Custom Text

Deel dit bericht

Alle nieuws / Chef's / Culinair / Horeca / Restaurants / Tips & tricks

De heropening van uw keuken

economische steunmaatregelen

Sedert 8 mei mochten we onze terrasdeuren weer openen. Het weer zat helaas niet altijd mee maar toch genoten veel gasten van hun kleine herwonnen vrijheid.

Misschien heeft uw horecazaak ook tijdens de sluitingsperiode afhaal- of bezorgmaaltijden aangeboden. Misschien heeft u gewacht tot 8 mei vooraleer u uw keuken weer opende. Misschien biedt u op dit ogenblik alleen maar dranken aan in afwachting van een volledige heropening en moet u uw keuken nog opstarten.

Hoe u dit het beste kunt doen en waar u zeker rekening moet mee houden komt u in deze blog te weten.

Check alle apparatuur grondig

Heeft u uw apparaten langere tijd niet of minder gebruikt is het echt geen overbodige luxe om deze te checken. Ik denk hierbij vooral aan keukenapparatuur zoals ovens, vaatwasmachines, koffiemachines, koelkasten en diepvriezers, mixers, enz…. Het zal u maar overkomen dat tijdens een drukke shift uw vaatmachine het laat afweten … Zijn uw apparaten aan een grondige onderhoudsbeurt toe, stel dit dan zeker niet uit.

Terwijl u uw keukenapparatuur checkt, besteed dan ook even aandacht aan andere toestellen. Is uw kassasysteem up-to-date? Doen uw zonneschermen het nog? Werkt de terrasverwarming optimaal? Hoe zit het met uw muziekinstallatie?

Door alle apparatuur tijdig te checken voorkomt u onaangename verrassingen maar voorkomt u ook dat techniekers geen tijd meer hebben om te komen. Uw horecazaak is vast niet de enige die herstellers of onderhoudstechniekers nodig heeft.

Maak uw keuken volledig coronaproof

Geef uw keuken voor deze weer operationeel wordt een grondige en volledige schoonmaakbeurt. Vergeet niet om het werkblad, de kranen, het keukengerei, de kasten en alle toestellen onder handen te nemen. Dit kan met een reinigingsmiddel en heet water en sommige zaken kunt u ook met ontsmettingsmiddelen schoonmaken.

Denk bij het schoonmaken van uw keuken ook aan de waterleidingen. Als uw kranen al een aantal maanden niet meer hebben open gestaan is het belangrijk om het water een aantal minuten voor gebruik te laten stromen. Vergeet vooral ook het onderhoud van toestellen zoals boilers, waterontharders, enz… niet.

Een doeltreffend ventilatiesysteem

Als de horeca op 9 juni inderdaad ook de binnendeuren weer mag openen zal ventilatie een heel belangrijk aandachtspunt zijn, niet alleen in uw horecazaak zelf maar ook in uw keuken.

Het coronavirus verspreidt zich onder meer via aerosolen die vrijkomen als we ademen, spreken, hoesten of niezen. In slecht verluchte binnenruimtes kunnen deze uren blijven hangen, zich opstapelen en zich verspreiden door de ruimte.

Het komt er dus op aan de concentratie van die kleine partikels zo laag mogelijk te houden. Een van de meest doeltreffende manier is ventilatie. U kunt ervoor kiezen om ramen en deuren zoveel mogelijk open te zetten, maar u kunt ook gebruik maken van speciale ventilatiesystemen. Informeer u hierover tijdig, want de vraag naar dergelijke systemen zal groot zijn.

In dit opzicht wil ik u nog even meegeven wat de regels omtrent ventilatie precies zijn.

In de lucht in binnenruimtes – dus ook in uw keuken – mogen maximaal 900 CO2 deeltjes per miljoen aanwezig zijn. De luchtkwaliteit moet voor iedereen zichtbaar gemaakt worden met een CO2 meter. Is het aantal CO2 deeltjes hoger (tussen 900 en 1200) dan moet u stappen ondernemen om dit aantal te verlagen. Dit kan door ramen of deuren op te zetten of met een luchtventilatiesysteem. Een CO2-concentratie boven 1200 wordt beschouwd als onaanvaardbaar.

Deze normen zijn niet alleen belangrijk voor de gezondheid van uw medewerkers en uw klanten, maar er is nog een belangrijke reden waarom u hier zeker rekening moet mee houden. Volgens het coronacommissariaat zullen hierop strenge controles uitgeoefend worden.

Meer weten?

Wilt u meer weten over algemene hygiënische maatregelen in de horeca? Op de website van het FAVV kunt u in dit artikel hierover meer te weten komen. Uiteraard kunt u ook altijd met mij contact opnemen als u hierover vragen heeft.

Blijf op de hoogte

Wilt u nog meer tips, heeft u zelf goede ideeën die u wilt delen of wilt u op de hoogte blijven van alle maatregelen en plannen, sluit u dan zo snel mogelijk aan bij de besloten Facebookgroep Horeca na CORONA! Samen wordt het immers ietsje makkelijker om deze crisis te overwinnen.

Wenst u uw huidige situatie te bespreken of heeft u vragen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op.

Vriendelijke groeten,

Gino Vermeulen

Deel dit bericht

De laatste jaren profileer ik me als horeca consultant. Niet toevallig, want ik ken de sector door en door. Ik werkte vroeger bij gerenommeerde restaurants in België en Frankrijk. Daarna richtte ik zelf horecazaken op. Nu begeleid ik horecaprojecten en geef ik advies aan horecazaken. Niets is leerrijker dan de praktijk. Met meer dan 25 jaar ervaring in elk onderdeel van het vak, kan ik mij als consultant inleven in elk aspect en een meerwaarde betekenen binnen uw bedrijf.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>