Gazpacho met brochette van groentjes

Horeca Belgie rita GAZPACHO groenten

Gazpacho met brochette van groentjes

Iedere week stelt Lady Chef 1993 Rita Buysens u hier een gemakkelijk te bereiden gerecht met lekker veel groenten voor. Zoals deze week een gazpacho met brochette van zomergroentjes.

Gazpacho

Gazpacho is een Spaans (voor)gerecht. Het is een koude soep van rauwe groenten en kruiden, meestal met tomaat, en in de originele versie beslist zonder vlees of bouillon. Deze soep wordt niet verwarmd maar behoort ijskoud gegeten te worden.
Gazpacho stilt de honger, lest de dorst en voorziet het lichaam van de nodige vitamines en zout. Het gerecht wordt zowel als voorgerecht, hoofdgerecht, tapa of als tussendoortje gegeten.

Naam

De benaming gazpacho is mogelijk afkomstig van het Latijnse woord caspa wat staat voor restje of kleinigheid. Een andere theorie is dat het woord is afgeleid van het eveneens Latijnse woord gazofiliacum wat zoiets als Schatgraven in een kerk betekent.

Herkomst

De herkomst van het gerecht is niet helemaal duidelijk. Een theorie is dat het gebaseerd is op een Romeins gerecht met azijn. Een andere theorie is dat de Moren een gerecht met water, knoflook, olijfolie en brood introduceerden en dat gazpacho hierop doorontwikkeld is. Maar mogelijk maakten Spaanse herders al voor het begin van de jaartelling een soort gazpacho.

Evolutie in het receptuur

Oorspronkelijk werden alle ingrediënten, met uitzondering van het zout en de croutons, fijngesneden, gemengd en gepureerd met een vijzel maar tegenwoordig wordt meestal de blender gebruikt. Eventueel wordt het mengsel daarna gezeefd. Een deel van de ingrediënten wordt vaak alleen gesneden en er soms apart bij geserveerd zodat ieder ze naar eigen smaak kan toevoegen. Eigenlijk kunnen allerlei ingrediënten in de gazpacho verwerkt worden zolang het bindmiddel, de wijnazijn en olijfolie, maar van goede kwaliteit zijn.

Gazpacho is na verloop van tijd een belangrijk onderdeel geworden van de Andalusische keuken, met name rond de steden Córdoba en Sevilla. Pas in de 19e eeuw werd het gebruikelijk om tomaten toe te voegen en dit werd ook het internationale gebruik. Vandaar dat een gazpacho die buiten Spanje wordt geserveerd bijna altijd rood is.

Recept van Rita

Ingrediënten

voor de gazpacho: ½ komkommer, 2 tomaten, ½ ui, ½ rode peper, 1 teentje look, 2 sneetjes brood, ½ liter water of groentebouillon, 1 eetlepel rode wijnazijn, 2 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel tomatenpuree, snuifje suiker, zwarte peper en zout.

blender gazpachoper brochette: stukjes komkommer, stukjes rode paprika, meerkleurige kerstomaten, enkele blaadjes basilicum.

Bereiding:

 1. Schil de komkommer.
 2. Pel de ui en de look.
 3. Emondeer de tomaten en verwijder de zaadjes.
 4. Schil de rode peper en verwijder de zaadjes.
 5. Snij de korsten van het brood.
 6. Hak alle ingrediënten grof en mix dan in de blender.
 7. Voeg tijdens het mixen in 3 keer het water of de groentebouillon bij.
 8. Los de tomatenpuree op in de azijn en voeg samen met de suiker toe.
 9. Spijs met de peper en het zout.
 10. Voeg de olijfolie straalsgewijze al mixend toe.
 11. Plaats de gazpacho minimum 2 uur in de frigo want de soep moet ijskoud opgediend worden.
 12. Stel de brochettes samen met de groentjes en de basilicum.

Lady Chef 1993 Rita Buysens groentenSinds 1991 organiseert Green Seed samen met Culinaire Ambiance de verkiezing van de “Lady Chef of the Year”.

In 1993 werd Rita Buysens, toen cheffe van restaurant Bel Air, in Koksijde uitverkoren.

Klik HIER voor meer recepten met groenten van Lady Chef Rita.