Belgisch restaurant Vrijmoed is vierde beste groenterestaurant ter wereld. Spaans restaurant El Invernadero is nieuwe nummer één

5/5
Belgisch restaurant Vrijmoed is vierde beste groenterestaurant ter wereld. Spaans restaurant El Invernadero is nieuwe nummer één

We’re Smart Awards 2024 uitgereikt in Valencia (Spanje)

  • Restaurant El Invernadero (Madrid) is Beste Groenterestaurant ter Wereld
  • Restaurant Vrijmoed (Gent) van Chef Michaël Vrijmoed behoudt viere plaats in wereldranking We’re Smart, Humus X Hortense (Brussel) staat op negende plaats
  • Restaurant Souvenir (Gent) van Chef Vilhjarmur Sigurdarson wint Discovery Award België
  • Chef Begoña Rodrigo (La Salita, Valencia) is Lady Chef of the Year
  • Zestien Belgische restaurants in We’re Smart Top Honderd
  • Onthulling We’re Smart Green Guide 2024 voor Beste Groenterestaurants in Valencia, de Groene Hoofdstad van Europa

Valencia, 10 december 2024 – ​ Het Gentse restaurant Vrijmoed behoudt zijn vierde plek in de wereldtop van beste groenterestaurants. El Invernadero uit Spanje wordt de nieuwe nummer één van de wereld. En restaurant Souvenir ontvangt de Discovery Award België. Dat maakte We’re Smart, de onbetwiste referentie in de culinaire wereld van groenten en fruit, bekend tijdens de jaarlijkse We’re Smart Awards voor beste groenterestaurants. De prijsuitreiking ging dit jaar door in Valencia, de Groene Europese Hoofdstad van 2024. ​ Ook de nieuwe Green Guide, met meer dan 1.300 van de beste groenterestaurants in de wereld, werd er onthuld.

Er prijken maar liefst zestien Belgische groenterestaurants in de prestigieuze Top honderd van de Green Guide, de toonaangevende culinaire gids die de beste groenterestaurants ter wereld recenseert met één tot vijf radijzen. Restaurant Vrijmoed (Gent) staat op de vierde plaats en is daarmee het beste Belgische groenterestaurant. Humus x Hortense (Brussel) staat op een mooie negende plaats.

Michaël Vrijmoed (Vrijmoed),

Nicolas Decloedt en Caroline Baerten (Humus x Hortense)

Restaurant El Invernadero (Spanje) nummer één van de wereld

Het Spaanse restaurant El Invernadero van Chef Rodrigo de la Calle is door We’re Smart uitgeroepen tot het Beste Groenterestaurant van de Wereld.

Rodrigo de la Calle is een van de meest invloedrijke chefs in de plantaardige gastronomie. Hij transformeert alledaagse groenten in verfijnde gerechten met complexe smaken en texturen. Zijn keuken legt een sterke nadruk op duurzaamheid: hij werkt met seizoensgebonden producten en lokale leveranciers, en strijdt tegen voedselverspilling. Smaak en plezier staan centraal in zijn gerechten. Hij weet hoe hij de natuurlijke zoetheid en andere smaken van groenten naar voren kan brengen en beheerst een breed scala aan kooktechnieken.

Rodrigo de la Calle

Chef Emile van der Staak van het Nederlandse restaurant De Nieuwe Winkel, krijgt na twee opeenvolgende nummer één-bekroningen de titel van ‘untouchable’. Hij vervoegt daarmee Chefs Xavier Pellicer (Healthy Kitchen, Spanje) en René Mathieu (La Distillerie, Luxemburg) als We’re Smart ambassadeurs.

Emile van der Staak

Restaurant Souvenir (Gent) bekroond met Discovery Award 2024 in België

Ieder jaar bekroont We’re Smart een selectie van inspirerende restaurants met een Discovery Award. Het zijn restaurants die erkend worden voor hun bijzondere inspanningen in de culinaire wereld van groenten en fruit. Restaurant Souvenir (Gent) van Chef Vilhjarmur Sigurdarson en Joke Michiel wint de Discovery Award België.

Chef Vilhjarmur Sigurdarson: “Restaurant Souvenir is gefocust op groenten omdat we geloven dat dat de toekomst is. We zijn zeer verankerd aan onze regio. Ik hanteer het Root To Leaf-principe en streef een Zero Waste-keuken na. We proberen een mentaliteitsverandering te creëren.”

