Custom Text

Deel dit bericht

Alle nieuws / Featured News / Horeca / Restaurants / Tips & tricks

Europees verbod op plastic wegwerpartikelen vanaf 3 juli van kracht

verbod plastic

Op 27 maart 2019 nam het Europees Parlement een nieuwe wet aan waarin producten gemaakt van wegwerpplastic werden verboden. Deze nieuwe regelgeving gaat vanaf 3 juli 2021 van kracht.

Het verbod geldt voor plastic bestek (vorken, messen, lepels, chopsticks), borden, rietjes, roerstaafjes, ballonstokjes, wattenstaafjes, van EPS schuim gemaakte bekers en voedsel- en drankverpakkingen en alle producten die gemaakt zijn van oxo-degradeerbaar plastic.

De wet houdt een strengere toepassing in van het principe waarbij de vervuiler betaalt.

Corona heeft ervoor gezorgd dat wegwerpproducten weer populair werden. Door de sluiting van de horeca was de consument aangewezen op afhaal- of bestel maaltijden en -dranken en hierbij werd uiteraard vaak gebruik gemaakt van wegwerpverpakkingen. Ook qua hygiëne zijn wegwerpproducten veel interessanter.

Hoewel de horeca al enkele weken niet geheel meer afhankelijk is van afhaal-of bestel maaltijden maken sommige horecazaken nog steeds gebruik van wegwerpproducten en/of -verpakkingen.

Heel interessant dus om even na te gaan wat nu precies wel en niet meer mag.

Bestek

Herinnert u zich nog die grote puntzak frietjes met mayonaise met inbegrip van een felgekleurd plastic vorkje? Wat kon zo’n puntzak frietjes smaken! Helaas, het zullen smakelijke herinneringen blijven want plastic vorkjes mogen vanaf nu niet meer geproduceerd (en dus ook niet meer gebruikt) worden. Ook suiker door een schuimende kopje cappuccino roeren met een traditioneel plastic roerstaafje zal vanaf 3 juli niet meer kunnen.

Voor bestek zijn diverse alternatieven te verkrijgen, bijvoorbeeld van biologisch afbreekbaar plastic of PLA. PLA staat voor polylactic acid. Het wordt vervaardigd uit 100% hernieuwbare bronnen. Het wordt verkregen door vergisting van zetmeel uit bijvoorbeeld maïs of suikerriet. PLA is goed bestand tegen vet en voorkomt verlies van smaak en aroma. PLA is bestand tegen temperaturen van 0°C tot +40°C.

Het meest duurzame alternatief is echter hout. Hierbij is het wel belangrijk dat u let op het FSC-certificaat. Dat betekent dat er geen bomen in het regenwoud zijn gekapt voor de productie van het bestek, maar dat ze zijn gemaakt van speciaal daarvoor gekweekte bomen binnen verantwoord bosbeheer.

Piepschuim bakjes en bekers

Het verbod geldt ook voor voedselverpakkingen gemaakt van piepschuim (geëxpandeerd polystyreen), zoals doosje voor maaltijden die bereid zijn voor onmiddellijke consumptie.

Ook drankverpakkingen en drinkbekers gemaakt van geëxpandeerd polystyreen, voor bijvoorbeeld warme en koude dranken, vallen onder de nieuwe wetgeving.

Als alternatief kunt u gebruik maken van duurzame materialen die gemaakt zijn van FSC-gecertificeerd karton. Ook verpakkingen van bagasse, het vezelachtige afval nadat het sap uit de stengels van suikerriet werd geperst, kan een duurzaam alternatief zijn. Bagasse is heel stevig (ook bij het gebruik van bijvoorbeeld warme sauzen) en heeft geen bijsmaak. Een ander voordeel van bagasse is dat dit biologisch afbreekbaar is en dat mensen deze thuis gewoon bij het gft-aval kunnen gooien.

Rietjes

Herinnert u zich de witte plastic rietjes met blauwe of roze streepjes of de vrolijke fluorescerende

rietjes nog? Deze zijn eigenlijk al langer uit het straatbeeld verdwenen en werden vervangen door rietjes gemaakt van inox, siliconen, papier, karton, bamboe, bagasse.

Rietjes uit inox of silicone geven een drink beleving die je kunt vergelijken met deze van de eerder vernoemde plastic rietjes. Probleem is dat deze keer op keer grondig moeten gereinigd worden. En wie wil er nu in coronatijden een frisse cocktail drinken met een herbruikbaar rietje?

Voor wegwerp rietjes is papier, karton, bagasse of bamboe het beste alternatief. Er zijn echter ook eetbare rietjes op de markt, gemaakt van suiker, water en gelatine. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende smaken en zijn ongeveer 10 tot 30 minuten geschikt voor koude dranken. Helemaal geen afval meer want deze kan de consument na gebruik gewoon opeten.

De kostprijs voor uw horecazaak

Voor het milieu is het gebruik van duurzame producten een goede zaak. Voor uw horecazaak zit hier echter een extra kostenplaatje aan vast. Het is uiteraard niet de bedoeling dat u als horecaondernemer uw winsten ziet afnemen door het gebruik van milieuvriendelijker producten.

Enkele tips om dat te voorkomen:

Bereken de kosten door

Verwerk de hogere prijs van duurzame verpakkingen in uw productprijzen.

Vindt u het lastig om dit nu zo meteen te doen, wacht dan tot u uw algemene prijzen aanpast, maar hou zeker rekening met de hogere prijs van deze duurzame producten.

Informeer uw klanten

Heeft u uw prijzen aangepast dan zullen vooral uw vaste klanten dit meteen merken. Leg hen uit wat achter de hogere prijzen zit en waarom u deze beslissing hebt genomen.

Vandaag de dag is ook de consument zich bewuster geworden van het milieu en de kans is groot dat uw klanten zullen begrijpen dat ze hiermee hun steentje bijdragen aan een milieuvriendelijker omgeving.

Koop verpakkingen aan in grotere hoeveelheden

Gebruik maken van duurzame materialen is een trend die niet zal verdwijnen. Integendeel, ook in de toekomst zal deze trend verder gezet worden en misschien nog wel uitbreiden.

Wilt u besparen op de aankoop van duurzame producten, dan kunt u deze in grotere hoeveelheden aankopen zodat u van extra hoeveelheidskortingen kunt genieten.

Blijf op de hoogte

Wenst u uw huidige situatie te bespreken of heeft u vragen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op.

Vriendelijke groeten,

Gino Vermeulen

Deel dit bericht

De laatste jaren profileer ik me als horeca consultant. Niet toevallig, want ik ken de sector door en door. Ik werkte vroeger bij gerenommeerde restaurants in België en Frankrijk. Daarna richtte ik zelf horecazaken op. Nu begeleid ik horecaprojecten en geef ik advies aan horecazaken. Niets is leerrijker dan de praktijk. Met meer dan 25 jaar ervaring in elk onderdeel van het vak, kan ik mij als consultant inleven in elk aspect en een meerwaarde betekenen binnen uw bedrijf.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>