Custom Text

Deel dit bericht

Alle nieuws / Starters

Franchise: garantie op succes?

franchise Horeca België

Ik wil mijn eigen horecazaak starten! Wat is het gat in de markt? Wat zijn mijn opties? Hoe begin ik eraan? Is franchise een optie? We nemen even de inzichten van franchise-expert Nick Boury in Knack over omtrent de keuze voor een franchise bij ondernemerschap.

Hoeveel zelfstandigheid als franchisenemer?

In een traditioneel franchiseconcept ben je gebonden aan een aantal spelregels en creatieve beperkingen. In die zin is het niet voor iedereen weggelegd. Anderzijds beschik je wel over de nodige zelfstandigheid omdat je volledig zelf je verkooppunt en rechtspersoon beheert. Ook de omzet en financiën, het personeelsbeleid, de lokale marketing … vallen onder jouw verantwoordelijkheid als nemer van een franchise. Je runt dus een onderneming zoals een klassieke handelaar dat doet. Alleen ben je gebonden aan de regels van het concept. Je moet de diensten en producten volgen, de huisstijl… De bottom-line blijft wel dat je een zelfstandige bent, met veel zelfstandigheid.

Waarom is franchise een goede vorm van ondernemerschap?

De belangrijkste troef is dat je in een bewezen concept stapt. Je gaat dus geen onbestemd avontuur tegemoet want de formule heeft zichzelf al op verschillende locaties succesvol getoond. Vanaf dag één kan je optimaal aan de slag gaan. En je bijgevolg volledig focussen op het operationele aspect. Je staat er bovendien niet alleen voor. Je krijgt advies en ondersteuning van je franchisegever. Bijvoorbeeld in de domeinen waar je minder thuis bent. Ook wordt er heel wat voor jou gedaan. Zoals onder andere het maken van foto’s, slogans, campagne, drukken en verdelen van reclamefolders,… Ten slotte is er ook de aankoopkracht. Door groepsaankopen te doen, krijg je flinke kortingen.

Bagel Corner: een opportuniteit om je eigen trendy fastfoodrestaurant op te starten.

Verlaagt de drempel om als franchisenemer aan de slag te gaan, nu er niet langer een diploma bedrijfsbeheer nodig is?

“Zeker en vast”, zegt Boury. “Alleen is het dan voor de franchisegever extra belangrijk om te focussen op de vereiste competenties van de franchisenemer.” Zo blijft het als zelfstandige wel de bedoeling dat je je eigen bedrijfsbeheer volgt. Om nog maar te zwijgen van de technische componenten van het concept. Want uiteindelijk run je wel een onderneming. Gelukkig worden voor franchisenemers altijd de nodige opleidingen voorzien. Zowel voor aanvang als tijdens het runnen van de franchise. Bijvoorbeeld over nieuwe producten en diensten. Zo kan je het concept uitbaten zoals het is bedoeld.

Bron: Knack, Franchise.be

Deel dit bericht

Hallo, ik ben Yasmine Gerard en zelfstandige Social Media Community & Communication Manager voor horecazaken en horeca-gerelateerde bedrijven zoals Horeca België. Wenst u de online communicatie van uw zaak of merk te vergroten? Heeft u hiervoor (een beetje) ondersteuning nodig? Aarzel niet om me om hulp te vragen.

1 reactie

  1. Interessant hoor Yasmine

    Reply

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Horeca België is het platform voor horeca-uitbaters, horecaleveranciers, horecamedewerkers, en voor iedereen die de horeca een warm hart toedraagt.

REGISTREER JE GRATIS

en ontvang naast alle nieuws van, door en met passie voor de horeca, 10 punten als welkomstgeschenk in het getrouwheidsprogramma.