Custom Text

Deel dit bericht

Alle nieuws / Tips & tricks

HACCP, schoonmaak en hygiënenormen in de horeca

HACCP horeca belgië

Naast de gangbare arbeidshygiëne die er geldt voor bedrijven, zijn er voor horecabedrijven aanvullende normen op het gebied van schoonmaak en hygiëne. Deze normen zijn vastgelegd in de HACCP.

Schoonmaak horeca: normen HACCP

De normen waaraan horecabedrijven zich dienen te houden zijn vastgelegd in de HACCP. Dit is een systeem om de kwaliteit van producten in de levensmiddelenbranche te kunnen waarborgen. De afkorting staat voor Hazard Analyses Critical Control Points. HACCP gaat uit van de Europese Unie. Het draagt zorg dat het productieproces van alle voedingsmiddelen gepaard gaat met een zo beperkt mogelijk risico op besmetting.

Preventief systeem

HACCP is dus geen kant-en-klare-handleiding met voorschriften, maar een controlesysteem met 7 kernpunten. Het heeft als doel dat horecabedrijven de HACCP toepassen op de eigen werkvloer.

horeca belgie HACCP HACCP HACCP HACCP

En zo moeten horecabedrijven in kaart brengen in welke fase van de productie- of distributieprocessen er mogelijk gevaren voor de gezondheid van de consumenten kunnen ontstaan. Ook de maatregelen die er moeten worden genomen om de gezondheid van de consument zo goed mogelijk te waarborgen. Daarnaast moet ook worden aangegeven welke de controles en wat de resultaten zijn.

Door de gezondheidsrisico’s bij de bereiding en behandeling van voedingsmiddelen op te sporen en vervolgens beheersbaar te maken, neemt de veiligheid van het product toe.

De punten in het bereidings- en behandelingsproces waar risico’s kunnen worden beperkt of voorkomen noemt men CCP’s.

De 7 kernpunten van de HACCP 

  1. Inventariseren van alle potentiële gevaren.
  2. Vaststellen van de CCP’s.
  3. Aangeven van de kritieke grenzen per CCP.
  4. Vaststellen van de bewaking en de monitoring van de CCP’s.
  5. Vastleggen van acties per CCP die moeten leiden tot een betere veiligheid of een herstel van de veiligheid.
  6. Verifiëren of de HACCP goed werkt door middel van het uitvoeren van een periodieke check.
  7. Registreren en bijhouden van de documentatie, en vastleggen wat er is aangepast en hoe dit is gebeurd.
Horeca Agency België HACCP

Horeca Agency kan je helpen om op
een efficiënte manier een
auto-controlesysteem op te stellen.

Ondersteuning 

Met de handen in haar? Je weet er niet hoe aan te beginnen?

Hier vind je meer informatie. Je kan er zelfs de HACCP-gids gratis downloaden.

Maar je kan je ook laten helpen om een auto-controlesysteem op te stellen.

Meer gratis informatie

Wil je hier binnenkort nog steeds gratis de blogartikels lezen? Registreer je dan nu!


Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>