Custom Text

Deel dit bericht

Alle nieuws / Starters

Horeca: betekenis, jobs, lonen en een zaak starten

horeca horecasector horeca belgië

Horeca is een woord dat we heel vaak horen. En de meeste mensen weten ook wel wat het ongeveer is. Toch blijkt dat het begrip toch nog veel vragen opwekt. Wat houdt het in?  En wat kan je verwachten wanneer je in de horeca werkt? Welke jobs vallen eronder? En hoe kan ik een horecazaak starten?

Betekenis Horeca

Het woord horeca is eigenlijk een verzamelnaam voor drie soorten bedrijven:

Natuurlijk zijn er nog veel meer plaatsen waar je met de Horeca te maken hebt. Denk bijvoorbeeld aan een ijssalon, broodjeszaak, tearoom, bar, discotheek, …

Bekijk de video : Een dag in de Horeca 

Jobs in de Horeca

Omdat de Horeca zo veelomvattend is, zijn er een heleboel jobs in de horeca. Denk aan een keukenchef, kok, kelner, barman, afwasser, receptionist of een kamermeisje.

Waarschijnlijk wist je wel dat deze beroepen bij de Horeca horen. Maar wist je ook dat er nog veel meer soorten beroepen zijn die er ook wat mee te maken hebben?  Heel veel mensen hebben op hun werk te maken met horeca, vaak zelfs zonder dat ze het echt in de gaten hebben. Als je gemotiveerd bent en wilt werken in de horeca, dan vind je vast een beroep dat bij jou past. Er zijn ongeveer 160 verschillende beroepen voor jong en oud.

horeca horecasector horeca belgië

Werken wanneer een ander vrij heeft

Als je in de Horeca werkt, is de kans groot dat je moet werken op momenten dat iedereen vrij is. Op feestdagen en in het weekend bv. Er zijn dan altijd heel veel mensen die uit eten willen, omdat ze niet zelf willen koken. En ook rond etenstijd ben je aan het werk. Het werk in de horeca is niet eenvoudig, dus aub heb wat respect voor wie in de horecasector werkt.

Als je het niet leuk vindt om ’s avonds, of op feestdagen te werken, betekent het niet meteen dat je helemaal niet in de horeca kunt werken. Er zijn ook nog genoeg jobs voor overdag. Zo zijn er lunchrooms waar je enkel overdag werkt. En niet ’s avonds. Je hebt ook kantinemedewerkers in grote bedrijven of op scholen. Ook daar hoef je niet ’s avond of tijdens feestdagen te werken. Je hebt ook horecavoorzieningen in ziekenhuizen en bejaardenhuizen. Maar ook op een boot of schip. Daar werk je dan soms tot 6 maanden aan een stuk.

Lonen in de Horeca

De minimumlonen in de horecasector zijn vastgelegd in een collectieve arbeidsovereenkomst (CAO).

Een volledig overzicht van de bruto minimumlonen per categorie en per functie vind je in de loontabel.

Je loon stijgt dus als je een hogere functie uitoefent. Van keukenmedewerker kan je bijv. doorgroeien naar chef de partie of chef en dan kom je in een hogere loonschaal terecht. Weet dat je in de horecasector vrij snel kan doorgroeien als je gemotiveerd bent en als je inzet toont. Telkens als je een stapje hoger zet op de ladder, gaat dus ook je loon omhoog.

Het loon dat je ontvangt is niet alleen afhankelijk van je functie maar ook van het aantal jaren dat je deze functie uitoefent, de functiejaren dus. Hoe langer je werkt, hoe meer je loon stijgt.

horeca horecasector horeca belgië

Een job vinden in de horecasector

Denk eerst en vooral goed na over de job waarnaar je op zoek bent. Wil je een nieuwe wending geven aan je professionele carrière? Of wil je in een groot of klein bedrijf werken? Een fulltime of liever een halftime job? Je kan ook eens te rade gaan bij mensen die in de horecasector werken.

Spreek je eigen netwerk aan: vrienden, familie, kennissen. Misschien weten zij ergens een vacature open staan.

Stap gerust zelf een zaak binnen waarvan je denkt dat die aansluit bij wat je kan en wat je wil. In de horecasector wordt niets zozeer geapprecieerd als spontane sollicitaties.

Surf rond op het internet. Zoek zowel op websites met een vacaturebank, als op sociale netwerksites.

Een horecazaak beginnen

Een horecazaak starten is een hele uitdaging. Een startende horecazaak staat, nog meer dan andere bedrijven, bloot aan allerhande voorschriften, regels en verplichtingen.

Horeca Agency België dienstverlening
Gesponsord

Als startend ondernemer word je geconfronteerd met tal van verplichtingen, formaliteiten en valkuilen. Als lid van Horeca Vlaanderen kan je genieten van persoonlijk juridisch advies en een gratis startersopleiding. Deze opleiding is niet louter gericht op theorie, maar leggen ook het accent op praktische en haalbare tips. Zo krijgt u een goed beeld van punten die cruciaal zijn bij het opstarten van een horecazaak.

Droomt u ervan om op korte of lange termijn een eigen horecazaak te starten? Of heb je de stap reeds gezet, maar zit je nog met een aantal vragen? Dan kan ook Horeca België je helpen. Speciaal voor starters hebben we een Community in het leven geroepen.


Bronnen: Fan van Horeca, Horeca Vlaanderen, Passie voor Horeca

Deel dit bericht

Hallo, ik ben Yasmine Gerard en zelfstandige Social Media Community & Communication Manager voor horecazaken en horeca-gerelateerde bedrijven zoals Horeca België. Wenst u de online communicatie van uw zaak of merk te vergroten? Heeft u hiervoor (een beetje) ondersteuning nodig? Aarzel niet om me om hulp te vragen.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>