Custom Text

Deel dit bericht

Alle nieuws / Tips & tricks

5 tips om kinderen te verleiden tot een portie vis

vis horeca belgië

Kinderen en vis zijn niet altijd de beste maatjes. Met deze slimme tips en recepten kunnen ze toch de smaak te pakken krijgen van een portie vis. Vanaf nu hoor je enkel nog ‘Mmmmmh, vis!’ aan tafel. 

Waarom lusten kinderen geen vis?

Iets niet lusten of iets niet lekker vinden komt voor in verschillende gradaties. Soms vinden mensen smaak, geur of uiterlijk niet aantrekkelijk en vermijden ze een voedingsmiddel. Ook komt het voor dat mensen letterlijk moeten kokhalzen of zelfs overgeven bij de gedachte alleen al iets dat ze iets zouden moeten eten. En die reactie blijkt terug te voeren op twee achterliggende redenen: sociale of biologische voedselafkeer.

Ook genen spelen een rol. Wetenschappelijk is bewezen dat er drie soorten ‘proevers’ te onderscheiden zijn: superproevers, nonproevers en normale proevers. De superproevers blijken door hun genetische opmaak vooral gevoelig voor bittere smaken. Voor hen smaken broccoli of spruitjes vies bitter. Geurgenen bepalen onafhankelijk van cultuur of omgeving of mensen de geur van bijvoorbeeld schimmelkaas lekker of juist vies vinden.

Bij kinderen is nog een opvallend aspect van voedselafkeren en de ontwikkeling daarin zichtbaar. Kinderen lusten in eerste instantie eigenlijk niets. Ook Uprichard stelt in haar onderzoek vast dat de meeste voedselafkeren samenhangen met jeugdherinneringen. Kinderen zijn kieskeurig, is dan ook de heersende opinie. Daar groei je overheen. Of je went er later in je leven aan.

5 tips om kinderen te verleiden tot een portie vis

 1. Hou er rekening mee dat kinderen vaak niet iets van de eerste hap lusten. En dat geldt zeker ook voor vis. Blijf het daarom geregeld aanbieden om te proeven, eventueel in een andere vorm. Pas na gemiddeld acht tot negen keren proeven, herkennen en waarderen kinderen een nieuwe smaak. 
 2. Samen koken is een goede manier om nieuwe smaken te leren ontdekken. Wat ze zelf mee hebben bereid, zullen ze achteraf ook makkelijker proeven. En geef de gerechten ook een leuke naam. Met een ‘Potje piraat’ heb je gegarandeerd hun aandacht.
 3. Kies voor visfilets of moten zonder graten.
 4. Camoufleer de vis met een aantrekkelijk jasje: bv. gepaneerd, in bladerdeeg, in de vorm van balletjes of een hamburger, in een taco, met tomatensaus, in een lekker wokgerecht,…
 5. Combineer vis met producten waar kinderen dol op zijn: bv. met puree, met appelmoes of ander fruit, met worteltjes, met spaghetti, in lasagne, op pizza…

Visrecepten op kindermaat

Op zoek naar lekkere en kindvriendelijke recepten met vis? Met deze visrecepten heb je stuk voor stuk toppers beet.

Fishsticks van pladijs

vis voor de kinderen horeca belgië

Benodigdheden

600 g pladijsfilets, 100gr bloem, 2 eiwitten, 100gr broodkruim (wit), 400gr witloof, 1 appel, sap van 1 citroen, 2 eetlepels rozijnen, 5 eetlepels mayonaise, 1 eetlepels honing, 2 eetlepels gehakte peterselie, peper en zout 

Bereiding

 1. Dep de vis droog en kruid de filets met peper en zout.
 2. Doe de bloem, losgeklopte eieren en broodkruim in drie aparte kommetjes.
 3. Wentel de visfilets eerst in de bloem, dan in het ei en als laatste door het broodkruim. En druk zachtjes aan.
 4. Snij de bittere kern uit het witloof en snij het fijn.
 5. Spoel de appel, verwijder het klokhuis. Snij die in brunoise. En besprenkel er citroensap over.
 6. Meng de mayonaise met de honing, de gehakte peterselie, rozijnen en kruid met peper en zout.
 7. Meng de saus met het witloof en de appelstukjes.
 8. Frituur de stukken vis 4 à 5 minuten tot ze mooi goudbruin zijn. En laat uitlekken op keukenpapier.  
 9. Serveer de fishsticks samen met het witloofslaatje en verse frietjes.

Meer recepten met vis voor kinderen


Bronnen en foto’s: Lekker van bij ons, Foodlog, Gezondheidenco.nl

Deel dit bericht

Hallo, ik ben Yasmine Gerard en zelfstandige Social Media Community & Communication Manager voor horecazaken en horeca-gerelateerde bedrijven zoals Horeca België. Wenst u de online communicatie van uw zaak of merk te vergroten? Heeft u hiervoor (een beetje) ondersteuning nodig? Aarzel niet om me om hulp te vragen.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>