Custom Text

Deel dit bericht

Alle nieuws / Tips & tricks

Gekleurde eieren en originele eierbereidingen met Pasen

eieren eierbereidingen Horeca België

Voor het tijdperk van legbatterijen was de vroege lente de tijd waarin de kippen weer royaal aan de leg gingen na een rustige winterperiode. Sinds mensenheugenis zijn eieren een symbool van vruchtbaarheid en nieuw leven in het voorjaar.

Oorsprong

De kerk zou Pasen over een heidens voorjaarsfeest heen hebben geplaatst, in een poging dit feest te kerstenen. Deze theorie rondom de Germaanse mythologie is opgekomen in de Romantiek. Tegenwoordig gaat men er echter van uit dat de kennis van die mythologie is gebaseerd op allerlei twijfelachtige reconstructies en speculaties.

Er is sprake van paaseieren in de christelijke traditie. Bij de invoering van de vasten verbood de kerk om eieren te eten tussen Aswoensdag en Pasen. Deze werden dan pas met Pasen opgegeten, waarbij de oudste eitjes werden gebruikt om te versieren. Lees meer over de oorsprong van paaseieren.

Gekleurde paaseieren

Fraai gekleurde harde eieren horen bij het paasontbijt. Wij doen dat met pakjes verf. In Griekenland zijn de eieren met Pasen rood. En in Oost-Europa worden ze vaak zeer kunstzinnig beschilderd.

eieren Horeca België

Paaseieren kan je op vele manieren versieren. Bijvoorbeeld door het ei te beschilderen met verf. Soms worden bepaalde delen afgeplakt en krijgen daardoor geen (of een andere) kleur. Dit kan met behulp van was of andere materialen zoals papier, touw of bladeren. Een andere manier van versieren is beplakken met bijvoorbeeld stro.

Daarnaast komen paaseieren voor die voor het versieren zijn uitgeblazen. Een soort versiering is perforeren van de schaal, het komt ook voor dat er geborduurd wordt met behulp van de perforaties.

En chocolade paaseitjes? Daar schreven we al eens over.

Eierbereidingen

Eitjes kunnen op verschillende manieren worden bereid. En ze kennen verschillende gebruiksmomenten en toepassingen. Bij het ontbijt, als lunchgerecht, als snack, bij buffetten en in hors d’oeuvres. We rekenen eieren in een menu tot de warme voorgerechten of als tussengerecht. Bewaren van verse eitjes kan, met de punt naar beneden, gedurende drie weken in het minst koude gedeelte van de koelkast. Variaties van eierbereidingen zijn: oeufs à la coque (zachtgekookt), oeufs mollets (halfhard gekookt), oeufs durs (hard gekookt), oeufs pochés (gepocheerd), oeufs brouillés (roereieren), oeufs en cocotte, oeufs frits (gefrituurd), oeufs sur le plat (spiegeleieren), oeufs moulés (gevormde eieren) en omelettes (omeletten).

Yakiniku horeca belgië eieren
Gesponsord

Professionele recepten met eieren

Op het Net vinden we heel wat recepten met eieren. Maar via deze site ontdek je ongetwijfeld benamingen en recepten waarvan je nog nooit hebt gehoord.

Gelegenheidsbloggers gezocht

Heb jij ook een interessant artikel dat je hier in de kolommen wilt zien gedeeld? Neem dan met ons contact voor de voorwaarden.


Bronnen: Gastropedia, Wikipedia

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>