Hoe uw horecazaak leiden in deze moeilijke tijden?

5/5
horeca management
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Er komt heel wat kijken bij het runnen van een horecazaak. Als horeca-uitbater moet u zowel met uw klanten als uw werknemers rekening houden. U moet administratie bijhouden, ervoor zorgen dat uw horecazaak financieel gezond blijft én creatieve oplossingen zoeken tijdens deze huidige coronapandemie.

Als horecaondernemer geeft u vorm aan de manier waarop een bedrijf wordt geleid en heeft u een grote invloed op de bedrijfscultuur. Eigen aan een goede manager is dat hij of zij in staat is om een productief team van loyale medewerkers op te bouwen en te leiden.

Maar wat is een goede manager?

Goede managers luisteren naar hun werknemers en kunnen zich inleven in de problemen die ze aankaarten. Ze zoeken oplossingen, geven feedback en werken aan het verbeteren van het team en zichzelf.

Goed kunnen luisteren is echter niet de enige vereiste om een goede teamleider te zijn. Een succesvolle manager beschikt ook over de juiste leiderscapaciteiten. Uw team op de juiste manier leiden betekent dat u uw medewerkers weet te motiveren. Als uw medewerkers zich gewaardeerd voelen, dan presteren ze beter. Onderzoek heeft aangetoond dat medewerkers die zich goed voelen op de werkvloer veel productiever zijn.

Tot slot beseffen goede managers maar al te goed dat ze niet perfect zijn en dat ze dit van hun medewerkers ook niet kunnen verlangen. Iedereen kan fouten maken, dat is wat ons menselijk maakt.

Manager zijn in coronatijden

Een horecazaak zo efficiënt en productief mogelijk runnen is niet makkelijk en al helemaal niet in coronatijden.

Als horecaondernemer wordt u er waarschijnlijk moedeloos van. U trouwens niet alleen. Samen met u lijden ook uw werknemers onder deze nooit eerder geziene crisis.

Afhaalmaaltijden en bereide gerechten leveren of laten ophalen mag gelukkig nog wel. Maar heel wat horecaondernemers en medewerkers hebben nog altijd moeite met ‘nieuwe normaal’. Het is een bron (of een klein bronnetje) van inkomsten, dat wel. Maar de sfeer is niet zoals vroeger, het samenwerken verdwijnt en hiermee vaak helaas ook de gezamenlijke passie…

Voor horecamanagers is het dan ook een hele uitdaging en een moeilijke opgave om hun team te behouden én te motiveren. Het ‘nieuwe normaal’ is helemaal niet zo normaal als het klinkt.

Uw gerechten worden misschien – met het oog op levering of afhaling – op een andere manier bereid. Er moet voldaan worden aan nieuwe en striktere hygiënische maatregelen. Ook uw toeleveranciers hebben het moeilijker waardoor sommige producten misschien niet kunnen geleverd worden. Medewerkers die aan de slag kunnen blijven moeten vaak noodgedwongen ook andere taken op zich nemen. Al deze veranderingen zorgen voor extra stress en spanningen. En dan is er nog de stress van het coronavirus zelf: wat als ik of een van mijn medewerkers getroffen wordt….

De steun en het begrip van u als horecamanager is in deze bizarre tijden dan ook belangrijker dan ooit. Hou daarom zeker nu vast aan de belangrijkste managementprincipes: luisteren, communiceren, opbouwen van een goede relatie met uw medewerkers, respect voor uw medewerkers en het goede voorbeeld blijven geven.

Moet u door Covid-19 uw concept of uw werkwijze aanpassen? Doe dit dan: ga mee met deze veranderingen en pas u aan. Het ziet er helaas niet naar uit dat alles weer snel zoals voorheen zal worden. Wil u dat uw horecazaak deze crisis overleeft? Dan heeft u geen andere keuze om – hoe moeilijk dit ook mag zijn – een positieve houding aan te nemen. Doe dit niet alleen voor uw horecazaak, maar ook voor uzelf, uw medewerkers en uw klanten.

Tot slot

Wilt u nog meer tips, heeft u zelf goede ideeën die u wilt delen of wilt u op de hoogte blijven van alle maatregelen en plannen, sluit u dan zo snel mogelijk aan bij de besloten Facebookgroep Horeca na CORONA! Samen wordt het immers ietsje makkelijker om deze crisis te overwinnen.

Wenst u uw huidige situatie te bespreken of heeft u vragen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op.

Vriendelijke groeten,

Gino Vermeulen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

MIJN ZAAK ONLINE

Ook een artikel van uw zaak op Horeca België? Of heb je liever dat ons team bij je langskomt voor een persoonlijk bezoek en een leuk gesprek?

Vul dan onderstaand formulier in en wij nemen snel contact met je.

Vul dit formulier in

  Uw naam *

  Uw e-mailadres *

  Onderwerp

  Uw bericht

  Nieuwe berichten

  Guzto-mediteraans-restaurant-aartselaar-horeca-belgie

  Guzto

  Relax Smile Eat Share Love Proef en geniet van de pure en kleurrijke mediterrane keuken in Aartselaar. GUZTO, is een...

  Meest gelezen

  Guzto-mediteraans-restaurant-aartselaar-horeca-belgie

  Guzto

  GUZTO, een restaurant met een écht verhaal! Passie voor de hedendaagse mediterraanse keuken met een uitgebreid gamma gerechten in "kleine"...

  Restaurant-klostr-vlijtingen-riemst-Horeca-Belgie

  Klostr

  Vlijtingen (Riemst) en centraal gelegen in de metropool Hasselt - Maastricht - Tongeren, kan je bij Marie-Paule en Nico terecht...