Logo icoon horeca belgie huisstijl (11)

5 Tips voor een consistente branding in de horeca

5/5
horeca branding

Een consistente branding is cruciaal voor het succes van horecabedrijven. Het helpt bij het opbouwen van merkherkenning, vertrouwen en loyaliteit onder klanten. Hier zijn zeven tips om een consistente visuele identiteit te creëren en te behouden in de horeca.

1. Creëer een Huisstijlhandboek

Een huisstijlhandboek is een onmisbaar document voor elke horecazaak. Het definieert en beschrijft hoe visuele elementen zoals je logo, afbeeldingen, typografie en meer moeten worden gebruikt. Dit handboek dient als referentie voor iedereen die bijdraagt aan de visuele communicatie van je bedrijf, van grafische ontwerpers tot marketingteams.

Elementen van een huisstijlhandboek:

 • Logo gebruik: Specificeer de juiste en onjuiste manieren om je logo te gebruiken, inclusief grootte, positionering, kleurvariaties en de minimale ruimte rondom het logo.
 • Kleurenpalet: Definieer primaire en secundaire kleuren met de exacte kleurcodes om consistent gebruik van kleuren in alle promotiematerialen te waarborgen.
 • Typografie: Kies één of twee lettertypes die consistent worden gebruikt in alle communicatie. Beschrijf welke stijlen (bijv. vet, cursief) en groottes voor welke doeleinden gebruikt moeten worden.
 • Beeldstijl: Beschrijf het type fotografie of illustraties dat je merk vertegenwoordigt, inclusief stijl, toon en onderwerpen.
 • Grafische elementen: Definieer iconen, patronen of andere grafische elementen die consistent gebruikt moeten worden.

2. Gebruik de Huisstijl in alle Promotiematerialen

Nu je een huisstijlhandboek hebt, is het belangrijk deze te gebruiken. Zorg ervoor dat alle promotiematerialen, van flyers tot visitekaartjes, voldoen aan de richtlijnen van het handboek. Dit zorgt voor een consistente branding en helpt mensen jouw horecazaak te herkennen aan de visuele identiteit. Flyers kunnen een ideale manier zijn om potentiële lokale klanten jouw nieuwe branding te laten zien, Lees in dit blog hoe je dat aanpakt.

3. Gebruik Consistente Typografie

Typografie is een krachtig middel om de toon en persoonlijkheid van je merk over te brengen. Een consistente typografie helpt bij het creëren van een samenhangend beeld. Gebruik Adobe Font voor een ruime keuze aan lettertypes.

Tips voor typografie:

 • Beperkt lettertypegebruik: Gebruik niet te veel verschillende lettertypen. Beperk je tot één of twee hoofdlettertypen, aangevuld met een secundair lettertype indien nodig.
 • Stijl en hiërarchie: Definieer stijlen voor koppen, subkoppen en paragrafen om de leesbaarheid te verbeteren.
 • Toepassing: Gebruik de gedefinieerde typografie consistent in alle communicatie-uitingen, zowel online als offline.

4. Ontwikkel een Unieke Beeldstijl

Beelden zijn een krachtig communicatiemiddel. Een consistente beeldstijl helpt bij het versterken van je branding en maakt je content herkenbaar.

Tips voor beeldstijl:

 • Fotografie richtlijnen: Definieer de stijl van fotografie die bij je merk past, inclusief kleurtoon, compositie, belichting en onderwerpen.
 • Stockfoto’s vs. eigen foto’s: Gebruik indien mogelijk eigen foto’s om authenticiteit te waarborgen. Als je stockfoto’s gebruikt, zorg er dan voor dat ze consistent zijn met je merkrichtlijnen.
 • Illustraties en iconen: Zorg ervoor dat illustraties en iconen qua stijl en kleur overeenkomen met de rest van je visuele identiteit.

5. Versterk je Branding met het Interieur

Het interieur van je horecazaak speelt een cruciale rol in de algehele beleving van je klanten. Een consistent en goed doordacht interieurontwerp kan de branding versterken en bijdragen aan een onvergetelijke ervaring. Lees dit blog als je het interieur van je horecazaak wilt verbeteren.

Elementen van interieurontwerp:

 • Kleurenschema’s: Zorg ervoor dat de kleuren van het interieur overeenkomen met het kleurenpalet in het huisstijlhandboek.
 • Materialen: Kies materialen die passen bij de merkidentiteit en zorgen voor een samenhangende uitstraling.
 • Meubilair en decoratie: Selecteer meubels en decoratiestukken die de visuele identiteit ondersteunen en een aangename sfeer creëren.
 • Verlichting: Gebruik verlichting om de juiste sfeer te creëren en de belangrijkste elementen van het interieur te benadrukken.
 • Lay-out: Ontwerp een logische en aantrekkelijke lay-out die bijdraagt aan de klantbeleving en efficiëntie van de ruimte.

Hulp nodig met het ontwikkelen van de branding van jouw horecazaak? Wij helpen je graag verder! Vraag vrijblijvend een offerte aan en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

MIJN ZAAK ONLINE

Ook een artikel van uw zaak op Horeca België? Of heb je liever dat ons team bij je langskomt voor een persoonlijk bezoek en een leuk gesprek?

Vul dan onderstaand formulier in en wij nemen snel contact met je.

Nieuwe berichten

Onze shop

Meest gelezen

7 Trends voor het ontwerpen van een menukaart in 2024

De menukaart speelt een cruciale rol in de eetervaring van een gast, het optimaliseren hiervan verbeterend niet alleen de ervaring van de gast, maar zorgt ook voor een betere eerste indruk. In dit blog vertellen we je hoe jij je menukaart kan verbeteren met deze 7 menukaart ontwerp trends. 1. Minimale menukaart ontwerp In 2024 geldt: minder is meer. Strakke, eenvoudige ontwerpen met veel witruimte verbeteren de leesbaarheid en geven de menukaart een moderne, elegante uitstraling. Dit soort ontwerpen helpt...

Lees meer