeveer 1 liter melk, 100gr fetakaas, peper, zout en muskaatnoot.

Moussaka kan je gerust beschouwen als het nationale gerecht van Griekenland. Deze stevige ovenschotel is wereldberoemd vanwege de volle en karakteristieke smaak. Het wordt wel eens vergeleken met Lasagne, maar dan met lamsgehakt, aardappelen en aubergine. Het gerecht vraagt wat werk en best veel tijd. Maar deze Griekse klassieker moet je vast en zeker een keer geprobeerd hebben. Mariane helpt je op weg!

Bereiding

  • Was de aubergines, pareer en snij ze in plakken van ongeveer 1 centimeter dikte.
  • Schil de aardappelen en snij in plakken.
  • Kruid de aubergine- en aardappelplakken met peper en zout.
  • Bak de plakken goudbruin in een pan met een flinke laag olijfolie. Gebruik zoveel olie dat de aardappelen en aubergines ondergedompeld zijn. Aangezien de aubergines veel olie opslorpen tijdens het bakproces, zal het nodig zijn dat je af en toe wat olie bijvoegt. Als alternatief kan je ze ook frituren. Gebruik dan wel plantaardige olie. De aardappelen moeten niet volledig gaar zijn. Denk maar aan de voorgebakken frieten. De aardappelen worden sowieso verder gegaard in de oven.
  • Leg vervolgens de aubergines in een zeef om het overtollige vet te laten uitlekken.
  • Bereid een dikke spaghettisaus. Blader hiervoor even naar ‘van chef tot kok… mijn directe hulplijn’ in het boek ‘De keuken van Yaya’.
  • Rangschik in een ovenschotel de aardappelschijfjes naast elkaar totdat de bodem van de schotel helemaal bedekt is. Kleine gaatjes tussen de aardappelen zijn niet erg!
  • Schik er nu de aubergineschijfjes dakpansgewijs over, maar hou voldoende schijfjes over om de bovenste laag te bedekken.
  • Kruid met de Italiaanse kruiden.
  • Bedek vervolgens met de verbrokkelde feta.
  • Bedek het geheel met de spaghettigehaktsaus.
  • Leg er ten slotte nog een dun laagje aubergines over.
  • Bereid nu de bechamelsaus.
  • Nappeer er de gehaktsaus mee. Voorzie een laag van ongeveer 1 centimeter of meer, geheel naar eigen smaak.
  • Strooi er tenslotte de gemalen kaas of eventueel extra feta over. Let wel: fetakaas als topping verbrandt sneller!
  • Zet de moussaka in een voorverwarmde oven en bak gedurende – afhankelijk van je oven – ongeveer 40 minuten tot een uur op 200°C.
  • Test met je vork: prik in de aardappelen op de bodem. Zijn deze gaar en de korst goudbruin? Top… je kan aan tafel!

Deel dit bericht

1 reactie

  1. Lekker!

    Reply

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>