Custom Text

Deel dit bericht

Alle nieuws / In de kijker

Horecasector ondervindt weinig negatieve gevolgen van een sombere consument

Horeca België horecasector

Volgens Guidea was er in het afgelopen kwartaal ondanks een deuk in het vertrouwen een mooie omzetgroei in de horeca. Hoewel de stopzettingen hoge aantallen bereikten, werd dit gecompenseerd door de oprichtingen. En de horecasector zou momenteel weinig negatieve gevolgen ondervinden van een sombere consument.

Horecasector doet het goed

Dat de horecasector het goed doet staat alvast te lezen in het kwartaaloverzicht van Guidea. De horeca zou momenteel weinig negatieve gevolgen van een sombere consument ondervinden. De Vlaamse horeca sluit 2018 zelfs af met een omzetgroei van 6%. Dit is de hoogste groei in anderhalf jaar tijd. Deze goede prestatie is te danken aan de catering en de eet- en drinkgelegenheden. De hotels zien wel hun omzetgroei vertragen na een sterk jaarbegin.
Die hogere omzet is nochtans niet toe te wijzen aan hogere prijzen want voor het tweede kwartaal op rij stijgen de prijzen in de horeca minder snel dan gemiddeld. En dat is van 2012 geleden.

Aantal bedrijven in de horeca

In het eerste kwartaal van 2019 waren er 35.410 horecaondernemingen, ruim 900 meer dan een jaar geleden. Er was vooral een sterke toename van het aantal cateraars, eetgelegenheden en hotels. De drinkgelegenheden waren het gevoeligst voor faillissementen. En dit terwijl de oprichtingen kwartaal na kwartaal verder dalen. Het aantal drinkgelegenheden is zelfs met 529 gedaald ten opzichte van vorig jaar.

Minder dynamische arbeidsmarkt

Niettegenstaande wat we allemaal kunnen lezen op Net, daalde het aantal horecavacatures voor het tweede kwartaal op rij met 2%. De groei van de werkgelegenheid vertraagt wat, maar blijft hoger dan gemiddeld. Opvallend is dat de loonkosten per gewerkt uur voor het eerst dalen in de horeca. En dit met een bescheiden 0,4%. Dit staat in contrast met de 1,8% stijging van de loonkosten in de private sector. Indien dit doorzet, geeft dit meer zuurstof aan de horecasector.

Data Meets Hospitality DMH19 Horeca België
Leer data uit je bedrijf te analyseren en in te zetten voor meer omzet

Download het laatste kwartaaloverzicht van de Vlaamse horecasector.


Heb jij ook nieuws?

Heb jij ook nieuws om hier te delen op de site? Stuur ons alle info en een leuke foto of filmpje. We plannen een gratis artikeltje in zoals dit kwartaaloverzicht van de Vlaamse horecasector. Wil je meer zichtbaarheid? Bekijk de advertentiemogelijkheden.


Bron: Guidea

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>