Custom Text

Deel dit bericht

Alle nieuws / In de kijker / Uncategorized

Een ijskoffie is lekker en altijd verfrissend

Horeca België Nederland ijskoffie

Op een warme dag is koffie vaak niet het eerste waar je gasten zin in hebben. Mochten ze toch behoefte hebben aan een beetje cafeïne, dan kan je hen een ijskoffie voorzetten. Je speelt er alvast mee in op de wensen van de Millennials. Maar hoe maak je nu gezonde ijskoffie? En dit zonder al te veel werk!

Koffie

Opgemerkt door Ethiopische herders en verspreid over de wereld door Arabische handelaren heeft koffie zichzelf geliefd en onmisbaar gemaakt over de hele wereld. Vanaf het begin van de zeventiende eeuw werd het toen nog exotische en exclusieve drankje ook populair in de Lage Landen. Tegenwoordig is koffie niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven.

IJskoffie

De populaire ijskoffie is tien jaar geleden over komen waaien uit Amerika. Tijdens warme dagen wordt deze verkoelende koffiedrank veel gedronken. De geschiedenis van koude koffie gaat echter veel verder terug. In Kyoto, Japan, werd rond 1600 al koude koffie gezet. De gezoete vorm van ijskoffie die we tegenwoordig kennen, is afkomstig uit Algerije. Hier leerden Franse koloniale troepen rond 1840 café mazagran kennen, vernoemd naar het nabijgelegen fort Mazargan. De soldaten kregen koffiesiroop met water geserveerd “café mazargan”, geschonken in lange glazen. Deze koude drank zorgde voor welkome verkoeling in het hete Algerije. De soldaten namen de ijskoffie mee terug naar de cafés van Parijs, waar koffie geserveerd in lange glazen nog steeds bekend staat als café mazargan.

Perfecte combinatie

Eén van de heerlijkste alternatieven voor koffieliefhebbers in de zomer is en blijft ijskoffie. Het is een perfecte combinatie voor mensen die een cafeïneverslaving hebben en graag iets fris drinken op warme dagen. Maar is zo’n koude latte of frappuccino eigenlijk wel gezond? Wij hopen stiekem van wel, maar zochten het toch even op.
Volgens het Health Magazine zouden wij ons geen zorgen moeten maken om koude koffie. Koude koffie zou zelfs beter zijn voor jouw spijsvertering. “IJskoffie is minder zuur dan gewone koffie. Dit betekent dat mensen met een gevoelige maag beter tegen ijskoffie dan een gewone warme koffie kunnen,” zegt Joan Salge Blake, auteur van Nutrition & You.

ijskoffie horeca belgië nederland

Gevoelig voor cafeïne?

Als je gevoelig bent voor cafeïne, zou een koude mix met cafeïne het je lastig kunnen maken. En als je later op een dag zo’n drankje drinkt, zou het kunnen dat je moeilijker in slaap valt. Een ijskoffie zit vaak ook in een grotere glazen of bekers dan een gewone koffie. Ook hierdoor kan je meer cafeïne binnenkrijgen dan als je een gewone koffie drinkt.
Maar volgens professor Hu is meer cafeïne niet altijd even slecht: “Sommige voordelen van koffie lijken gekoppeld te zijn aan het cafeïnegehalte, zoals de effecten op de cognitieve functie. En het verminderde risico op neurodegeneratieve ziekten zoals Parkinson’s.” Maak je dus geen zorgen bij het drinken van een ijskoffie.

Hoe een ijskoffie maken?

Het maken van ijskoffie is heel simpel. Laat versgezette koffie eerst helemaal afkoelen in de koelkast. Maar dit hoeft niet perse. Als je voldoende ijsklontjes toevoegt dan koelt de koffie voldoende af. Gebruik wel sterke koffie. Door de ijskontjes wordt de koffie namelijk iets milder van smaak. Je kan naar wens suiker toevoegen. Uiteraard kan je kokosbloesemsuiker gebruiken of een andere suikervervanger. Als je er ook melk aan toevoegt dan is dit eigenlijk meer een ‘iced latte’.

Klik hier voor een recept uit Pauline’s Keuken.

Millennials

IJskoffie behoort ook tot de producten met een achterliggend verhaal, die aansluit op de wensen van de Millennials. En waarop er een mooie winst kan worden gemaakt.

Gelegenheidsbloggers gezocht

Heb jij ook een interessant artikel voor de ondernemer dat je hier in de kolommen wilt zien gedeeld? Neem dan met ons contact voor de voorwaarden.

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>