Custom Text

Deel dit bericht

Alle nieuws / Tips & tricks

Goede alternatieven omdat tonijn niet meer kan

tonijn horeca belgië

Een van de belangrijkste risicofactoren voor auto-immuunziekte bij jonge vrouwen is blootstelling aan kwik. De consumptie van vis en schaaldieren houdt risico’s in. Vooral tonijn is een grote boosdoener. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek. Er zijn tal van alternatieven voor tonijn, die vind je hieronder opgesomd. Word een tonijnvrij restaurant, en toon aan dat je begaan bent met de gezondheid van je gasten.

Multiple sclerose (MS) 

Auto-immuunziekten zoals multiple sclerose (MS) ontstaan als het immuunsysteem lichaamseigen cellen als vijandig beschouwt en er antistoffen tegen aanmaakt. Uit onderzoek van de Universiteit van Michigan blijkt dat blootstelling aan kwik, de kans op de aandoeningen aanzienlijk verhoogt. Zelfs aan concentraties die tot nog toe veilig werden geacht. 

De wetenschappers analyseerden gegevens uit een nationale studie in 2004 bij vrouwen van 16 tot 49 jaar. Daaruit bleek dat een grotere blootstelling aan kwik verband houdt met een hoger aantal auto-antilichamen. En zo de kans op een auto-immuunziekte verhoogt. ‘“De aanwezigheid van auto-antilichamen leidt niet noodzakelijk tot een auto-immuunziekte”, zegt Somers. “Maar we weten dat die lichamen belangrijke voorbodes zijn van een toekomstige aandoening.”

Steeds meer kwik in tonijn

Het is al langer bekend dat de concentratie van kwik in tonijn elk jaar met enkele procenten toeneemt. Kwik kan ernstige schade aanrichten in de hersenen en het zenuwstelsel. Ook aan de lever en de nieren. En kwik is bovendien gevaarlijk voor de ontwikkeling van ongeboren kinderen.

Jonge vrouwen in de vruchtbare leeftijd lopen een hoger risico op dit type aandoeningen te ontwikkelen. Net dit doelpubliek houdt de consumptie van grote zeevissen en zeedieren best in de gaten.

tonijn tonijnvrij

Geen tonijn meer op de menukaart 

Ben je omwille van deze redenen ook tot het besluit gekomen dat tonijn echt niet meer kan, dan ga je misschien op zoek naar een goed alternatief. Als kok en horeca-uitbater heb je u een belangrijke rol. Aandacht voor de gezondheid van jouw klanten kan trouwens een extra marketingtroef zijn.

Alternatieven voor tonijn bij de vleet

Geelstaart koningsvis

Er zijn tal van alternatieven voor tonijn. Zo is er de geelstaart koningsvis (Seriola lalandi) die qua smaak en textuur sterk op de grote tonijnsoorten lijkt. De geelstaart komt voor in de Stille Oceaan. Hij wordt ook al op meerdere plaatsen in de wereld – o.a. in Nederland – succesvol gekweekt van larve tot vermarktbare vis. De geelstaart wordt al vaak geserveerd in de Aziatische restaurants in Europa. En valt zeer in de smaak bij sushi-liefhebbers.

tonijn horeca belgië alternatief yellowtail kingfish 3
Geelstaart koningsvis

Echte bonito

De echte bonito is een straalvinnige vis uit de familie van de makrelen en behoort derhalve tot de orde van baarsachtigen (Perciformes). De vis wordt ook wel gestreepte tonijn genoemd en is verder ook bekend onder de namen skipjack, skipjacktonijn of bonito. Het is een gestroomlijnde, snel zwemmende vis die in alle tropische zeeën voorkomt. En al is de gelijkenis groot, De echte bonito behoort niet tot de ‘echte’ tonijnen uit het geslacht Thunnus. De echte bonito is voor de visserij van groot commercieel belang; in 2011 werd er meer dan 2,5 miljoen ton van deze vissoort gevangen. In de blikjes tonijn die in onze supermarkten verkocht wordt, zit vaak deze vissoort.

skipjack horeca belgië
Echte bonito of skipjack

Cobia

Cobia Open Blue is een lekkere vette vis die de tonijn doet vergeten. En heeft heel wat gastronomische troeven. Met zijn rijke smaak en stevige textuur is hij ronduit uniek, ongeacht de bereidingswijze. Zowel rauw of kortgebakken.

tonijn horeca belgië alternatief cobia open blue
Cobia Open Blue

Ook forel, makreel of sardienen zijn goede alternatieven voor tonijn.

Word tonijnvrij

Ben je begaan met het milieu en bekommerd om duurzame visserij? Wil je duurzaam ondernemen en koken met respect voor mens, dier, natuur en milieu? Kies er dan voor om geen tonijn te serveren of te bereiden. Word een tonijnvrij restaurant en meld je aan om lid te worden van de Tuna Free Community.

Deel dit blogartikel!

Ken jij andere professionals die ook wat kunnen hebben aan dit artikel? We zouden het heel leuk vinden dat je het deelt in jouw netwerk. Dank je wel! Heb je ook een interessant artikel, stuur het ons.


Bronnen en foto’s: MO*, Tunefree, Vis & Seizoen

Deel dit bericht

1 reactie

  1. Mooi artikel

    Reply

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>