Custom Text

Deel dit bericht

Alle nieuws / In de krant

Beythem-Statie al 3 generaties van dezelfde familie

café horeca belgië

Café Beythem-Statie in Beitem wordt al 130 jaar lang uitgebaat door dezelfde familie. Het enige overgebleven café in de Roeselaarse deelgemeente viert dat met een volledige renovatie van het interieur.

Café Beythem-Statie

Beythem-Statie aan de Ieperseweg in Beitem werd in 1889 opgericht door Bernard Dejonghe en Flavie Cools. In 1957 werd het door zoon Jozef Dejonghe en schoondochter Georgette Verbrugghe overgenomen. En nu is het café opnieuw in handen van Dejonghe-Cools. Dochter Darlin Dejonghe (54) nam in 1986 onder impuls van haar man Johan Cools (57) plaats achter de tapkraan.

Overredingskracht

“Aanvankelijk zag Darlin het niet zitten om het café open te houden”, vertelt Johan Cools aan Steven Leenknegt van Het Nieuwsblad . “We hadden allebei een andere job. Ik was tuinaannemer en spendeerde mijn tijd dus vooral buiten. Maar dat was geen job om tot mijn tachtigste uit te houden. Als cafébaas spendeer je meer tijd binnen, dus leek me dat de geknipte job voor een lange toekomst.

Het kostte wel enige overredingskracht om Darlin te laten meestappen in het verhaal, maar zo blijft het café na 130 jaar wel nog altijd binnen dezelfde familie. Zij bouwden de zaak uit tot een gekende naam in de regio.

Café Beythem-Statie
Horeca België
Foto: Erfgoedbankmidwest
Station van Beitem met daarachter ‘Café Beythem-Statie’ met mensen langs de overweg  tussen hekkens. Circa 1910.

Feestzaal en restaurant

In 1989 werd naast het café een feestzaal voor 300 personen bijgebouwd. Dat veranderde later in een restaurant voor 140 personen. Die zaak werd in 2008 volledig vernieuwd. En is er nog maar plaats voor 50 personen. “Maar op die manier kunnen we alles met eigen familieleden in goede banen leiden”, zegt Cools. “Dat is ook de sterkte van onze zaak: ik sta ermee op en ga ermee slapen. Het is niet alleen ons werk maar tegelijk onze thuis. Als het van mij afhangt, doe ik door tot ik tachtig of negentig jaar ben.”

Nieuw interieur van café en meer streekbieren

Om de 130ste verjaardag van het café te vieren, wordt het interieur van het café na de zomer volledig vernieuwd. “We willen ook meer streekbieren aanbieden”, zegt Darlin Dejonghe. “In de ruime regio zijn er veel kleine brouwers met heel lekkere bieren. Wie weet trekken we zo ook een ander publiek aan. Nu moeten we het vooral hebben van onze vaste klanten.”

Toekomst verzekerd

Intussen staat ook al een vierde en vijfde generatie van de familie klaar. Zo lijkt de toekomst van Beythem-Statie verzekerd. De kinderen van Johan en Darline – Noortje en Ibe – werken immers allebei mee in de zaak. Zoon Jelle lanceerde onlangs de foodtruck Verschil on Wheels. En in 2013 startte de familie ook een zaak met vers vlees en bereide gerechten.

(Her)opening van de zaak in de nabije toekomst?

Plan jij ook een (her)opening van de zaak in de nabije toekomst? Stuur ons alle info en een leuke foto. We plannen een gratis artikeltje in zoals dit. Wil je meer zichtbaarheid? Bekijk de advertentiemogelijkheden.


Bron: Het Nieuwsblad, Erfgoedbankmidwest

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>