Begoña Rodrigo is Vrouwelijke Groentechef van het Jaar

Begoña Rodrigo van restaurant La Salita in Valencia, Vijfradijzenchef ​ en nummer ​ 11 in de We’re Smart Top 100, ​ kaapt dit jaar de prijs van de We’re Smart Lady Chef of the Year weg.

“Door vrouwelijke topchefs als rolmodellen naar voren te schuiven, willen we het genderonevenwicht wegwerken, en vrouwelijk talent aanmoedigen om de stap te nemen naar de groentekeuken”, licht Frank Fol, oprichter van We’re Smart, toe. “Begoña Rodrigo ontvangt de Lady Chef Award om haar innovatieve benadering van groentegerechten. Ze heeft een unieke manier om de smaken en texturen van groenten naar voren te brengen, waardoor ze niet alleen gezond, maar ook bijzonder smaakvol zijn. Ze heeft zelfs haar eigen selectie van plantaardige charcuterie ontwikkeld, wat haar een pionier maakt op dit gebied. Rodrigo’s keuken is bovendien sterk gericht op duurzaamheid.”

Begoña Rodrigo

Gloednieuwe We’re Smart Green Guide met meer dan 1.300 groenterestaurants in heel de wereld

Frank Fol, De Groentechef® en oprichter van We’re Smart, onthulde in Valencia, de Groene Hoofdstad van Europa, eveneens de gloednieuwe We’re Smart Green Guide 2024. De online gids is een culinaire leidraad die zo’n 1.300 restaurants in 51 landen wereldwijd recenseert. Restaurants worden beoordeeld met 1 tot 5 radijzen, afhankelijk van het creatief en duurzaam gebruik van groenten en fruit in hun gerechten. De radijzenrestaurants worden beschouwd als echte pioniers en een inspiratiebron op het gebied van plantaardige gastronomie. Elk jaar ontwikkelt We’re Smart een nieuwe Green Guide waarin de beste groenterestaurants ter wereld een plek krijgen.

Valencia, Groene Hoofdstad van Europa 2024, schaart zich achter We’re Smart beweging

De Spaanse stad Valencia is in 2024 de Groene Hoofdstad van Europa. De stad is omgeven door uitgestrekte boomgaarden met lokale schatten zoals de Perelló-tomaat, garrofón-bonen en mispels, en het natuurpark Albufera, bekend als de geboorteplaats van de regionale rijstsoorten. De Huerta de Valencia biedt er een vruchtbaar gebied van maar liefst 120 km² groenten- en fruitteelt, een rijke bron aan verse producten die de culinaire cultuur van de stad versterken.

María José Catalá, burgemeester van Valencia: “Valencia is niet alleen sterk toegewijd aan culinair talent, maar ook aan een groenere en gezondere toekomst. De stad toont vandaag meer dan ooit haar vermogen om vooruit te kijken, uitdagingen aan te gaan met dezelfde vastberadenheid waarmee ze doorheen haar geschiedenis zorgde voor haar tuinen en omgeving. We zijn als Europese Groene Hoofdstad 2024 vereerd om de We’re Smart-awards te mogen hosten. Dit evenement viert het beste van de plantaardige keuken en duurzame praktijken. En dat weerspiegelt de unieke identiteit van onze levendige, mediterrane stad als duurzame en culinaire bestemming.”

María José Catalá

Frank Fol, De Groentechef® en oprichter van We’re Smart: “Valencia herbergt een ongekende overvloed aan groenten en fruit. En omdat de stad dit jaar de Europese Groene Hoofdstad is, zijn we meer dan ooit op één lijn met wat we willen bereiken: het promoten van een gezondere, meer plantaardige levensstijl.”

Frank Fol

MIJN ZAAK ONLINE

Ook een artikel van uw zaak op Horeca België? Of heb je liever dat ons team bij je langskomt voor een persoonlijk bezoek en een leuk gesprek?

Vul dan onderstaand formulier in en wij nemen snel contact met je.

Nieuwe berichten

Onze shop

Meest gelezen

Johnnie Walker onthult exclusieve 52-jarige whisky

Liefhebbers van whisky en historie, opgelet! Johnnie Walker heeft een nieuw meesterwerk onthuld dat zelfs de meest ervaren connaisseurs versteld zal doen staan. Deze exclusieve 52-jarige blend, in een uiterst beperkte oplage van slechts 200 flessen, is een ware ode aan vakmanschap en traditie. Met een prijskaartje van maar liefst €23.500 per fles is dit vloeibare goud niet voor iedereen weggelegd. Maar laten we eerlijk zijn: kun je echt een prijs hangen aan perfectie? Deze uitzonderlijke whisky bestaat uit een...

Lees meer