Custom Text

Deel dit bericht

Alle nieuws / Tips & tricks

De gastronomische toekomst is aan de flexitariër

Horeca België flexitarier

De tijd dat groenten in de gastronomie louter ter decoratie of bordvulling dienden, is definitief verleden tijd. Heel wat chefs, met en zonder sterren in de Michelin of punten in de Gault&Millau pleiten voor een keuken met meer groenten. Maar ze willen het eten van dierlijke producten wel niet afschaffen. Deze nieuwe generatie chefs – flink aangemoedigd door de groentechef Frank Fol – plaatst groenten op gelijke hoogte met vlees en vis. En creëert hiermee een hoogstaande keuken voor de flexitariër.  

Nieuwe generatie chefs

Plantaardige restaurants of groenterestaurants rijzen als paddenstoelen uit de grond. De extra inspanningen van deze nieuwe generatie Belgische chefs loont de moeite. Maar liefst eenentwintig Belgische restaurants wisten een plekje te verdienen in de top honderd beste groenterestaurants van 2018. En het tweede beste groenterestaurant ter wereld ligt in België. Begin mei 2018 wist chef Michael Vrijmoed met zijn tweesterrenzaak de zilveren medaille binnen te halen op de We’re Smart World Day, een initiatief van Frank Fol waarbij organisaties worden samengebracht die gezond en duurzaam bezig zijn. En niet alleen in de horeca of voedingssector.

Horeca Belgie Frank Fol flexitariër

Frank Fol

Al dertig jaar zoekt Frank Fol naar manieren om mensen meer groenten te doen eten. In zijn sterrenzaak Sire Pynnock te Leuven serveerde hij jarenlang creatieve groentegerechten. En via allerlei workshops en coachings probeert hij nu collega’s te inspireren om hetzelfde te doen. Frank helpt de collega’s om een betere balans op hun borden te vinden. En daarbij wordt vlees en vis bewust niet uit het menu geweerd.

Met zijn organisatie probeert Frank Fol ook elk jaar nieuwe ambassadeurs te creëren. Want alleen kan je wel staan roepen, maar het gaat sneller als er meer stemmen zijn, schreef hij me nog enkele dagen geleden via een Facebookbericht. Ook Seppe Nobels is nu zo’n ambassadeur.

Flexitariër

Flexi-wat? Er is best een grote kans dat je al een tijdje flexitariër bent zonder het te weten. Maar liefst 44 procent van de Belgen eet bovendien nu minder vlees dan een jaar geleden, zo bleek uit een recente studie.

Eet jij minstens eens per week geen vlees, vis, vleeswaren of vleessnacks? Dan ben ook jij flexitariër! Flexitariërs laten het vlees af en toe staan. Niet alleen bij de avondmaaltijd, maar ook tussendoor! Sommigen zijn flexitariër zonder het te beseffen, maar voor steeds meer mensen is het een bewuste keuze. Wil je weten wanneer je jezelf een flexitariër kan noemen? Lees het hier!

Waarom flexitariër worden?

Er zijn veel verschillende redenen om flexitariër te worden. Kiezen voor minder vlees en vis is beter voor je gezondheid, dierenwelzijn en voor het milieu. Bovendien draagt het bij aan een eerlijke verdeling van het voedsel in de wereld. En natuurlijk is het lekker en leuk om te variëren met je weekmenu.

Ook Horeca België helpt een handje

Horeca België wil flexitariërs graag een handje helpen in hun zoektocht naar lekkere en gevarieerde groentebereidingen. Iedere week stelt Lady Chef Rita Buysens in deze blog een gemakkelijk recept met groenten voor.

Bronnen en foto’s: Weekend Knack, Natuur en Milieu, Pixaby, We’re Smart World

Deel dit bericht

1 reactie

  1. Top artikel

    Reply

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>