Custom Text
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Mosselen: het zwarte goud

juli 7 @ 08:00 - juli 21 @ 17:00

Horeca België Mosselen

Mmm… mosselen! Laat die zwarte, gele en rode mosselpotten maar komen. Wist je dat mosselen naast ongelooflijk lekker ook nog verbazingwekkend gezond zijn? Gedurende de campagne ‘Mosselen: het zwarte goud’ van 7 tot 21 juli 2019 zetten we de mosselrestaurants in de kijker. Serveer jij ook mosselen in je restaurant? Dan kan je meedoen met de campagne. Klik hier voor meer info en om online in te schrijven. Ondertussen vertellen we je wat over het zwarte goud.

De kweek

De mossel is een van de algemeenste diersoorten aan de Nederlandse en Belgische kust. In Nederland komen kweekmosselen voor in de Oosterschelde en de Waddenzee, waarbij op dit moment de Waddenzee de grootste producent is.

Bij de Zeeuwse mosselen spreken we meestal van een bodemcultuur. Maar er zijn nog drie andere soorten Zeeuwse Mosselen. We hebben ze hier geklasseerd volgens de start van het seizoen.

  • Hangcultuur mosselen uit de Oosterschelde

Het seizoen van deze Zeeuwse mosselen start halfweg mei en geven het startsein van het mosselseizoen. Deze prachtige mosselen worden aan lange touwen bovenin de waterkolom gekweekt. En zijn door deze manier van groeien eerder rijp voor consumptie. Voor velen is dit tevens de start van het Zeeuwse mosselseizoen.

  • Geïmporteerde Zeeuwse mosselen

Het seizoen van deze mosselen start vanaf half juni. De geïmporteerde Zeeuwse mosselen is een verhaal op zich. Deze mosselen worden opgevist worden in het buitenland, vooral dan Duitsland. Ze worden getransporteerd naar Nederland om daar te ‘verwateren’ en te worden verpakt. Deze mosselen worden ook verkocht als ‘Zeeuwse mosselen, wat door de mosselboeren niet echt wordt geapprecieerd.

  • Bodemcultuur-mosselen uit de monding van de Oosterschelde

Het seizoen van de Zeeuwse mosselen uit de monding van de Oosterschelde startte dit jaar eind juni. De mosselen uit de monding van de Oosterschelde volgen normaliter een maandje later dan de hangcultuurmosselen. Adri & Zoon verkoopt bodemcultuur-mosselen die op percelen in de monding van de Oosterschelde tegen de stormvloedkering groeien. De unieke ligging van deze percelen op het snijvlak van de Noordzee en Oosterschelde zorgt ervoor dat deze bodemcultuur mosselen eerder volgroeid zijn.

  • Bodemcultuur-mosselen uit de Oosterschelde

Voor de mosselen uit de Oosterschelde duurde het dit jaar tot 1 augustus vooraleer we die op ons bord konden scheppen. Bodemcultuur-mosselen worden op de bodem gekweekt. En als tussenstap verblijven deze mosselen in een ‘verwaterperceel’. Dit verblijf in zuiver zeewater duurt ongeveer een week en is bedoeld om het zand af te spoelen.

Zeker Zeeuws

De betrokkenheid bij de eigen streek en de vraag naar duurzaam geproduceerde producten neemt toe. Zeker Zeeuws® streekproduct staat voor kwaliteitsproducten uit zee en van het land met een gegarandeerde herkomst.

Producten met het streekkeurmerk Zeker Zeeuws® streekproduct zijn geteeld, gekweekt en geproduceerd door Zeeuwse ondernemers die echte smaak, zuiverheid en kwaliteit hoog in het vaandel hebben staan.

Verschillende klassen

Mosselen worden onderverdeeld in klassen. En elke mosselhandelaar is verplicht om zich daaraan te houden. Deze indeling is gebaseerd op het aantal mosselschelpen per kilo. De regel daarbij is: hoe groter de schelp, hoe meer mosselvlees, en hoe minder schelpen in één kilo. In volgorde van kwaliteit ziet het rijtje er als volgt uit:

  • Goudmerk: 37 tot 44 stuks per kilo
  • Jumbo: 45 tot 55 stuks per kilo
  • Imperial: 48 tot 58 stuks per kilo
  • Super: 60 tot 70 stuks per kilo
  • Extra: meer dan 70 stuks per kilo

Goed voor de lijn

Mosselen bevatten bijna geen vet. Als je het dus over je hart kunt krijgen om onze lekker Belgische frietjes te vervangen door een portie gezonde groentjes dan zit je meer dan goed!
Ze zitten ook boordevol eiwitten. En dat zijn nu net dé essentiële bouwstenen van het lichaam. Mosselen zijn niet slecht voor de cholesterol en naast de de eiwitten bevat een mossel ook heel wat mineralen, vitamines, kalk, jodium en fosfor. Wat denk je? Scheppen we de borden nog eens vol?

Meedoen met de campagne?

Meedoen met de campagne van Horeca België? Klik hier voor meer info en om online in te schrijven.


Bronnen: Erwin Bastemeijer, Adri&Zoon, Viswijzer

 

Gegevens

Begin:
juli 7 @ 08:00
Einde:
juli 21 @ 17:00
Evenement Tags:
,